Ondanks interesse: ‘Klooster Soeterbeeck staat niet te koop’

26 jun 2023

Twee partijen hebben onlangs interesse getoond in klooster Soeterbeeck in Ravenstein, dat eigendom is van de Radboud Universiteit. Voor de universiteit is een verkoop of verhuur op dit moment niet aan de orde.

Recent hebben twee partijen interesse getoond in klooster Soeterbeeck. Dat bevestigt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen na vragen van Vox.

‘De ene partij wilde Soeterbeeck graag kopen, de andere wilde het klooster graag huren van de universiteit’, zegt Gerritsen. Tot een concreet bod van de projectontwikkelaars is het echter niet gekomen. ‘Soeterbeeck staat niet te koop’, aldus Gerritsen.

Niet kostendekkend

Klooster Soeterbeeck, dat in 1997 door de Zusters-Augustinessen aan de Radboud Universiteit werd geschonken, doet tegenwoordig dienst als vergader- en conferentiecentrum van de universiteit. Die organiseert er onder andere opleidingen, heidagen en andere bijeenkomsten (zie kaderstuk onderaan).

‘De energiekosten van oudere gebouwen als Soeterbeeck zijn relatief hoog’

De exploitatie van Soeterbeeck ligt in handen van de universiteit, net als het onderhoud en het beheer van het klooster in het Brabantse groen. Dat brengt behoorlijke kosten met zich mee, vertelt de universiteitswoordvoerder. ‘Ook de energiekosten voor dergelijke oudere gebouwen zijn relatief hoog.’

Bedrijfseconomisch is Soeterbeeck dan ook niet kostendekkend en de kans dat het dat op termijn wordt is niet heel groot, zegt Gerritsen. Exacte cijfers over kosten en exploitatie van Soeterbeeck kan de woordvoerder niet geven. ‘We publiceren geen aparte cijfers over de exploitatie van het klooster.’

Afspraken

Johan Oosterman, programmadirecteur van Radboud Erfgoed, vroeg zich onlangs hardop in Vox af welke rol klooster Soeterbeeck in de toekomst nog voor de universiteit speelt. ‘Willen we het behouden als plek van bezinning of niet?’, aldus Oosterman, die een evenement organiseerde om het klooster in de schijnwerpers te zetten.

Gerritsen benadrukt daarop dat Soeterbeeck voor de universiteit niet alleen van bedrijfseconomische, maar ook van cultuurhistorische waarde is. ‘Het pand is geschonken en kent een relatie met de ontstaansgeschiedenis van de (voormalig katholieke, red.) universiteit.’

De vraag is ook of de universiteit Soeterbeeck zomaar aan elke projectontwikkelaar zou kunnen verkopen, aangezien het klooster destijds aan de universiteit werd geschonken. ‘Daar zijn inderdaad afspraken over gemaakt,’ zegt Gerritsen. ‘Als de universiteit afstand zou doen van Soeterbeeck, dan zal ze zich maximaal inspannen om een bestemming te realiseren die past bij de aard van het complex.’

Stationskwartier

De interesse in Soeterbeeck is mogelijk te verklaren door de bouwplannen van de gemeente Oss rond het station van Ravenstein. Daar werkt de gemeente aan de ontwikkeling van circa 300 nieuwbouwwoningen voor ouderen, starters en jonge gezinnen.

De impact van de bouwplannen op klooster Soeterbeeck zal wellicht meevallen, vertelt Ina Kok-Neehoff, voorzitter van Dorpsraad Ravenstein. Aan de linkerkant van het wandelpad tussen het station van Ravenstein en het klooster zal weliswaar gebouwd worden, maar aan de rechterkant – waar Soeterbeeck ligt – niet.

‘De grond rond het klooster is in privébezit en zit op dit moment niet in het bestemmingsplan’, zegt Kok-Neehoff. ‘Soeterbeeck heeft een eigen buitenruimte’, vult Gerritsen aan.

Wel komt er een ontsluiting voor een gedeelte van de 300 nieuwe woningen die langs Soeterbeeck loopt. Daardoor zal het de komende jaren wellicht wel drukker worden rond het klooster. Onder het station komt nog een tunnel voor fietsers en voetgangers, maar de vraag is of dat gevolgen zal hebben voor de rust in het voormalige klooster.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

 1. C. Kicken schreef op 26 juni 2023 om 10:54

  Tip voor de redactie: promovendus Wouter Kock (Faculteit FTR) verricht onderzoek naar de toekomst van katholieke kloosters als erfgoed en als plekken voor herreligionisering. Hij kan beslist enkele waardevolle observaties of zelfs suggestie betreffende de kwestie geven.

 2. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 29 juni 2023 om 12:12

  Hoe zit het met deze toevoeging van de redactie:
  de (voormalig katholieke, red.) universiteit.’
  Rond het bezoek van de NL bischoppen aan Rome werd toch duidelijk dat we nog steeds katholiek waren volgens ‘het Vaticaan’?

 3. KW schreef op 29 juni 2023 om 15:40

  Lekkerkerk heeft gelijk. Vooreerst bleek het niet aan de Nederlandse Bisschoppen om te bepalen of deze instelling al dan niet katholiek is, maar “de bevoegdheid van de Heilige Vader”. En bovendien hebben de Bisschoppen bevestigd dat de Radboud Universiteit nog katholiek is na het Ad Limina bezoek in Rome, en dit in tegenstelling tot de Stichting voor zover die zou vallen onder hun eigen regels aangaande katholieke burgerlijke rechtspersonen. Die mededeling is uit eigen mond nog steeds te bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=ctXAwNzehE8 (van 10’20”). De vraag die nu in gesprek voorligt is of de universiteit het nog wel wil, afwegende de voorwaarden en de steun die de Kerkelijke overheden aan dit predicaat verbindt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!