‘Nijmeegse’ jihadexpert veroordeeld

17-11-2016, 20:32

Jihadexpert en buitenpromovendus van de Radboud Universiteit Montasser AlDe'emeh is vanmiddag veroordeeld voor valsheid in geschrifte en heeft zes maanden voorwaardelijke celstraf gekregen. AlDe'emeh gaat in beroep ('het is onzin'), de universiteit twijfelt of ze de begeleiding wil voortzetten.

Montasser AlDe’emeh is geen doorsnee promovendus. Zijn veldwerk deed hij bijvoorbeeld aan het front in Syrië, embedded bij leden van Al Nusra. (Lees hier het uitgebreide interview dat Vox met hem hield.) Vanwege zijn achtergrond – in zijn jeugd dreigde hij ook te radicaliseren – en expertise heeft hij al jaren veel contact met jihadisten en moslimextremisten. De in Brussel wonende Palestijn is momenteel buitenpromovendus aan de Radboud Universiteit. Hij promoveert op radicaliserende moslimjongeren. Daarnaast had hij lange tijd een eigen deradicaliseringscentrum, totdat hij dat eerder dit jaar opgaf vanwege de vele doodsbedreigingen aan zijn adres.

AlDe’emeh heeft volgens de Belgische rechtbank een vals document geschreven voor de potentiële Syriëganger Jawad O., waarin hij verklaard zou hebben dat O. bij hem een deradicaliseringcursus gevolgd heeft. In werkelijkheid hadden O. en AlDe’emeh elkaar nooit ontmoet. ‘Oplichting van de rechtstaat’, oordeelde de rechtbank in Mechelen vandaag. En: ‘plat bedrog’. AlDe’emeh kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van zeshonderd euro. Er was een jaar voorwaardelijke celstraf geëist.

Geheime dienst
AlDe’emeh is boos over de uitspraak. ‘Ik werkte in die tijd voor de Staatsveiligheid (de geheime dienst van België, TvH) en op verzoek van de dienst heb ik een imam geholpen. Die vroeg of ik zijn broer wou deradicaliseren bij vrijlating uit de gevangenis. Ik zou in samenspraak met Staatsveiligheid het vertrouwen proberen te winnen van de imam, dus ik heb een concept voor een samenwerkingsovereenkomst gemaakt. Ook hier was Staatsveiligheid van op de hoogte. Maar dit concept is met mijn vervalste handtekening als officieel document ingediend en daar word ik nu voor veroordeeld. Ik had dit totaal niet verwacht en ga in beroep tegen deze uitspraak. Dit is onzin allemaal, ik heb met het indienen van dat document echt niets te maken.’

‘Ik werkte voor de geheime dienst’

Ondertussen voelt de Radboud Universiteit zich wat ongemakkelijk over de hele kwestie. ‘De universiteit bekijkt of dit consequenties heeft voor de begeleiding die hij krijgt als buitenpromovendus en zal hem uitnodigen voor een gesprek’, laat de woordvoerder weten.

AlDe’emeh hoopt dat hij de universiteit kan overtuigen van zijn onschuld. ‘Het is mijn droom om ooit hoogleraar te worden en mijn studenten fantastische verhalen te kunnen vertellen. Ik heb de universiteit nooit in een kwaad daglicht willen stellen, ik probeerde enkel om Staatsveiligheid te helpen. Ik heb nu veel tijd om aan mijn proefschrift te werken. Als dat af is, dan is dat het meest geweldige doctoraat dat ze ooit gezien hebben. Ik heb materiaal dat niemand anders in de wereld heeft en hoop oprecht dat ik de kans krijg om in Nijmegen te promoveren.’

Geef een reactie