Leden Stichtingsbestuur worden verdeeld over twee nieuwe raden van toezicht

11 dec 2020

Op 1 januari 2021 gaan de Radboud Universiteit en het Radboudumc bestuurlijk uit elkaar. De Stichting Katholieke Universiteit, die toezicht houdt op beide instellingen, wordt dan gesplitst in twee nieuwe raden van toezicht. De huidige bestuurders worden verdeeld over de twee toezichthouders.

Tot voor kort slaagden de bestuurders van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, er niet in om vacatures in te vullen. Dat had alles te maken met de Nederlandse bisschoppen. Sinds 2014 weigerden zij nieuwe bestuurders te benoemen, omdat zij de kandidaten keer op keer niet katholiek genoeg vonden.

Aan die praktijk kwam afgelopen zomer een einde. Toen besliste de Ondernemingskamer, een rechterlijk college dat bindende uitspraken over geschillen in Nederlandse vennootschappen, dat voor benoemingen in de SKU de goedkeuring van bisschoppen tijdelijk niet nodig was. Kort daarna volgde voormalig voorzitter van zorgverzekeraar CZ Wim van der Meeren Loek Hermans op als voorzitter van de SKU. Ook oud-rector van de Universiteit van Amsterdam Dymph van den Boom, directeur van SIDN-fonds Valerie Frissen en managing partner bij Deloitte Legal Frederieke Leeflang traden toe tot het bestuur.

Zij zijn de laatste bestuurders van de SKU onder de huidige vorm. Op 1 januari 2021 wordt de stichting gesplitst in twee raden van toezicht: één voor de Radboud Universiteit en een voor het Radboudumc. In die vorm moeten universiteit en Radboudumc slagvaardiger kunnen reageren op veranderingen in hun eigen omgevingen. Beide organisaties blijven in de toekomst wel inhoudelijk met elkaar samenwerken en de medische faculteit blijft een onderdeel van de Radboud Universiteit.

Continuïteit

De eerste namen van de nieuwe raden van toezicht zijn inmiddels bekend. De huidige bestuursleden van de SKU worden verdeeld over beide organisaties. ‘In verband met de continuïteit van de organisaties is dat raadzaam’, schreef secretaris van de SKU Berthe Maat hierover in een brief aan de medezeggenschapsleden van de Radboud Universiteit.

De raad van toezicht van de Radboud Universiteit zal na nieuwjaar bestaan uit Dymph van den Boom (Onderwijs en Onderzoek), Valerie Frissen (Innovatie, Valorisatie en Digitalisering) en Paul Morshuis (Financiën). Daar komen zeker twee leden bij: vacatures voor een voorzitter en voor de portefeuille Juridisch Domein en governance staan nog open. ‘In de komende weken wordt bekend wie dat zijn’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen.

Ook de raad van toezicht van het Radboudumc krijgt stilaan vorm. Voorzitter wordt huidig SKU-voorzitter Wim van der Meeren. Dymph van den Boom en Paul Morshuis vervullen dezelfde functies in de raad van toezicht van het Radboudumc als in die van de Radboud Universiteit. Daarnaast zullen ook Frederieke Leeflang (Juridisch Domein en Governance) en Carina Hilders (Gezondheisdzorg) zetelen in het nieuwe toezichtsorgaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!