Lezing Andreas Kinneging bij Radboud Reflects geannuleerd

17 feb 2021

Een lezing die hoogleraar Rechtsfilosofie Andreas Kinneging (Universiteit Leiden) op 2 maart zou houden bij Radboud Reflects, is geannuleerd. ‘De annulering staat los van het artikel over Kinneging dat onlangs in NRC verscheen’, zegt Marc Slors van Radboud Reflects.

Op 2 maart zou Andreas Kinneging een lezing houden bij Radboud Reflects met als thema ‘De onzichtbare maat – de archeologie van goed en kwaad’. In die lezing zou de hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden het hebben over de klassieke Europese denktraditie en het belang van matigheid.

Aankondiging van de lezing van Andreas Kinneging. Foto: Vox

‘Hebben de idealen van de Verlichting en de Romantiek ons in een morele crisis gestort? Kunnen we aan de hand van Plato en Thomas van Aquino het juiste midden weer vinden?’, stond in de aankondiging van Radboud Reflects, die inmiddels offline is gehaald.

Eerder deze maand kwam Kinneging in opspraak, na een artikel in NRC. Daaruit bleek dat vier klachten van studenten over ‘intimiderend gedrag’ tijdens colleges na onderzoek door de Universiteit Leiden gegrond waren verklaard. Een klachtencommissie adviseerde het college van bestuur van de Universiteit Leiden om Kinneging op te dragen zich aan de gedragscode van de universiteit te houden.

Niet aan de orde

De annulering van de lezing staat los van het artikel in NRC en de ophef die daarop volgde, zegt Marc Slors, wetenschappelijk directeur van Radboud Reflects. ‘De afspraak met Kinneging stond al een half jaar. Gelijktijdig met de commotie die ontstond na het NRC-artikel, hadden we overleg met hem over de vorm van de lezing, die vanwege corona online moest plaatsvinden. Dat zag hij niet zitten.’ In een reactie via mail bevestigt Kinneging het verhaal van Slors.

Of de lezing van Kinneging zonder coronamaatregelen wel was doorgegaan, wil Slors niet zeggen. ‘Wij zijn niet in de situatie gebracht dat we daar een beslissing over hebben moeten nemen. Zonder corona hadden we dat wel moeten doen.’

Ook is niet duidelijk of de rechtsfilosoof na de coronacrisis opnieuw benaderd zal worden door Radboud Reflects met de vraag om een lezing te houden. ‘De vraag is nu niet aan de orde. Mocht dat ooit wel zo zijn, dan zullen we dat te zijner tijd zorgvuldig bekijken met het management team en afstemmen met de hele organisatie’, aldus Slors.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!