Nieuwe studentenpastor mag protestants of katholiek zijn

05 mrt 2024

De Studentenkerk zoekt een nieuwe studentenpastor. Die mag zowel protestants als katholiek zijn. ‘Maar de belangrijkste taak is het studentenwerk’, zegt studentenpredikant Marieke Fernhout.

Afgelopen september ging John Hacking na een carrière van 23 jaar als katholieke studentenpastor met pensioen. ‘Hij was de spin in het web, hij kende alles en iedereen’, zegt studentenpredikant Marieke Fernhout bij een kop thee in haar kamer in de Studentenkerk.

Dus is er een vacature voor een nieuwe studentenpastor. Er wordt gezocht naar iemand die positief staat tegenover religie en Kerk, legt Fernhout uit. ‘Daarnaast vinden we het fijn als iemand specifieke eigen expertise meeneemt. Dat kan meditatie zijn, maar ook rouwbegeleiding of bibliodrama (Bijbelteksten spelenderwijs tot leven brengen, red.). We staan voor alle suggesties open.’

Bisdom

De pastor zal een team vormen met de katholieke priester Jos Geelen, de protestantse predikant Marieke Fernhout en HAN-pastor Nicole Schubert. Een specifieke religie staat niet in de vacature vermeld. ‘We willen graag dat iemand theologisch geschoold is, maar of iemand een protestant of katholiek is, maakt niet zo heel veel uit’, zegt Fernhout.

Goedkeuring van het bisdom heeft de nieuwe studentenpastor niet nodig, behalve als de baan naar een gewijde priester zou gaan. Het loon van de pastor wordt betaald door de Stichting Oecumenische Studentenkerk Nijmegen.

Rouwgroepen

Misschien wel de belangrijkste taak van de nieuwe studentenpastor is gesprekken voeren met studenten. Volgens de studentenpredikant gaan die lang niet allemaal over religie. Ook over angst, depressie, stress, relaties of seksualiteit lopen veel studenten met vragen rond.

In de Studentenkerk zijn verschillende gespreksgroepen onder leiding van een studentenpastor. ‘We werken vraaggericht. Studenten komen vaak zelf met ideeën, bijvoorbeeld om een kring rond Bijbelvragen te organiseren. Ook hebben we verschillende rouwgroepen. Soms slaan dingen een paar jaar goed aan en daarna niet meer. Kandidaten moeten daarom flexibel zijn en niet van strakke agenda’s houden.’

‘Kandidaten moeten flexibel zijn en niet van strakke agenda’s houden’

Tot het niet erg afgelijnde takenpakket van de studentenpastor kunnen zelfs excursies horen. Afgelopen zomer ging Fernhout met een groep studenten naar Taizé, waar een grote oeucumenische kloostergemeenschap is. ‘Dat doen we deze zomer opnieuw’, zegt ze.

‘Ook is er in februari een excursie naar Auschwitz geweest, samen met studenten en studentenpastores uit andere steden. Mijn collega Jos gaat dan weer met studenten naar de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer, de Stille Omgang in Amsterdam, of op Pinksterbedevaart van Parijs naar Chartres.’

Internationale ervaring

Internationale ervaring is een pre, want naar de Studentenkerk komen heel wat internationale studenten. ‘De misvieringen van mijn collega Jos zijn altijd in het Engels, de katholieke kerk is tenslotte een wereldkerk’, zegt Fernhout.

De nieuwe studentenpastor zal deeltijd aan de slag gaan. ‘Ook mensen die al een baan hebben aan de universiteit, komen dus in aanmerking’, aldus Fernhout. Solliciteren voor de functie kan tot en met 18 maart. Per 1 september moet de nieuwe studentenpastor aan de slag.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!