‘Justice for Sanda’: ook op Radboud Universiteit is protest tegen uitspraken in zaak Sanda Dia

07 jun 2023 ,

In Belgische steden gingen vorige week honderden demonstranten de straat op uit protest tegen de uitspraak in de zaak Sanda Dia. Ze vinden de straffen veel te licht en eisen dat de daders ten minste een strafblad krijgen. Ook op de campus van de Radboud Universiteit wordt er kritiek geuit.

Achttien leden van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom krijgen werkstraffen van twee- à driehonderd uur en moeten boetes betalen van rond de vierhonderd euro, oordeelde de Antwerpse rechtbank recent. Ook zijn enkele duizenden euro’s aan schadevergoedingen opgelegd.

Tijdens de ontgroening in 2018 moest het 20-jarige aspirant-lid Sanda Dia goudvissen doorslikken, gemalen muis eten, grote hoeveelheden vissaus drinken en in een put met ijskoud water zitten. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Klassenjustitie en racisme

In de Belgische steden Leuven, Antwerpen en Brussel trokken vorige week al honderden Belgen uit onvrede de straat op. Dit weekend zwol het protest aan tot 1.500 betogers in Brussel, Gent en Brugge, meldt de Belgische omroep VRT. Ze zijn het oneens met de opgelegde straf en vinden dat de veroordeelden op zijn minst een strafblad moeten krijgen. Volgens de demonstranten is er sprake van klassenjustitie en racisme. Anders dan gebruikelijk binnen de vereniging kwam Dia niet uit een invloedrijk en vermogend gezin. Racistische motieven zijn in de rechtszaak echter niet aan de orde gekomen.

Ook op de Radboud Universiteit is er protest. Sinds het begin van de week valt er op de overloop op het Erasmusplein en de loopbrug vanaf de Erasmustoren over de Heyendaalseweg de tekst ‘justice for Sanda’ te lezen. Ook hebben verschillende organisaties, waaronder studentenvakbond AKKU, Rood Nijmegen en Extinction Rebellion Nijmegen een foto van de tekst gedeeld op Instagram. Wie verantwoordelijk is voor de actie op de campus, is niet bekend.

‘Sanda heeft niet het respect gekregen dat hij verdient’

De Senegalese vader van het slachtoffer, Ousmane Dia, zei tegen weekblad HUMO dat er volgens hem wel sprake was van discriminatie. ‘Reuzegom, een elitaire studentenclub, heeft met Sanda iemand binnengekregen die niet in haar kraam te pas kwam. Zijn vader had geen tuin, geen oprit, geen eigen huis. Sanda was te min voor hen.’

Heksenjacht

In het weekblad noemde hij de uitspraak een klap in zijn gezicht. ‘Sanda heeft niet het respect gekregen dat hij verdient.’ Ook over het handelen van de KU Leuven is Dia niet te spreken. De rector zou nagelaten hebben om uit te zoeken wat er was gebeurd en de leden verantwoordelijk te houden. Het universiteitsbestuur reageerde eerder in Het Nieuwsblad dat het de bevoegdheid niet had om onderzoek te doen naar een vereniging die niet verbonden was aan de instelling. Wel onderzoekt de KU Leuven momenteel of de tuchtprocedures moeten worden aangepast.

Demonstranten vonden ook dat Belgische media de namen van de leden openbaar hadden moeten maken. Ze scandeerden de namen en hadden naambordjes gemaakt. Een vlogger die ook meeliep in de demonstraties zorgde eerder voor ophef door op zijn YouTube-kanaal de namen en achtergronden van vier Reuzegomleden te delen. Een van de advocaten van de leden spreekt van een heksenjacht en vindt dat de vlogger het recht in eigen hand neemt.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!