Minder vooraanmeldingen, maar ‘geen reden tot zorg’

12 jun 2018

De vooraanmeldingen van studenten voor bacheloropleidingen aan de Radboud Universiteit laten een sterke daling zien. Te wijten aan een verbetering van de administratieve processen, aldus de universiteit.

Vooraanmeldingscijfers moeten sowieso met een stevige korrel zout worden genomen: de daadwerkelijke inschrijvingen kunnen hier nog sterk van afwijken. Zo melden veel buitenlandse studenten zich aan voor verschillende universiteiten, pas later kiezen ze waar ze willen studeren. De officiële inschrijfperiode aan de Radboud Universiteit loopt dit jaar van 18 juni tot en met 31 augustus.

Hoe het ook zij, op 21 mei 2018 hadden 5.125 studenten zich gemeld voor een bacheloropleiding, een afname met 8 procent ten opzichte van vorig jaar op hetzelfde moment. Toch zullen ze in het Grotiusgebouw tevreden zijn met de cijfers. De faculteit rechten gaat er in vergelijking met een jaar geleden 6 procent op vooruit. Voor de faculteiten managementwetenschappen en medische wetenschappen geldt een status-quo.

Oorzaken

Bij de andere faculteiten gaat het aantal vooraanmeldingen naar beneden. De bètafaculteit, de Faculteit der Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen kennen alle drie een daling van rond de 10 procent. Vooral de faculteit sociale wetenschappen (-27 procent) lijkt zich op basis van deze cijfers zorgen te moeten maken.

Voor de forse daling in de aanmeldingscijfers zijn er verschillende oorzaken. Voor de faculteit sociale wetenschappen worden de ongeveer 200 premasterstudenten pedagogische wetenschappen sinds dit jaar niet meer meegeteld in het systeem, wat een aanzienlijk deel van de afname verklaart. Dat geldt evenwel niet voor de behoorlijke daling in het aantal vooraanmeldingen bij communicatiewetenschap en bij culturele antropologie en ontwikkelingsstudies.

De daling bij FNWI is dan weer volledig te verklaren door een beduidend lager aantal vooraanmeldingen voor de Engelstalige bacheloropleiding biologie. Die heeft voor het eerst een numerus fixus, waardoor aanmelden na half januari niet meer mogelijk was.

‘Geen harde conclusies’

Daarnaast geldt voor alle opleidingen dat de administratieve processen voor de aanmelding en toelating van studenten met een buitenlandse vooropleiding sinds dit jaar sterk zijn verbeterd. Studenten weten hierdoor sneller dan vroeger waar ze aan toe zijn, waardoor ze hun aanmelding sneller opnieuw intrekken. Ook van aanmelders die geen volledig dossier inleveren, wordt de aanmelding eerder ingetrokken.

‘Al te harde conclusies kan je hier dan ook niet uit trekken’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘We zullen geduld moeten hebben tot na 1 oktober om te weten hoeveel inschrijvingen we hebben.’

NB. In dit artikel werd verwezen naar de vooraanmeldingscijfers van week 21. De cijfers van week 22 kunnen inmiddels op Radboudnet bekeken worden.

1 reactie

  1. G. Paniek schreef op 15 juni 2018 om 09:36

    “Vooraanmeldingscijfers moeten sowieso met een stevige korrel zout worden genomen: de daadwerkelijke inschrijvingen kunnen hier nog sterk van afwijken.” Voor zorgvuldige journalistiek, misschien ook goed om een vergelijking te maken met eerdere jaren – werd er niet al veel vaker vroegtijdig paniek gezaaid, terwijl het uiteindelijk flink bleek mee te vallen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands