Mogelijk nieuwbouw op plek Spinoza, hotel en studentenkamers in Erasmustoren

16 jan 2020

Grootse plannen: het college van bestuur ziet graag een nieuw gebouw voor de geesteswetenschappen verrijzen op de plek van het Spinozagebouw. Voor het Erasmusgebouw denken de bestuurders aan nieuwe bestemmingen, zoals studentenwoningen en een hotel.

Het plan om nieuwbouw te realiseren voor de Faculteiten der Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen is nog niet definitief. Het college van bestuur laat de haalbaarheid van haar plannen onderzoeken. Na de zomer wordt een definitief besluit verwacht.

Een grootschalige renovatie van het Erasmusgebouw stond al op de rol, onder meer omdat de verwarming, airco en de riolering in het hoogste gebouw van Nijmegen verouderd zijn. Die verbouwing zou in 2023 beginnen. Medewerkers zouden daarom tijdelijk, al dan niet in fases, elders gehuisvest moeten worden. Dat is nu mogelijk niet meer nodig omdat zij direct naar hun nieuwe kantoor kunnen verhuizen. In 2025 zou het nieuwe gebouw af moeten zijn.

Entree

De begane grond en de entree van het Erasmusgebouw zijn de afgelopen maanden al grondig op de schop genomen. De afronding daarvan staat gepland voor begin februari. Met de nieuwe ingang, inclusief prominente beeltenis van Desiderius Erasmus, moet de bezoeker meer het gevoel krijgen het domein van de geesteswetenschappen te betreden, zo hoopt de universiteit. Ook de liften zijn gerenoveerd.

Het college van bestuur heeft volgens een bericht op Radboudnet desalniettemin een voorkeur voor nieuwbouw. Zo kan beter worden ingespeeld op ‘de wensen ten aanzien van onderwijs en onderzoek’. Bovendien is een nieuw gebouw op de plek van het huidige Spinoza volgens de universiteit aantrekkelijk voor studenten, duurzamer en efficiënter in het ruimtegebruik en daardoor goedkoper in de exploitatie.

Maar is de verbouwing van de entree van het Erasmusgebouw geen weggegooid geld? Nee, zegt de woordvoerder van het college van bestuur. ‘Het Erasmusgebouw blijft. Toekomstige bewoners hebben ook baat bij de gerenoveerde begane grond.’

Het prijskaartje van een nieuw gebouw schat het college op 70 miljoen euro. Dat is niet duurder dan wanneer de geesteswetenschappen tijdelijk zouden verhuizen om weer terug te keren naar een gerenoveerd Erasmusgebouw. Ter vergelijking: het nieuwe Maria Montessorigebouw, dat volgend jaar wordt opgeleverd, kost zo’n 75 miljoen euro.

Congresruimte

Neemt niet weg dat het Erasmusgebouw alsnog gerenoveerd moet worden – óók als de geesteswetenschappers de toren definitief verlaten. Uiteindelijk valt het dus wel fors duurder uit. Het college denkt aan een ‘mix aan functies’ voor de hoogste toren op de campus, zoals onderwijs, maar ook studentenhuisvesting, een hotelvoorziening en congresruimte. Ook wordt onderzocht of de instituten die in het gebouw gevestigd zijn kunnen blijven, waaronder de Radboud Docenten Academie en In’to Languages.

Medewerkers en studenten worden vandaag geïnformeerd over de wensen van het college. De volgende stap is om een programma van eisen en wensen op te stellen waaraan de nieuwbouw zou moeten voldoen.

3 reacties

  1. E.A. schreef op 16 januari 2020 om 15:32

    De nieuwbouwfetish van het CvB blijft maar doorgaan. Wat is er nou duurzamer dan een bestaand gebouw hergebruiken? Toegegeven, het Erasmus ziet er van binnen nogal betonachtig uit, in de jaren 60/70 had men kennelijk een fetish voor naakt beton, maar een ander vloertje en een leuke lambrizering maakt toch alweer veel goed?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!