Kunstproject op campus vernield: helft kinderschoentjes in vuilnisbak gedumpt

24 jun 2024 ,

De kinderschoenen die pro-Palestijnse actievoerders als kunstzinnig protest in een lange lijn over de campus hadden neergezet, staan er niet meer. Afgelopen weekend is precies de helft van de schoentjes in de prullenbak gegooid.

De verbazing bij enkele pro-Palestijnse actievoerders was groot toen zij deze ochtend naar hun kunstwerk kwamen kijken. Een flink aantal van de schoenen ontbrak. Na enig speurwerk vonden zij het schoeisel in verschillende openbare prullenbakken op de campus.

Schoentjes in een van de prullenbakken. Foto: Johannes Fiebig

‘We waren sowieso van plan de schoenen vandaag op te halen’, vertelt Marieke van Houte, universitair docent Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies. Van Houte is nauw betrokken bij het kunstproject. ‘Tot onze verbazing bleek de helft van de schoenen (231 van de 461 paar, red.) verdwenen. We zagen een schoentje liggen naast een prullenbak, toen we gingen kijken kwamen we erachter dat alle schoenen in verschillende vuilnisbakken waren gegooid.’

Stil protest

De rij van schoentjes stond zo’n anderhalve maand op het universiteitsterrein. Het kunstwerk staat symbool voor de vele kinderen die zijn omgekomen in Gaza. De lijn liep eerst vanaf het kampement naast het Maria Montessorigebouw – dat inmiddels is ontruimd – tot aan het Berchmanianum, waar het college van bestuur zetelt. De Radboud Universiteit zou volgens de actievoerders medeplichtig zijn aan genocide, omdat de universiteit weigert de banden te verbreken met Israëlische instellingen die samenwerken met het Israëlische leger.

Actievoerders met een kruiwagen, waarmee ze de schoenen verzamelden. Foto: Johannes Fiebig

Na de ontruiming van het kampement bleven de schoenen staan, al werden ze wel omgedraaid. Ook werden er informatiebordjes bijgezet. De schoenen zijn namelijk meer dan een protest, schrijven de initiatiefnemers op hun Instagrampagina. Het is ‘een gespreksopener en een moment van bezinning’ voor voorbijgangers.

Prullenbakken openmaken

Wie de schoenen heeft weggegooid, is onbekend. De actievoerders lieten het er niet bij zitten en hebben de schoenen inmiddels weer uit de afvalbakken gevist.

‘Er zijn blijkbaar boze mensen die het werk van anderen zomaar kapotmaken’

Bij de studenten die vandaag de schoenen verzamelen overheerst vooral verontwaardiging. ‘Er zijn blijkbaar boze mensen die het werk van anderen zomaar kapotmaken’, laat een van de aanwezige studenten* weten. ‘Ik schrik ervan dat iemand zo makkelijk iets weggooit dat een verwoest kinderleven symboliseert.’

De lijn keert voorlopig niet terug. Actievoerders hebben de schoenen verzameld en gaan nu op zoek naar mensen die de schoenen in de zomer willen ‘adopteren’. Ze hopen onder andere dat Vierdaagselopers de schoentjes onderweg willen meenemen als statement.

* De naam van de student is bekend bij de redactie.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

10 reacties

 1. Koen schreef op 24 juni 2024 om 15:42

  Jammer dat de lijn doorbroken is. Ik vond het een kwetsbaar beeld met een krachtige boodschap. Voelde me erdoor wel vaak geconfronteerd met mijn eigen overleden kind, maar daardoor eigenlijk te meer vastberaden dat het leed in Gaza niet vergeten mag worden. Ga zo door actievoerders: jullie staan niet alleen.

  • Difficult Steps Collectief schreef op 24 juni 2024 om 22:03

   @Koen dank je wel voor jouw krachtige en kwetsbare reactie! <3

 2. Ju schreef op 24 juni 2024 om 19:19

  Wie zou er zo harteloos zijn om zoiets te doen? Ik vind het zo erg om dat te horen. Het was een krachtig, emotioneel en geweldloos initiatief. Ik hoop dat de overgeblevenen in ieder geval een goede zomer zullen hebben, om wat vertrouwen in onze menselijkheid te houden.

 3. RU medewerker schreef op 24 juni 2024 om 20:29

  ‘Er zijn blijkbaar boze mensen die het werk van anderen zomaar kapotmaken’ Joh denken de demonstranten even terug aan tva1? Ohnee natuurlijk niet dat was geoorloofd. Slopen mag alleen als het deze zogenaamde wereldverbeteraars uitkomt. Ik ben blij dat met het opruimen van dit “kunstwerk” er definitief een einde is gekomen aan weken van terreur en provocatie.
  Ik ben absoluut voor demonstratie en kan alleen maar aanmoedigen om jezelf ergens voor in te zetten. Maar wel binnen de kaders van de wet.

  • Difficult Steps Collectief schreef op 26 juni 2024 om 16:35

   @Ru medewerker Difficult Steps is een co-creatief kunstproject, gecureerd door studenten en medewerkers. Iedere student, medewerker en voorbijganger die schoentjes gedoneerd heeft, een paar schoentjes aan de rij heeft toegevoegd, of nu een paar schoentjes adopteert, draagt bij aan de doorlopende creatie van dit werk. We weten niet wat al deze honderden mensen binnen of buiten de kaders van de wet hebben gedaan, en dat maakt voor de schoentjes niet uit. Wat je achtergrond ook is, iedereen is welkom om aan dit werk bij te dragen. Daarmee even met je hart en je lijf stil te staan bij het geweld en onze eigen rol daarin. En bij de kinderen, die niet de kans hebben gekregen om op te groeien. Wil je ook meedoen en een paar schoentjes adopteren? Kijk voor meer informatie op Instagram: @difficultsteps.

 4. Difficult Steps Collective schreef op 24 juni 2024 om 22:05

  The empty shoes at Radboud campus have been trying hard to find protection. They are tired and need a break. Will you take care of them for the summer?

  We invite you to adopt a pair of shoes, representing one child that did not get the chance to grow up, for the summer.

  What can you do?
  1. Come to the field between MM and CC buildings on Radboud campus from Monday 24 June to choose a pair of shoes that you’d like to adopt.

  2. Take your pair of shoes along with you on your summer break. Put them in a visible place: on your backpack, on display by your house, holiday destination or in a safe public space.

  3. Do it your way. See what taking care of the shoes means to you this summer.

  4. Share. Have conversations about the shoes with people you meet. Share your picture of your shoes’ summer break on @difficultsteps. Share your story of what taking care of the shoes means to you by sending an email to [email protected].

  We especially invite people who walk the Vierdaagse, or celebrate the Vierdaagsefeesten, to take a pair of shoes along with them. If you walk 40 kilometres, you will walk the distance of the coastline of the Gaza strip every day. If the shoes on the field are gone, we have extra pairs of shoes for walkers of the Vierdaagse. Please email to [email protected] to pick up your pair.

 5. Christopher schreef op 24 juni 2024 om 22:15

  ‘Er zijn blijkbaar boze mensen die het werk van anderen zomaar kapotmaken’.

  Jammer dat deze uitspraak alleen bedoeld is als verwijt aan anderen. Het zou namelijk ook een goede zelfreflectie zijn geweest over hun eigen gedrag.

 6. Anoniem schreef op 25 juni 2024 om 08:15

  Totaal onnodig om de schoentjes weg te halen en jammer dat iemand dit doet, maar de hopelijk onbewuste ironie bij deze demonstrant is dan wel weer mooi:

  ‘‘Er zijn blijkbaar boze mensen die het werk van anderen zomaar kapotmaken’, laat een van de aanwezige studenten weten.’

 7. J schreef op 25 juni 2024 om 23:06

  Waarom staan deze schoentjes niet ook voor de kinderen die op 7 oktober door Hamas zijn vermoord?

 8. Difficult Steps Collectief schreef op 26 juni 2024 om 16:06

  Difficult Steps is een co-creatief kunstproject. Elke persoon die een paar schoentjes doneerde, neerzette, en nu adopteert, representeert een kind dat niet de kans heeft gekregen op op te groeien, en geeft daar op diens eigen manier betekenis aan. De vraag die we je stellen is: wat betekenen deze schoenen voor jou, en wat betekent het om te zorgen voor deze schoentjes? De reflecties hierover zijn divers: voor sommigen herinneren de schoenen aan de kinderen in Gaza, voor anderen staan ze voor de kinderen in Gaza en Israel. Sommige mensen denken ook terug aan het verlies van een kind in hun naaste omgeving, of juist het leed van alle mensen, groot of klein, in de wereld. Wat betekenen de schoenen voor jou? We horen het graag: [email protected] of Instagram: @difficultsteps

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!