Ook Nijmeegse academici demonstreren tegen bezuinigingen

02 sep 2019 ,

Medewerkers van alle Nederlandse universiteiten trekken vandaag naar Leiden voor de ‘Ware Opening van het academisch jaar’. Tijdens deze door actiegroep WOinactie georganiseerde demonstratie protesteren ze tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ook heel wat Nijmeegse onderzoekers reizen af naar Leiden.

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) opent vanmiddag het academisch jaar van de Universiteit Leiden met een lezing in de Pieterskerk. Toch zullen veel ogen gericht zijn op het naastgelegen Gerecht, waar actiegroep WOinactie de ‘Ware Opening van het academisch jaar’ organiseert. Wetenschappers uit heel Nederland demonstreren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs en de verschuivingen van financiële middelen naar bèta en techniek die ten koste gaan van de algemene universiteiten.

‘We verwachten meer dan duizend mensen’, vertelt Marijtje Jongsma vanuit de trein onderweg naar Leiden. Jongsma, universitair hoofddocent bij psychologie, is betrokken bij WOinactie vanuit de Vakbond voor Wetenschap (VAWO), waar ze woordvoerder is. ‘We zien steeds meer steun en solidariteit vanuit de hele sector. Zelfs van bestuurders, zie de artikelen in het Financieele Dagblad van Carel Stolker en Wim van Saarloos (resp. rector van de Universiteit Leiden en KNAW-president, red.).’

Marijtje Jongsma.

Jongsma hoopt dat de actie van vandaag de druk op Den Haag verder zal doen toenemen en dat minister Van Engelshoven ook haar gezicht zal laten zien bij het Gerecht. ‘Afgelopen donderdag heeft de minister ook al gesproken met  Rens Bod (de WOinActie-voorman van de UvA, red.). Het beleid is nu dusdanig onverantwoord, dat er echt dingen moeten veranderen. Wij gaan door met actievoeren zo lang dat nodig is. De actiebereidheid onder wetenschappers neemt eerder toe dan af.’

Speech Arne Smeets

Naast Jongsma zijn ook heel wat andere Nijmeegse onderzoekers van de partij op de Ware Opening. Onder anderen neerlandicus Marc van Oostendorp en politiek filosoof Mathijs van de Sande schreven al op Twitter dat ze vandaag afreizen naar Leiden. Ter plekke zal wiskundige Arne Smeets ook een speech geven over investeringen in bèta en techniek en de verwevenheid tussen wetenschapsgebieden.

Daarnaast zijn er veel medewerkers van de Radboud Universiteit die de Ware Opening wel steunen, maar door omstandigheden niet kunnen afreizen naar Leiden. ‘Ik kan vanmiddag helaas niet bij de #WareOpening van @WOinactie in Leiden zijn, maar uiteraard steun ik de actie van harte!” tweet milieufilosoof Martin Drenthen. Universitair docent Communicatiewetenschap Serena Daalmans zegt op Twitter dat ze de Ware Opening ‘mentaal en virtueel’ steunt, maar dat ze vandaag voor de collegebanken moet staan.

1 reactie

  1. john hacking schreef op 2 september 2019 om 19:16

    Goede actie van de Radboudianen. Alleen in de NRC vandaag is de naam Radboud nog niet doorgedrongenb: zie tekst onder de foto: Twee professoren in toga wandelen over het rode tapijt van een zaal van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Foto Robin Utrecht/ANP (NRC 2 september 2019)

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!