Magazine ‘Radboud in coronatijd’ over impact coronacrisis op universiteit

28 mei 2020

De impact van de coronacrisis op de Radboud Universiteit is groot. Universiteitsblad Vox en alumniblad Radboud Magazine brengen gezamenlijk een magazine uit over de campus in deze bizarre tijd. Het bewaarnummer valt de komende dagen bij ruim 40.000 studenten, medewerkers en alumni in de brievenbus.

Slechts een keer eerder in de geschiedenis van de Radboud Universiteit bleven studenten en onderzoekers gedwongen thuis: dat was in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In maart 2020 volgde opnieuw een lockdown. Dit keer was het een wereldwijde pandemie die roet in het eten gooide. Van de ene op de andere dag moesten alle colleges online worden gegeven en kwam het drukke leven van bijna 23.000 studenten tot stilstand.

Campusleven

De gevolgen van deze thuisisolatie zijn nog nauwelijks te overzien. Lopen studenten en wetenschappelijke experimenten vertraging op? Wat zijn de effecten van onderwijs op afstand?

De vraag is wanneer het campusleven weer ‘als vanouds’ zal zijn. De komende maanden in elk geval nog niet.

De historische lockdown was voor de redacties van Vox en Radboud Magazine aanleiding om een gezamenlijke corona-special te maken.

‘Een bewaarnummer om later nog eens open te slaan’, aldus Vox-hoofdredacteur Annemarie Haverkamp. ‘Hopelijk is de pandemie dan verleden tijd en denk je als lezer: “och ja, zo was het”.’ Universiteitsmedia hebben de taak de niet geringe impact van deze pandemie op de academische wereld in beeld te brengen, stelt Haverkamp.

Coronalessen

De artikelen gaan over de toekomst van de ‘coronageneratie’ op de arbeidsmarkt (vinden studenten nog wel een baan?), over het stilgevallen studentenleven en over de toekomst van digitaal onderwijs. Wetenschapsredacteur Suzanne Geuze beschrijft haar eigen besmetting met het coronavirus en laat onderzoekers reflecteren op wat zij doormaakte.

‘Hopelijk is de pandemie straks verleden tijd en denk je als lezer: “och ja, zo was het”‘

In de rubriek ‘coronalessen’ vertellen wetenschappers wat zij leren van deze bizarre tijd. Daarnaast zijn er interviews met Spinozawinnaar Mihai Netea (hij onderzoekt de werking van het tbc-medicijn), ic-arts Charlotte Hofhuizen (‘Ik ben geen held’) en veelvuldig prijswinnend microbioloog Mike Jetten die vanwege corona zijn vrouw niet kan bezoeken in het verpleeghuis.

Waar Vox normaal gesproken alleen op de campus wordt verspreid en Radboud Magazine naar een beperkt aantal alumni wordt verzonden, krijgen medewerkers en studenten (plus een deel van de alumni) het magazine ‘Radboud in coronatijd’ de komende dagen, uiterlijk 5 juni, thuis in de brievenbus.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Diny van der Hop schreef op 28 mei 2020 om 16:02

    Het is mooi dat de corona crisis niet zonder serieuze aandacht aan hun voorbei gaat.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!