Patstelling tussen bestuur en demonstranten: activisten willen niet weg

13 mei 2024

De bezetters van de Radboudcampus hebben van het college van bestuur het verzoek gekregen om uiterlijk om zes uur te vertrekken. Dat maakte de woordvoerder van de actiegroep bekend. Maar: ‘Als ze willen dat we gaan, moeten ze hierheen komen en ons daartoe dwingen.’

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit heeft de demonstranten opgeroepen de campus voor 18.00 uur te verlaten. De activisten zijn dat geenszins van plan, lieten ze direct na de onderhandelingen rond 17.00 uur weten. ‘Als ze willen dat we gaan, moeten ze hierheen komen en ons daartoe dwingen’, sprak woordvoerder Ties de menigte op het tentenkamp toe. ‘Wij zijn strijdbaar.’

Namens Nijmegen for Palestine riep de filosofiestudent de aanwezigen op vrienden en bekenden ook uit te nodigen om naar de campus te komen.

Ties liet weten dat het Nijmeegse protest een record heeft gebroken: geen van de andere acties in het land kreeg zo snel het verzoek van hogerhand om op te breken. ‘Maar wij zijn juist een voorbeeld. We zijn heel vreedzaam geweest. Wat zegt dat over het bestuur als ze bij wijze van reactie de politie op ons af gaan sturen?’

Uit het publiek riep iemand: ‘Dan zijn zíj de terroristen.’

Vechten voor Palestijne zaak

Volgens Ties laten de demonstranten zich de mond niet snoeren en blijven ze vechten voor de Palestijnse zaak. Ze zullen pas vertrekken als hun drie eisen zijn ingewilligd: het verbreken van alle banden met Israël, het veroordelen van de genocide in Gaza en het steunen van Palestijnse studenten en universiteiten.

Zijn toespraak werd beantwoord met een spreekkoor dat scandeerde: ‘Radboud, Radboud you can’t hide. Stop supporting genocide.

Rector José Sanders had zich even voor de bekendmaking laten zien op het tentenkamp tussen de demonstranten. Hoe het college van bestuur gaat reageren op de laatste ontwikkelingen, is vlak voor het verstrijken van de deadline nog niet duidelijk.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

9 reacties

  1. Jan Bransen schreef op 14 mei 2024 om 07:57

    Tja, ik kijk uit het raam van mijn kantoor en zie vooral privilege. Een gezellige camping; iedereen beschikt over een mooi en handig tentje; de zon schijnt; wat wil je nog meer?
    Als ik aan vechten denk, doemt een beeld als dit nooit op.

    • Oud-student schreef op 15 mei 2024 om 11:39

      Wat een flauwe reactie van Jan Bransen. In een land dat zelf niet in oorlog is, kun je alles bestempelen als ‘privilege’. Dat u vanuit uw werkkamer naar dit protest kunt kijken en er een beetje over kunt mijmeren is evengoed ‘privilege’ en vooral ook een toonbeeld van arrogantie.

      Ik vind het geweldig dat deze studenten en medewerkers zich solidair tonen met de mensen in Gaza. Zeer terecht dat zij op deze manier de universiteit ter verantwoording roepen voor hun medeplichtigheid. En bovendien, wat is het alternatief? Onverschillig zijn en niks doen of juist met veel geweld protesteren? Geweldig dat deze studenten kritische burgers zijn; daar zou een universiteit toch voor moeten staan? Daal vooral eens af uit uw ivoren toren en verdiep u in deze protesten.

  2. Kamel schreef op 14 mei 2024 om 11:22

    @Jan Bransen, misschien doemt dit beeld wel bij je op als je denkt aan “vreedzaam vechten” of “vreedzaam protest”.

  3. Eric schreef op 14 mei 2024 om 14:09

    @Jan Bransen, misschien moet je eens uit je ivoren toren komen; ga er eens heen voor een leermoment . . .

  4. een collega schreef op 14 mei 2024 om 22:20

    Wat een zelfingenomen reactie van een gemiddelde, blanke, mannelijke, Nederlandse hoogleraar.. Zit je daar in je grote kantoor met je hoogleraarssalaris over privilege te filosoferen, naar studenten met de vinger te wijzen en te mierenneuken over woordkeuzes. Ik kan me alleen aansluiten bij eerder commentaar: ga eens naar buiten om met deze mensen te praten Jan. Leer een keer van een ander ipv iedereen te vertellen hoe het zit.

  5. Jan Bransen schreef op 15 mei 2024 om 12:50

    Dank voor de kritische reacties. Natuurlijk heb ik ook makkelijk praten.
    Ik had verder ook alleen mijn voornaam kunnen gebruiken, of een anonieme functienaam. Maar ik wil hierover in gesprek en me als gesprekspartner identificeren.

    De situatie in Gaza en Israël is onvoorstelbaar verschrikkelijk. Iedereen is daar getraumatiseerd op een manier waarbij we ons hier nauwelijks iets kunnen voorstellen. Dat is al generaties zo en zal nog generaties zo blijven. Dat zal vragen om heel lang en heel voorzichtig met elkaar proberen te zoeken naar begrip, naar waarheid, naar genoegdoening, naar verzoening.
    Aan die complexiteit voegen wij niets toe door een simpele, duidelijke stellingname te eisen van wie dan ook. Daar zit voor mij de moeilijkheid.
    Te doen alsof “de Palestijnse zaak” een heldere kwestie is waarvoor je rechtlijnig kunt vechten, klinkt voor mij toch echt als een versimpeling die geen enkele “zaak” goed doet.
    Dat wil niet zeggen dat ik wel weet wat we dan zouden moeten doen, anders dan te proberen gesprekken op gang te brengen en op gang te houden.

    • een collega schreef op 15 mei 2024 om 21:38

      Mooi dat jij je zo vrij voelt om met voor en bijnaam te reageren, niet iedereen heeft die luxe. Het is niet voor niks dat veel studenten anoniem aan deze actie deelnemen.
      Serieus een gesprek op gang brengen doe je niet met een reactie zoals de jouwe, jij was geen gesprekspartner maar een beoordelaar. Hoe kom jij erop te denken dat die studenten zich niet bewust zijn van de complexiteit van dit conflict? Ondanks dat zijn er goede redenen om een simpele, duidelijke stellingname te eisen van het CvB. Mocht je dat nog niet gedaan hebben misschien een idee om het boek van Maya Wind te lezen.

    • Oud-student schreef op 16 mei 2024 om 15:20

      Uiteraard ben ik het met u eens dat het Israël-Palestina-conflict zeer ingewikkeld is. Daar zijn de demonstranten zich natuurlijk ook van bewust. Ze eisen dan ook niet van het CvB dat zij het hele conflict oplossen, maar dat zij de genocide veroordelen en stoppen met Israëlische universiteiten te ondersteunen. Mensen in Rafah worden momenteel stelselmatig vermoord door de Israëlische regering. De tijd om “heel lang en heel voorzichtig met elkaar proberen te zoeken naar begrip, naar waarheid, naar genoegdoening, naar verzoening” is er niet. Nogmaals: als u geïnteresseerd bent in een dialoog (dat sprak eerlijk gezegd niet echt uit uw initiële reactie): zoek het demonstrantenkamp op en praat daar met de demonstranten. Er lopen meer dan genoeg filosofie-collega’s van u rond die zeker open zullen staan voor een dialoog. Ook worden er genoeg lezingen georganiseerd. Tot slot toch nog even wat over dat privilege: dat u met naam en toenaam kunt reageren zonder bang te hoeven zijn voor consequenties is een prachtig voorbeeld van privilege. Voor mensen die geen hoogleraar o.i.d. zijn kan deelnemen aan protesten, herkenbaar en met naam en toenaam, gevolgen hebben voor hun carriere. Dat geldt ook voor mij.

  6. Jan Bransen schreef op 15 mei 2024 om 18:56

    Maar laat ik benadrukken dat ik er inderdaad wel van overtuigd ben dat er sprake is van genocide op de Palestijnen, op allerlei manieren, en dat we dat allemaal zo krachtig mogelijk moeten veroordelen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!