Nijmegen krijgt veganistische studentenvereniging

18 jun 2019

Al een jaar lang komen veganisten op de campus één keer per maand samen voor een potluck. Nu starten ze hun eigen vereniging: Vegan Student Association Nijmegen. ‘We willen laten zien dat veganisme steeds populairder wordt’, zegt voorzitter Elena Freudenberg.

Vrijdagmiddag. In het Erasmusgebouw neemt toekomstig voorzitter en secretaris Elena Freudenberg het woord. Daarmee opent ze de tweede vergadering van de nieuwe Nijmeegse veganistische studentenvereniging (VSA Nijmegen). Onofficieel dan, want de vereniging bestaat pas officieel als de statuten ondertekend zijn door een notaris.

Supermarkt

Maar daar wordt aan gewerkt, zo blijkt. Na het opzetten van nieuwe commissies, het bespreken van de financiën en alles wat nog meer komt kijken bij een nieuwe vereniging, verlaat de groep de ruimte met een lijst aan actiepunten en de kennis dat het nu echt gaat gebeuren.

Elena Freudenberg en Paul van Gent

Het idee ontstond vorig jaar toen een aantal studenten voor het eerst een veganistische potluck hielden. Paul van Gent, toekomstig penningmeester: ‘We merkten dat er een behoefte was vanuit mede-studenten om een gemeenschap te creëren rondom veganisme. Er waren veganisten die zeiden de enige binnen hun studie te zijn en zich soms eenzaam en onbegrepen te voelen in hun leefstijl. De potlucks waren een goede manier om contact te leggen met elkaar, net als de Facebookgroep die we toen hebben opgezet. Die eerste keer werd er al gesproken over het opzetten van een vereniging, maar we wilden eerst het netwerk hebben om dat te doen.’

‘We willen niet-veganisten informeren over onze leefstijl’

Een aantal weken geleden vond Freudenberg dat de tijd rijp was: ‘Ik wilde laten zien dat veganisme steeds populairder wordt. In de Facebookgroep bleek dat er meer mensen waren die dat wilden. Samen hebben we drie pijlers opgesteld: we willen mensen bij elkaar brengen, niet-veganisten informeren over onze leefstijl en een stem op de Radboud Universiteit laten horen. Zo kunnen we bijvoorbeeld advies geven aan elkaar over waar je goedkoop veganistisch kunt eten en kunnen we internationale studenten helpen zich een weg te vinden in de Nederlandse supermarkt.’

Introductiemarkt

Het doel is om de vereniging up and running te hebben voor de introductiemarkt. Freudenberg: ‘Het is stevig aanpoten, maar alle seinen staan op groen dus we moeten nu gaan.’ Dat Van Gent en zij daarin niet alleen staan, is te merken tijdens de vergadering. ‘Vanwege de tentamens heb ik het druk, maar we gaan er vol voor,’ vertelt commissielid Pleun Scholten.

En nu is het een kwestie van leden werven en de statuten in orde maken. Afgelopen weekend werd ook een Facebookpagina in het leven geroepen. Die heeft inmiddels 74 likes.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

  1. Anoniem schreef op 18 juni 2019 om 12:11

    Als alternatieve naam misschien Veganistische Leuke En Eenzame Studentenvereniging (VLEES) overwegen?

  2. Bob Arends schreef op 18 juni 2019 om 18:54

  3. Läfchen schreef op 19 juni 2019 om 18:04

    Juridische misvatting in dit artikel: een vereniging hoeft niet bij notariële akte te zijn opgericht om rechtsgeldig te bestaan. Als ik het zo lees, dat is er al van rechtswege een vereniging ontstaan!

  4. marianne stolp schreef op 21 juni 2019 om 12:47

    gefeliciteerd!! hopelijk volgen veel universiteiten jullie voorbeeld. en dan in de Mensa heerlijke vegan gerechten. op het Hello Summer Festival Tilburg University was de Vegan barbecue het snelste op. Populair!!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!