Inflatie treft ook campus, studenten worden zoveel mogelijk ontzien

16 sep 2022

Aan de inflatie valt niet te ontkomen, ook op de campus niet. Sporten, studeren en eten wordt duurder. Al probeert de universiteit de pijn voor studenten te verzachten.

12 procent, dat was de Nederlandse inflatie in augustus. Het is de prijsstijging van een pakket goederen en diensten ten opzichte van het jaar daarvoor. Hogere energiekosten en hogere voedselkosten drijven deze prijzen op. Ook de Radboud Universiteit moet noodgedwongen de prijzen verhogen. Een overzicht.

Refter

De koffie is dit kalenderjaar nog niet duurder geworden in de Refter. Je betaalt er 1,85 euro per kopje. Een warme avondmaaltijd in de eetgelegenheid is wel duurder. De prijs daarvoor is voor studenten met 25 cent verhoogd en voor medewerkers en externen met 30 cent, een stijging van rond de 5 procent.

Een woordvoerder van de universiteit zegt dat het uitgangspunt is om de prijzen voor studenten zo laag mogelijk te houden. Enkele veel verkochte artikelen in de Refter (let op: tabel wordt niet correct weergegeven in de mobiele app):

Artikel jan-22 sep-22
Koffie €      1,85  €      1,85
Cappuccino €      2,25  €      2,25
Frisdrank 0,5L PET €      2,10  €      2,20
Sousa Bun €      3,85  €      3,95
Soep €      1,65  €      1,75
Warme maaltijd Craft Vegetarisch €      5,70  €      6,00
Warme maaltijd Craft vlees/vis €      5,95  €      6,25
Warme maaltijd Craft Vegetarisch – Student €      5,10  €      5,35
Warme maaltijd Craft vlees/vis – Student €      5,35  €      5,60

 

Printen

De prijzen voor printen (4 cent per A4) en kopiëren zijn afgelopen jaar nog niet gestegen. Een prijsstijging zit er wel aan te komen vanwege inflatie en papierschaarste, laat teamleider Operational Services Joost van der Walle weten. Ook hier is het de intentie om studenten niet te belasten. Vanwege de lopende onderhandelingen is er nog niks te zeggen over een mogelijke prijsstijging.

Collegegeld

Per september 2023 wordt het collegegeld met 105 euro verhoogd. De stijging blijft onder de 5 procent en is daarmee minder dan de inflatie. Minister Robbert Dijkgraaf wil het collegegeld minder afhankelijk laten zijn van pieken en dalen binnen de inflatie, vertelde hij in een eerder interview.

Sporten

Een studentenjaarabonnement van het Radboud Sportcentrum kost dit studiejaar 134 euro. Vorig jaar betaalde je voor datzelfde abonnement 123 euro. Daar is de stijging dus 8,94 procent. Eerdere jaren stegen de kosten nog met 5 euro.

Studentenverenigingen

De grote Nijmeegse studentenverenigingen doen niet aan grote verhogingen van contributie of drankprijs. Bij Carolus Magnus worden contributie noch de bierprijs van 1,00 euro verhoogd, laat praeses Guus Kierkels weten. Zo’n prijsverhoging is ‘een maatregel die wij als uiterst zien en enkel zullen doorvoeren wanneer er geen andere mogelijkheid meer is’, aldus Kierkels. Bij buren Ovum Novum is de contributie niet verhoogd, maar ging de bierprijs wel met tien cent omhoog, zegt praeses Stijn van den Boom.

Phocas heeft de contributie voor het eerst in vijf jaar verhoogd. Niet vanwege de inflatie, maar om de aanzienlijke hogere huur van het nieuwe botenhuis aan de Spiegelwaal te kunnen bekostigen, aldus secretaris Bram van den Berg.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!