Op deze plekken kan je dit jaar college krijgen

21 aug 2020

Naar college in een theaterzaal, een sporthal of een voormalig jezuïetencollege? In het ‘nieuwe normaal’ krijgen studenten niet alleen les op de campus, maar ook op andere plekken in de stad.

Ook in het komende collegejaar heeft corona grote gevolgen voor het onderwijs aan de Radboud Universiteit. Rector Han van Krieken zei eerder tegen Vox dat het de bedoeling is dat alle studenten ten minste één dag per week fysiek college krijgen, maar dat kan niet alleen op de campus. In de grootste collegezaal, in het Grotiusgebouw, is bijvoorbeeld slechts plaats voor 48 studenten in plaats van de 482 stoelen die de zaal telt.

De universiteit ging daarom op zoek naar andere locaties in de stad waar colleges, toetsen en mogelijk ook diploma-uitreikingen kunnen plaatsvinden.

1. De Vereeniging

In concertzaal de Vereeniging aan het Keizer Karelplein vinden normaal gesproken klassieke concerten, ballet- en theatervoorstellingen en andere optredens plaats. De Vereeniging heeft een capaciteit van 1.450 stoelen. Met de coronamaatregelen kunnen 250 studenten plaatsnemen op de knusse, rode zitjes.

2. De Stadsschouwburg

Met 943 zitplaatsen heeft de Stadsschouwburg, die eveneens aan het Keizer Karelplein ligt, ook een mooie capaciteit. In de zaal is nu plaats voor zo’n 200 studenten. In de Vereeniging en Stadsschouwburg samen kunnen, verspreid over de dag, elke dag duizend studenten college volgen.

3. Jan Massinkhal

De Jan Massinkhal is een grote sporthal, vlakbij het Goffertpark, waar zowel sportwedstrijden, rommelmarkten als grote beurzen en congressen worden georganiseerd. In het verleden waren hier ook al tentamens voor grote groepen studenten van de Radboud Universiteit, zoals bij psychologie en rechten.

Ook nu wordt de Jan Massinkhal alleen gehuurd voor het afnemen van tentamens. ‘Normaal kunnen hier maximaal 750 studenten een tentamen maken’, zegt woordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Met de anderhalvemetermaatregel zijn dat er nog altijd 360.’

4. Canisiuscollege

De Letterenfaculteit tot slot huurt het komende semester vijf lokalen van het Canisiuscollege, in het gebouw van het voormalige meisjeslyceum Mater Dei. ‘De letterenfaculteit huurt hier wat kleinere, reguliere klaslokalen die vooral voor mentorgesprekken zullen worden gebruikt’, aldus Gerritsen.

5 reacties

 1. H. van Weert schreef op 18 augustus 2020 om 10:27

  Volgens mij wordt niet “Het Canisiuscollege” gehuurd, maar het voormalige Mater Dei. Dit is de huidige locatie van het Canisiuscollege. Dit was vroeger de meisjes afdeling. Het pand waar Ruud Lubbers c.s. naar toegingen is niet meer in gebruik als middelbare school.

  • Ken Lambeets schreef op 19 augustus 2020 om 13:29

   Ik heb nog even navraag gedaan, u heeft inderdaad gelijk. De tekst is aangepast. Dank voor de opmerkzaamheid.

 2. TON PEPERKAMP schreef op 19 augustus 2020 om 11:40

  Hallo redactie,

  De vorige reactie laat zien dat altijd voor publicatie van een artikel de feiten moeten gecontroleerd

 3. Nico Bouwman schreef op 20 augustus 2020 om 20:17

  Er wordt gehuurd van het Canisiuscollege. Dat is niet het gebouw ( het Hok) maar de naam van de middelbare school. Zou mooi geweest zijn : de Letterenfaculteit in de bibliotheek aldaar en Jos Joosten als mentor

 4. Eva schreef op 28 augustus 2020 om 12:26

  dat is lang geleden, dat ik deze naam hoorde : “het hok” als aanduiding van het Canisius College!
  Ik woonde vroeger in de Heijdenrijckstraat en op de hoek was een studentenhuis.
  Het Hok was de naam die door de bewoners van dit huis werd gebezigd.
  ik heb het over de jaren zestig 🙂

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!