In tien podcasts vertellen studenten bijzondere verhalen over de campus

18 mei 2021

Hoeveel binding met de campus heb je als je er meer dan een jaar niet bent geweest? Met tien audioverhalen - en een bijbehorende wandeling - willen studenten luisteraars de campus laten herontdekken.

In welke mate voelen studenten en medewerkers zich nog verbonden met de campus, nu zij er al meer dan een jaar nauwelijks komen? Sommige eerstejaars hebben er zelfs nog nooit college gehad.

Met een nieuwe audiotour over de campus hoopt de Radboud Universiteit een deel van die binding terug te halen. In een reeks verhalen nemen studenten de luisteraar mee naar het verleden, heden en toekomst van de universiteit. ‘We willen mensen weer laten ervaren hoe het leven op de campus is’, vertelt initiator Gert Bosgra, werkzaam bij de afdeling Education Innovation with ICT.

De podcastreeks kwam tot stand in de aanloop naar de Onderwijsdagen, een jaarlijkse bijeenkomst voor docenten. De organisatie werd gedwongen het evenement digitaal te houden. Toch wilden de organisatoren graag ook een fysiek element toevoegen.

Wandeling

Zo ontstond het idee om studenten een audioreeks te laten maken in de vorm van een podcast. Veertig studenten meldden zich aan, waarvan er twaalf geselecteerd werden. Zij stortten zich op het bedenken van onderwerpen en kregen lessen van podcastmakers Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens. De podcasts werden gepresenteerd tijdens de Onderwijsdagen en zijn sindsdien voor iedereen te beluisteren.

Dat kan op twee manieren: thuis en op de campus. Thuisluisteraars kunnen vanuit een luie stoel genieten van de verhalen via Spotify. Het leukst is om ook de bijbehorende wandeling te lopen. Dat kan via de app Izitravel. Daarop staan bij de audiofragmenten ook de locaties. De route begint bij Huize Heyendaal en neemt je mee over de campus, langs de Heyendaalseweg en het Collegezalencomplex, om te eindigen bij het Spinozagebouw.

Foto: David van Haren

Bosgra is erg enthousiast over de podcasts. ‘Als opdrachtgever was ik ontzettend blij met de aansprekende verhalen die zijn gemaakt. Het is een heel mooie productie geworden.’ Alle verhalen zijn volgens hem de moeite waard, maar hij zet twee verhalen extra in de schijnwerpers: die van eerstejaars Karlijn Sloterdijk, die zich afvraagt hoe het is om te studeren op de campus, en van Tim Arets, die ontdekt wat er zich achter de poorten van de studentenkerk afspeelt.

Invasie

Politicologiestudent Jelmer Bruurs maakte een van de andere afleveringen. Zijn verhaal gaat over het feit dat er in de zeventiende eeuw in Nijmegen een andere universiteit bestond: de Kwartierlijke Academie, gelegen in de Commanderie van Sint Jan, waar tegenwoordig bierbrouwerij De Hemel is gevestigd. Na een voortvarende start sloeg het noodlot toe. ‘De universiteit moest op slot vanwege een pestepidemie’, vertelt Bruurs. ‘Dat vond ik een heel mooie link met het heden.’

Uiteindelijk sloot de Academie definitief haar deuren in het rampjaar 1672, nadat de Fransen Nijmegen innamen. ‘Laten we met zijn allen hopen dat een Franse invasie ons [nu] bespaard blijft’, grapt Bruurs in zijn podcast. Hij vertelt zijn verhaal aan toehoorders op de bovenste verdieping van het Erasmusgebouw. ‘Dat is mijn lievelingsplek op de campus. Je hebt er zo’n fantastisch uitzicht over Nijmegen.’

Bruurs hoopt dat mensen met de podcast weer wat meer gevoel krijgen voor de speciale sfeer van de campus: samen studeren, kletsen en leren. ‘Ik denk dat alle studenten dat gevoel wel herkennen. Hopelijk helpen de verhalen om het universiteitsleven weer wat meer te ervaren.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!