Nieuwe smoel voor Erasmusgebouw

19-04-2017, 08:08

Beeld: Architectenbureau inbo.

De entree en hal van het Erasmusgebouw krijgen komend jaar een geheel nieuw aanzien, met een uitstraling passend bij de geesteswetenschappen. ‘Alle faculteiten hebben straks uitstekende faciliteiten met elk een eigen gezicht.’

Ton van de Beek, directeur van het universitair vastgoedbedrijf, legt de allernieuwste schetsen op tafel van de herinrichting van het Erasmusgebouw. In het oog springt een nieuwe pui als entree van het gebouw. ‘Dit is nog geen definitief ontwerp, meer een richting van denken’, zegt Van de Beek. Het idee is dat meteen bij binnenkomst de geesteswetenschappen in het oog springen. ‘Vandaar die nieuwe beeltenis van Erasmus op een van de wanden.’

‘Elke faculteit krijgt een eigen gezicht’

De managementfaculteit verhuist rond de jaarwisseling naar het Gymnasion: een nieuw gezicht voor de faculteit waaraan het in de lintbebouwing van de Thomas van Aquinostraat heeft ontbroken. Over een aantal jaren heeft ook de sociale faculteit een nieuw en herkenbaar onderkomen. Van de Beek: ‘In die lijn van opgefriste bebouwing kijken we opnieuw naar de entree van het Erasmusgebouw, zodat ook de daar gehuisveste faculteiten een eigen gezicht krijgen.’ Naast de letterenfaculteit is dat de faculteit voor filosofie, theologie en religiewetenschappen. ‘Straks heeft op de campus elk wetenschapsgebied een herkenbaar profiel.’

Facelift voor achterkant
In de nieuwe hal van het Erasmusgebouw zet de vernieuwing door: wie binnenkomt, stuit niet langer alleen op een portier, maar op een keur van balies die duidelijk maken wat het gebouw te bieden heeft. Denk aan balies voor talencentrum In’to Languages en het Academisch Schrijfcentrum, naast mogelijk een loket voor de ‘valorisatie’ van de geestwetenschappen, in de vorm van een wetenschapswinkel.

Bij binnenkomst links is de inmiddels gerealiseerde entree van de Spar, rechts komt een nieuwe doorloop naar de reprovoorzieningen en de te vernieuwen Refter, uitmondend in een nieuwe entree aan de ‘achterkant’ van het gebouw. Bovenop het fietspad naar de kelder komt een terras dat overgaat in een parkachtig landschap met verbinding naar het klooster Berchmanianum, vanaf volgend jaar het nieuwe Academiegebouw. ‘De achterkant is nu allemaal logistiek, ook dat wordt een publieksvriendelijker ruimte’, zegt Van de Beek.

2 reacties

  1. Eva schreef op 19 april 2017 om 09:39

    Ah please mag het zondet Cortonstaal? Dat is heel heel erg tijdsgebonden, matcht qua kleur echt totaal niet met het grintbeton en maakt het gebouw nog industriëler en harder i.p.v. uitnodigender. Ik pleit voor hout (schrootjes in seventies style), of evt een witte/glazen uitbouw.

  2. J. P. schreef op 19 april 2017 om 10:08

    De ingang van het Erasmusgebouw heeft sinds kort natuurlijk concurrentie te duchten van het supermarktje en moet aantrekkelijk genoeg blijven om betreden te worden.

Geef een reactie