Mercator Launch geeft startende ondernemer duwtje in de rug

16-05-2018

Studenten en jonge onderzoekers die met de gedachte spelen een eigen bedrijf op te zetten, kunnen vanaf vandaag terecht in de Mercator Launch. Op deze plek hoopt de universiteit ondernemers in de dop een duwtje in de rug te geven.

‘Eigenlijk ben ik nu werkloos’, zegt Tim van Mourik in de Mercator Launch voorafgaand aan de toespraken en dankwoorden die bij een officiële kick-off horen. ‘Mijn proefschrift is net geaccepteerd, in oktober mag ik op voor de verdediging van mijn proefschrift in de aula.’

‘Wetenschappers zijn erg van de gedachte dat dingen gratis moeten zijn, open source’

Van Mourik is neurowetenschapper. Juist voor zijn eigen vakgebied heeft hij een ‘supertof idee’ dat het werk van onderzoekers in de toekomst een stuk gemakkelijker kan maken. ‘Ik maak een applicatie waarmee onderzoekers hun data pipeline kunnen visualiseren.’ In plaats van dat iedereen zelf zo’n visualisatie moet programmeren, maakt Van Mourik daar een kant-en-klare tool voor. De applicatie luistert naar de naam Giraffe, een soort-van-afkorting voor Graphical Interface for Reproducible Analysis oF workFlow Experiments.

Tim van Mourik

Heel leuk, zo’n idee. Maar hoe breng je het op de markt? Van Mourik: ‘Er is zeker wel vraag naar mijn idee. Maar wetenschappers zijn erg van de gedachte dat dingen gratis moeten zijn, open source. Dat snap ik wel, maar ik moet ook een boterham verdienen. Ik hoop hier vooral hulp te krijgen met het opzetten van mijn business model dat rekening houdt met die gedachte van open source.’

Start-up

Van Mourik is niet de enige startende ondernemer die op woensdagmiddag naar de opening van de Mercator Launch is gekomen. De ruimte op het Universitair Bedrijvencentrum is ramvol – veel jasjes van het veelal mannelijke publiek gaan uit.

Na de kick-off vandaag is de Mercator Launch vanaf morgen echt open. ‘Wij zijn er specifiek voor start-ups in de fase vóórdat er geld wordt verdiend’, zegt projectmanager Rob Groenendaal. ‘We noemen ons niet voor niets een pre-incubator. Op het moment dat ondernemers bij de Kamer van Koophandel zijn geweest en omzet gaan draaien haken wij af.’ Studenten en jonge onderzoekers kunnen op allerlei hulp rekenen. ‘Onderzoeken of er een markt is voor je idee, bijvoorbeeld.’

Volgens Groenendaal is de Mercator Launch, opgezet door universiteit, ziekenhuis en hogeschool, zelf ook een beetje een start-up. ‘We zijn nu op het moment aanbeland dat we echt aan de slag kunnen, maar we moeten ons nut nog bewijzen.’ Tot nu toe hebben zo’n honderd tot honderdvijftig ondernemers in de dop zich gemeld voor een duwtje in de rug.

Dat geldt in ieder geval ook voor Van Mourik. Stomverbaasd reageert hij als zijn idee uitgeroepen wordt tot de beste in de ideeënwedstrijd. Zijn prijs: een de trip naar Slush, een start-up-evenement in Helsinki.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands