Noodopvang voor 200 tot 250 vluchtelingen op campus Radboud Universiteit

11 okt 2022

Nog deze maand krijgen 200 tot 250 asielzoekers onderdak op het terrein van de Radboud Universiteit. In de oude manege in Park Brakkenstein, die in het bezit is van de universiteit, komt een noodopvang voor asielzoekers. Dat maakte de gemeente Nijmegen zojuist bekend.

De noodopvang op de campus, die eind deze maand al opengaat, blijft in ieder geval tot het einde van 2022. De reden voor de noodopvang is de grote toestroom aan asielzoekers bij het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel. Met de opvang geeft de gemeente gehoor aan een oproep van het Rijk om met spoed crisisopvang te regelen voor deze mensen.

In het manegegebouw, aan de d’Almarasweg, worden verwarmde slaapkamers ingericht voor vier personen. Ook komen er wc’s, douches en een ontmoetingsruimte. In totaal komt er plek voor 200 tot 250 personen. De opvangcoördinatie ligt, evenals het toezicht, in handen van de gemeente.

Veilig land van herkomst

In de noodopvang komen geen mensen van wie vooraf duidelijk is dat ze geen kans maken op asiel, laat de gemeente in een persbericht weten. Dat kan bijvoorbeeld zijn wegens een veilig land van herkomst.

Het is niet de eerste keer dat er vluchtelingen opgevangen worden in de buurt van de universiteit. In 2015 opende een groot kamp voor 3000 mensen in het nabijgelegen Heumensoord. Vorig jaar werd het natuurgebied eveneens als noodopvang gebruikt. Toen ging het ging om zo’n 750 Afghaanse vluchtelingen.

De Radboud Universiteit was dinsdagavond niet bereikbaar voor vragen over de opvang.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Rene schreef op 12 oktober 2022 om 09:42

    Het is niet anders. Spijtig dat mensen in stallen worden opgeslagen. Maar dit is beter dan buiten slapen en natuurlijk beter dan de 80 kant-en-klare nieuwe woningen betrekken die al jaren leeg staan aan de energieweg vanwege een ‘ik-wil-niet-toegeven’ conflictje tussen gemeente en eigenaar.

    ‘Onveilig, en voldoet niet aan de bestemming’ was daar het argument….. Terwijl in een cirkel van 50meter er al een eeuw mensen wonen.
    Gemeente meet met twee maten, en is niet consequent als het gaat om noodopvang. … Kant en klare woningen hè !

    https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/harde-klap-voor-eigenaren-tiemstrapand-80-appartementen-gebouwd-maar-erin-wonen-mag-definitief-niet~a48c5549/

  2. Tjeu Claase schreef op 12 oktober 2022 om 17:29

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!