Nieuwe conservatieve en nationalistische studentenvereniging staat op introductiemarkt

18 aug 2023

De nieuwe, conservatief-nationalistische studentenvereniging GNSV heeft een kraampje op de introductiemarkt van de Radboud Universiteit. Het college van bestuur ziet daar geen problemen in. ‘Op de introductiemarkt is ruimte voor een diversiteit aan opvattingen en perspectieven.’

Op de introductiemarkt van de Radboud Universiteit, komende maandag op de campus, heeft een opvallende nieuwe studentenvereniging een kraampje: de Groot-Nederlandse Studentenvereniging, afgekort GNSV. De vereniging bestaat al langer in Leiden en wil nu ook een afdeling starten in Nijmegen.

De GNSV presenteert zich als een “kleurendragende vereniging naar Vlaams model”. Aspirant-leden ondergaan een “dooptocht”, tijdens de schachttijd “ziet men af” en daarna volgt een ontgroening.

Volgens de website van GNSV hebben leden een conservatief-nationale levensbeschouwing. In een artikel in De Stormlamp, het blad van de rechts-radicale Geuzenbond, presenteert de Leidse afdeling van GNSV zich als een politieke vereniging voor “rechtse studenten die met een kritisch oog naar de maatschappij kijken” en die “de linkse leerstof in de collegezalen zat zijn.”

De vereniging huldigt de Groot-Nederlandse gedachte, namelijk het samensmelten van Vlaanderen met Nederland. Om die reden zoekt GNSV naar eigen zeggen contact met gelijkgestemde groepen in Vlaanderen.

‘Te druk’

Volgens een artikel in De Gelderlander onderhoudt GNSV nauwe banden met de Vlaamse Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Die vereniging organiseerde afgelopen jaar een lezing met de Oostenrijkse extreemrechtse ideoloog Martin Sellner aan de KU Leuven. Die is omstreden omdat hij contact had met de terrorist die in 2019 51 mensen doodde in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën.

Wat de GNSV op de introductiemarkt gaat doen, is niet duidelijk. Bij GNSV was niemand bereikbaar voor commentaar. Een bestuurslid van GNSV Leiden liet per mail weten dat de Nijmeegse praeses op vakantie is en ‘daardoor te druk om telefonisch contact op te nemen’. Op een mail met een vragen werd vervolgens niet meer geantwoord.

Erkenning of niet?

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit wist nog niet dat de GNSV een kraampje op de introductiemarkt had, zegt universiteitswoordvoerder Anja van Kessel. Volgens de woordvoerder voldoet de GNSV aan de criteria om op de markt te staan. Die criteria staan weliswaar niet op schrift, maar het idee van de markt is dat nieuwe studenten kennis kunnen maken met allerlei organisaties. ‘Op de introductiemarkt is ruimte voor een diversiteit aan opvattingen en perspectieven’, aldus de woordvoerder.

Op de introductiemarkt is de GNSV ondergebracht bij de gezelligheidsverenigingen, niet bij de politieke verenigingen. ‘Dat komt omdat de GNSV zich op deze manier heeft aangemeld’, aldus Van Kessel. ‘Bij de politieke verenigingen staan vooral jongerenverenigingen van bestaande politieke partijen.’

‘Als de vereniging erkend wil worden, dan volgt een toetsing door de universiteit’

Of dit betekent dat de GNSV een kans maakt om als vereniging erkend te worden door de universiteit, is dan weer een andere zaak. ‘Als de organisatie erkend wil worden, dan moet ze dit aanvragen en volgt een toetsing door de universiteit.’

Op de vraag wat het college van bestuur inhoudelijk van de GNSV vindt, wil de woordvoerder niet ingaan. ‘Het college stelt zich terughoudend op bij het beoordelen van organisaties. De missie van de universiteit is bijdragen aan een gezonde en vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. We verwachten daarom dat deelnemende organisaties aan de introductiemarkt zich respectvol gedragen in hun uitingen.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

12 reacties

  1. Jos Joosten schreef op 18 augustus 2023 om 13:02

    Prima! Heel goed! Geef ze een kraam! Hoort bij inclusiviteit! En nu verder straal negeren in pers en publiciteit die marginale types, alsjeblieft.

  2. Lange Max schreef op 18 augustus 2023 om 13:21

    Gezellig, een extreemrechtse club als ‘gezelligheidsvereniging’ leden laten werven onder de vlag van de RU…
    Gezellig, prinsenvlaggen op de intromarkt want dat is nou échte inclusie, naast de vlag van de RU…
    Gezellig, bloed en bodem, eigen volk, eigen staat, na jaren van internationalisering en het prediken van acceptatie faciliteert de RU nu xenofobie…

    Ik snap dat liberalen zich geen houding weten te geven t.o.v. extreemrechts en/of fascistische tendensen in de samenleving, ‘ook zij mogen dat vinden’… toch?
    Is het na decennia van groeiende vreemdelingenhaat, racistisch geweld en allerhanden mythische fabeltjes van onze ‘waarlijke identiteit’ niet eens tijd om een lijn te trekken?

    Nijmegen, Havana aan de Waal!

    • Joris Reichert schreef op 18 augustus 2023 om 16:02

      Ik ben heel benieuwd waarom je dat perspectief inneemt, zelf zou ik namelijk zeggen:

      Geef mensen lekker de ruimte om in gesprek te komen zonder ze te veroordelen over welke overtuiging bij hen zijn blijven plakken, stop met prediken, en zoek naar het verschil tussen wat je ziet gebeuren en meent hoe iets zou moeten zijn. “Het openen van je ogen voor de impact die jouw eigen perspectief heeft op hoe jij de ander waarneemt”, heeft m’n leven een stuk fijner gemaakt. _Change perspective_, zoals de RU die jij hier probeert te beschermen als boodschap uitdraagt en probeert duidelijk te maken.

      Ik nodig je uit om juist het gesprek aan te gaan met mensen die zich respectvol naar je gedragen en tegelijkertijd een andere overtuiging hebben.

      Het heeft me zelf veel gebracht om die twee woorden meer te gaan belichamen, “Change perspective”.

      Ik denk dat je het verfrissend en aangenaam zou kunnen vinden. Zelf weten of je het doet natuurlijk ‍♀️
      ✌️

    • anoniem schreef op 18 augustus 2023 om 20:24

    • Giovanni schreef op 19 augustus 2023 om 18:44

      @Joris Reichert

      Geen respect voor een organisatie met zoveel fascistische trekken. Al helemaal niet op de Radboud. Onze hoogleraren, studenten, medewerkers en bestuurders hebben in het verleden enorme risico gelopen om juist deze ideeën te weren van onze campus. Titus Brandsma had ze de deur heel snel gewezen.

  3. anoniem schreef op 18 augustus 2023 om 20:26

    Met ” helemaal mee eens” bedoelde ik dat ik het met de reactie van Lange Max eens ben 🙂 Ik zie nu dat dit niet duidelijk overkomt

  4. anoniem schreef op 18 augustus 2023 om 20:37

    @JorisReichert
    ” Ik nodig je uit om juist het gesprek aan te gaan met mensen die zich respectvol naar je gedragen en tegelijkertijd een andere overtuiging hebben”.

    Deze club gedraagt zich niet respectvol, racisme is niet respectvol. Deze club praktiseert een ideologie die ontmenselijkt en heeft bovendien banden met zowel verheerlijkers als plegers van massamoord

    Daarbij is “diversiteit van perspectieven” leuk en waardevol, maar het mag niet een basis grondrecht( zoals het feit dat ieder mens gelijkwaardig is) aantasten. Dus dat soort ideeen zou je zeker niet op een intromarkt moeten kunnen verspreiden.

    • Barzabel schreef op 20 augustus 2023 om 21:29

      Het simpelweg doodzwijgen van eventueel extreem rechts of extreem links zou juist datgene in te bewerkstelligen wat je niet wilt. Ga idd open in gesprek. Kijk wat je van elkaar gedachtengoed kunt leren. Ergens komt de extreme haat, of het nu links of rechts is, of vanuit het geloof. Overal waar extreem voor staat klopt op voorhand al niet. Echt juist in een open debat kun je wel goed waarnemen waar het gedachtengoed op is gebaseerd. Nederland is een land wat zich heel lang heeft open gesteld voor iedereen. Misschien hebben wij daarbij wel onze waarden en normen teveel laten wegcijferen door andersdenkenden omdat alles zonodig incluis moet zijn. Echter het heeft zich allang bewezen dat daar waar je toegeeft aan de ene kant, je boze reacties krijgt aan de andere kant.

      Je kunt niet alle wensen tolereren en je kunt ook niet verwachten dat alle religies naast elkaar kunnen leven. Als je dat wel wil bewerkstelligen dan zie je dat je afbreuk doet aan je eigen normen en waarden als land. En als daar aan begonnen bent krijg je onvrede en als je onvrede krijgt is dat de voedingsbodem voor extremisme in welke vorm dan ook.
      Die moet je inderdaad geen podium geven, maar doodzwijgen is zeker niet het juiste antwoord….

  5. Johan des Broeke schreef op 21 augustus 2023 om 16:17

    @Barzabel
    “Kijk wat je van elkaars gedachtengoed kunt leren” is een nogal rare uitspraak in de context van extreemrechts.
    “je kunt ook niet verwachten dat alle religies naast elkaar kunnen leven”? Wat een onzin, dat lukt ons in Nederland gewooon al prima sinds het begin van de Republiek.

    • Ja ach ja schreef op 22 augustus 2023 om 08:01

      Je kunt altijd leren van met elkaar in gesprek gaan, ook wanneer de ander er denkbeelden op nahoudt die jij verwerpelijk vindt. Je zou bijvoorbeeld kunnen leren waarom mensen zulke denkbeelden erop nahouden. Er kunnen dan twee dingen gebeuren: ofwel je hebt een beter beeld van de (onjuiste) ideeën die je moet bestrijden, of je stuit op een reële zorg die je op een andere manier dient te addresseren.

      Het verbieden van de uitingen van bepaalde meningen, doet de meningen niet verdwijnen. Geweld en intimidatie ook niet. Het zorgt er hooguit voor dat de meningen ondergronds gaan, waardoor ze minder weerwoord vinden en haar aanhangers radicaliseren door een gebrek aan kritische inspectie.

    • Barzabel schreef op 23 augustus 2023 om 07:06

      Alleen al het feit dat jij dat raar vindt in het geval van extreem rechts baart mij al zorgen. Dat heb je dus kennelijk niet bij extreem links??? Dan is dat dubbel zorgelijk.
      En ook de religies gaan helaas niet feilloos samen. Ja in NL lukt dat redelijk, elders op de wereld helaas niet, maar het feit dat er Koraan verscheuringen zijn en anti Semitisme en tal van andere voorbeelden blijkt wel dat het hier ook niet gaat. Gewelddadige uitingen zijn er ook al genoeg geweest in naam van het geloof…
      De wereld verandert en de mens ook. Tolerantie is er steeds minder, gedachten en uitingen worden extremer. Dus het is juist belangrijk om in gesprek te blijven met elkaar en vooral geen kloven in de maatschappij te krijgen gebasseerd op geloof, politieke voorkeur, ras, geaardheid of wat dan ook.

      Nederland is juist zo mooi omdat het zo vrij is in de uiting van de mening. Zwijg dan ook geen groepen dood, maar ga juist het gesprek aan en houd de dialoog juist open.

  6. Mienke De Wilde schreef op 21 augustus 2023 om 19:49

    Jos Reichert heeft honderd procent gelijk. De meeste goedbedoelende mensen die bijvoorbeeld FvD’ers buitensluiten hebben geen flauw idee hoe vol ze zelf zitten met vooroordelen over de kwaadaardigheid van deze mensen en hun eigen kans om het via moederbronnen en eigen waarneming/empirie te weten te komen, smijten ze in de prullenbak, want ze willen niet geassocieerd of gefalsificeerd worden. Totaal niet academisch of wetenschappelijk. En het tragische is dat dit standpunt nu juist al genoeg is om als extreem-rechts en radicaal neergezet te worden en dat men dat op deze manier nooit gaat zien.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!