Nijmeegs, landelijk en Belgisch talent op Bevrijdingsfestival

04 mei 2022

Prins S. en de Geit, Stikstof, Poke en Cho. Met die namen wordt dit jaar Bevrijdingsdag in Nijmegen gevierd. Vandaag worden de doden herdacht op verschillende plekken in de stad met om 20.00 uur de traditionele kranslegging op het Trajanusplein.

Twee minuten stilte en de dag erna het feest van de bevrijding. Dat is de vaste volgorde van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De afgelopen twee jaar was die stilte er zonder publiek en bleef het feest uit. Dat is dit jaar geheel anders.

Dodenherdenking

Vandaag is de traditionele Dodenherdenking. Met een nationale Dodenherdenking op een volle Dam en in Nijmegen om 18.00 uur de herdenking van de Nijmeegse Joodse slachtoffers op de Kitty de Wijzeplaats, in de Nijmeegse benedenstad bij de Priemstraat. Een uur later zal Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, de overweging uitspreken tijdens de openbare herdenkingsbijeenkomst in de Sint Stevenskerk. Om 20.00 uur is iedereen twee minuten stil gevolgd door een toespraak van burgemeester Hubert Bruls en de kranslegging aan het Trajanusplein.

Hunnerpark

Op Bevrijdingsdag mag je keiblij in de rij voor de negende editie van het Bevrijdingsfestival in het Hunnerpark. Freek Lamers, woordvoerder bij medeorganisator Doornroosje kan alvast niet wachten: ‘Het terrein in het Hunnerpark ziet er veelbelovend uit. En de line-up zit vol met zowel landelijk als Nijmeegs talent waaronder Poke en DJ Pure’.

Ook zijn er optredens van het Zwolse talent NONCHELANGE, onder andere bekend van zijn nummer ‘Iedereen Is Lelijk’, de Brusselse hiphoptrots Stikstof (met Zwangere Guy) en de bekende Nederlandse rapper Cho.

Prins S en de Geit

Wat je volgens Lamers ook echt niet mag missen is de Haagse beatdichter Prins S. en de Geit. ‘De naam zegt het misschien al, maar zijn act zit vol gekkigheid en leuke catchy teksten’. Single ‘Kinderboerderij’ is alvast een nummer dat niet snel uit je hoofd te krijgen is.

De volledige festival line-up vind je op de website van Doornroosje. De tickets kosten 7 euro in de voorverkoop en daarvoor ben je van 13.30 tot 23.00 uur onder de pannen.

Oekraïne

Freek Lamers ziet naast het plezier van het teruggekeerde feest ook het belang van het vieren van de vrijheid. ‘Juist nu met de oorlog in Oekraïne een paar honderd kilometer verderop is het van belang stil te staan bij de betekenis van 5 mei: vrijheid geef je tenslotte samen door.’

Wie om 23.00 nog niet uitgefeest is, kan terecht bij de Bevrijdingsfestival Afterparty in Merleyn. Toumi Soundsystem All Night Long helpt je daar de nacht door te komen met een mix van house, electro en een klein beetje rave. De vrijheid kun je immers niet lang genoeg vieren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!