Nieuwe studentenpartij zet medezeggenschap op z’n kop: ‘Onze achterban is de actieve student’

12 apr 2023 ,

De Radboud Universiteit is een nieuwe studentenpartij rijker: V.O.S. De partij, die op wil komen voor de Nijmeegse koepelverenigingen, gaat tijdens de aankomende studentenraadverkiezingen meestrijden om de acht verkiesbare plekken. Dat betekent dat de huidige Universitaire Studentenraad op z'n kop gaat.

Derk Wijkamp. Foto: Johannes Fiebig

‘De partij is ontstaan omdat het erg slecht gaat met de medezeggenschap onder studenten’, vertelt Derk Wijkamp. Hij doelt op het stoppen van asap, en ook AKKUraatd krijgt haar kieslijst moeilijk gevuld. Wijkamp is de huidige politiek commissaris van Cultuur op de Campus (CODC) en geeft nu leiding aan de nieuwe studentenpartij Verenigd Onder Studentenbelang (V.O.S.).

Dit jaar vertegenwoordigt Wijkamp de koepelorganisatie van alle culturele verenigingen. ‘Als koepelverenigingen zitten we in de universitaire studentenraad (USR) en daar hebben we van dichtbij meegemaakt wat voor problemen een tekort aan studentenvertegenwoordigers kan opleveren’, vervolgt Wijkamp. ‘Omdat verkiezingen met één partij niet wenselijk zijn, hebben wij besloten om ook mee te doen.’

De USR bestond de afgelopen jaren uit veertien leden. Zes onverkozen leden: bestuursleden van koepelverenigingen B.O.S., ISON, CSN, SOFv, NSSR en CODC, én acht verkozen leden van studentenpartijen asap en AKKUraatd. De zes onverkozen USR-leden zijn de politiek commissarissen van de koepelverenigingen.

Tekort

Eerder dit jaar maakte asap bekend dat de partij geen toekomst meer had, waardoor AKKUraatd de enig overgebleven partij dreigde te worden. Sinds gisteren is duidelijk dat er dus tóch een tweede partij komt: de koepelverenigingen gaan onder de noemer van V.O.S. meedingen om de verkiesbare zetels.

‘Bij de verkiezingen van 2024 hopen we volledig mee te doen om verkiesbare plekken’

De politiek commissarissen die op verkiesbare zetels in de USR komen, geven hun niet-verkiesbare plek op, legt bestuurslid Dieke Westerink uit. ‘De politiek commissarissen die níét verkozen worden, houden hun onverkozen plek. Idealiter doen we allemaal mee om verkiesbare plekken, maar we kunnen onze onverkiesbare zetels vooralsnog niet zomaar opgeven. Dit wordt dus een transitiejaar. Bij de verkiezingen van 2024 hopen we volledig mee te doen om verkiesbare plekken. Zeker omdat de onverkozen plekken in de toekomst gaan verdwijnen.’

Dieke Westerink, huidig bestuurslid van de koepel der christelijke studentenverenigingen (CSN). Foto: Johannes Fiebig
Dieke Westerink. Foto: Johannes Fiebig

Daarmee loopt Westerink vooruit op de discussie of de Radboud Universiteit haar medezeggenschap moet gaan inrichten volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Daarin staat voorgeschreven hoe de medezeggenschap op universiteiten geregeld moet zijn. Volgt de Radboud Universiteit de WHW, dan verdwijnen de ongekozen zetels. Het Nijmeegse medezeggenschapsstelsel met onverkozen plekken, ooit vanwege het katholieke karakter van de universiteit in het leven geroepen, is landelijk uniek. Wanneer en of deze verandering doorgevoerd gaat worden, is onbekend.

Ideologie

‘Onze achterban is de actieve student. V.O.S. staat voor het belang van lol en gezelligheid naast het studeren en wil zich daarom inzetten voor betere faciliteiten voor de verenigingen’, licht Wijkamp de ideologie van de partij toe. ‘Wij vertegenwoordigen als koepelverenigingen natuurlijk ontzettend veel studenten die naast hun studie nog iets extra’s willen doen voor hun ontwikkeling. Daar zullen wij ons voornamelijk op richten.’

Concrete campagnepunten voor aankomende verkiezingen zijn er nog niet. ‘Maar daar zijn we mee bezig’, verzekert Wijkamp.

Of de partij geen last gaat krijgen van interne conflicten door de diverse achterban? Dankzij een goed intern overlegorgaan, waarin alle zes de koepels evenveel inspraak hebben, moet dat probleem ondervangen worden, stelt Westerink.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

 1. Peter schreef op 12 april 2023 om 17:33

  Ben er nog niet helemaal uit hoe de komst van asap V2.0 betekent dat de ‘medezeggenschap op zijn kop wordt gezet’

  • Vertwijfeld Filosoof schreef op 13 april 2023 om 12:17

   Sterker nog het klinkt eigenlijk als SIAM 2.0.

 2. Anco Peeters schreef op 12 april 2023 om 19:11

  Leuk detail: ook AKKU had voorheen een koepelzetel en heeft die opgegeven toen het met een eigen lijst, AKKUraatd, ging meedoen.

 3. Ewoud schreef op 12 april 2023 om 22:40

  Fijn dat deze studenten een bijdrage willen leveren! Maar het lijkt mij onverstandig dat de koepels nu inzetten op de verkiesbare plaatsen en daarbij hun koepelzetels opgeven. Juist omdat de verenigingen niet actief deelnemen aan alle campagnechaos hebben ze binnen de USR een zalvende/depolariserende werking en kunnen ze alle politiek aan zich voorbij laten gaan. Zonde als dat verloren gaat.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!