Landelijke actiedag op universiteiten in de maak

14 mrt 2018

Wetenschappers gaan dit jaar de barricades op om te demonstreren tegen de hoge werkdruk en de krimpende budgetten van universiteiten. Tenminste, als het aan een brede coalitie van vakbonden, belangengroepen en studenten ligt, die maandag samenkwam in Amsterdam. VAWO-woordvoerder en Radboud-wetenschapper Marijtje Jongsma was erbij.

Op 5 december werd de petitie van actiegroep WOinactie – met ruim vijfduizend handtekeningen – overhandigd aan de Tweede Kamer. Een concreet vervolg op die actie was er nog niet. Tot afgelopen maandagmiddag, toen verschillende belangengroepen en studentenorganisaties samenkwamen in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

Daar is besloten dat er genoeg actiebereidheid is om over te gaan tot een landelijke actiedag. Marijtje Jongsma, woordvoerder van de vakbond VAWO en Radboud-wetenschapper, was erbij en proefde veel ‘eensgezindheid om samen op te trekken.’ De voorkeur van de coalitie gaat uit naar een actiedag die op alle universiteiten door het land gevoerd wordt – het Malieveld blijft dus leeg.

Steun

De actievoerders hopen op steun van de verschillende universiteitsbesturen om een vuist te kunnen maken tegen ‘Den Haag’. ‘Het idee is om op alle campussen de collegezalen een dag te sluiten’, zegt Jongsma. ‘Op één na. Daar zou dan college gegeven moeten worden over hoe universiteiten ervoor staan.’

Zo zou daar gesproken kunnen worden over de zorg dat wetenschappers steeds afhankelijker worden van het bedrijfsleven en elkaar suf beconcurreren om een beperkte pot geld. Of over de hoge werkdruk, die wetenschappers tot het uiterste dwingt en verder. Of over de bekostiging per student die de afgelopen jaren een dalende trend laat zien. Jongsma: ‘Het water staat ons aan de lippen.’

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit laat desgevraagd weten de zorgen van de actievoerders te delen, maar zegt nog geen steun toe. ‘We voeren hierover het gesprek in VSNU-verband’, aldus de woordvoerder.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. J. P. schreef op 15 maart 2018 om 11:54

    ”We voeren hierover het gesprek in VSNU-verband,’ aldus de woordvoerder.” Als er een organisatie doofstom is voor de ramp die zich op de universiteiten afspeelt dan is het wel deze neoliberale lobbyclub onder leiding van een volbloed neoliberaal die simpelweg niet in staat is om de aard van de problemen waar te kunnen nemen vanuit het perspectief dat hij – en de organisatie die hij leidt – heeft. Van het CvB hoeven we dus voorlopig niks te verwachten. Wederom jammer.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!