Maak zelf je eigen fotocamera
In het kader van de Groene week geven Jolijn en Herman van Mawmaw in samenwerking met Cultuur op de Campus een workshop ‘Maak je eigen pinhole camera’ in het Cultuurcafé. Van gerecycled materiaal maak je een camera, die lijkt op de eerste camera’s die bestonden. En na afloop blijkt dat ze nog werken ook. Jolijn is enthousiast: ‘Het is helemaal vol. Er waren twintig plekken!’
Ik werk samen met Nikki, die Industrieel Productontwerpen studeert aan de HAN in Arnhem. ‘Een vriendin van mij zit in het bestuur van Cultuur op de Campus, dus ik doe wel vaker aan dit soort dingen mee. Fotografie ligt me niet, maar knutselen is leuk.’ Studentes Moleculaire wetenschappen Lin en Anouk schuiven aan. Ze zijn allebei niet eerder bezig geweest met fotografie. ‘We zijn gewoon benieuwd hoe het gaat werken’, zegt Anouk.
Leica
De workshop gaat beginnen. Herman legt de eerste stappen uit. ‘Alles is afhankelijk van elk klein ding dat je doet, dus het resultaat is telkens weer verrassend.’ De camera die we gaan maken heet Like-A, zegt Herman, een fotografengrapje dat verwijst naar de peperdure Leica’s. De cameralens is al gemaakt uit een aluminium blikje. Verder mogen we zelf aan de slag. Allereerst knippen en vouwen we uit gerecycled karton het omhulsel van de camera. Er mag geen licht binnenvallen, dus we kleuren alles zwart. ‘Dit is echt rustgevend’, zegt Lin. ‘Als dit werkt ga ik het thuis ook doen. Ik heb geen geld voor een fancy camera.’ Jolijn loopt langs en verwijst op het grote scherm naar foto’s die met een Like-A zijn gemaakt. Zo kunnen we zien dat het echt werkt.
Spieken
Maar hoe werkt zo’n camera eigenlijk ‘Per setting verandert de sluitertijd’, legt Jolijn uit. ‘Je knutselt zelf een sluiter om de lens af te sluiten.’ Lin wordt steeds enthousiaster over het apparaat. ‘Mag ik er nog een mee naar huis nemen als er wat over is?’ intussen zijn de doosjes in elkaar gelijmd. Anouk spiekt naar binnen. ‘Helemaal donker. Dat hebben we goed gedaan.’ Herman gaat verder met de uitleg. Hij laat zien hoe je een oud fotorolletje en een nieuw rolletje aan elkaar plakt met plakband en hoe je met een paperclip de film kunt doordraaien.
Belichting
De workshop is goed bevallen. ‘Echt supercool. Ik ben blij dat ik ben gekomen’, zegt Lin. Nikki wil weten of we inmiddels begrijpen hoe de camera werkt. ‘Helemaal niet ingewikkeld’, zegt Anouk. ‘Eigenlijk heb je alleen maar goede belichting nodig.’ / Kitty Stam