Museum2daagse: van anatomie tot middeleeuwse boeken
‘Ik denk dat we veel spannende dingen gaan zien en mooie verhalen gaan horen.’ Lieneke Setton van Cultuur op de Campus heeft het over de Museum2Daagse. Woensdag en donderdag openen de musea van de Radboud Universiteit hun – normaal gesloten – deuren.
Middeleeuwen
Zo is er woensdag een kijkje achter de schermen van het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie (CKD), dat de collecties van de opleiding Kunstgeschiedenis beheert. Het CKD stelt de hoogtepunten uit deze collecties tentoon op de elfde verdieping van het Erasmusgebouw. Willy Piron, die de leiding heeft over het CDK, denkt dat hij studenten veel boeiends uit andere tijden kan laten zien. ‘Vroeger was er natuurlijk nog geen powerpoint enzo, vandaar dat er veel oude dia’s uit hoorcolleges in ons archief zitten. Daarnaast zijn er veel foto’s en knipsels. En als er tijd over is kan ik studenten bijvoorbeeld ook nog het verschil tussen een gravure en een ets uitleggen.’ In een ruimte in de Universiteitsbibliotheek liggen morgen ook enkele boeken uit de middeleeuwen tentoongesteld, zoals de wereldatlas van Willem Blaue. Conservator Robert Arbots zal toelichting geven op de boeken.
Anatomie
Op donderdag is er vervolgens een wandeling langs de verschillende kunstwerken op de campus met RU-kunstcoördinator Daan van Speybroeck. Setton: ‘Hij heeft een mooie route uitgestippeld op de campus. We gaan langs plekken waar je elke dag langsloopt op weg naar college, maar waar je nooit stilstaat bij de aanwezige kunst.’ Ook laat het Museum voor Anatomie en Pathologie, gevestigd in het UMC St. Radboud, door middel van preparaten in conserverende vloeistof zien hoe het menselijk lichaam is opgebouwd. ‘Als je een zwakke maag hebt is het misschien geen goed idee, maar het wordt zeker interessant. Je kunt bijvoorbeeld precies zien hoe spieren en gewrichten in elkaar zitten.’ / Sjoerd Huismans
Kijk hier voor het volledige programma. Deelname is gratis en aanmelden voor de verschillende activiteiten kan via [email protected].
Illustratie Erik Molkenboer