‘Wij gaan niet weg voor de Radboud Universiteit alle banden met Israël verbreekt’

13 mei 2024

Net als in Amsterdam, Utrecht en op andere universiteiten in het land, willen protesterende studenten in Nijmegen dat het college van bestuur alle banden met Israëlische universiteiten en bedrijven verbreekt.

De demonstranten zijn vastbesloten op hun kampement te blijven tot het college van bestuur hun eisen inwilligt. De belangrijkste is: verbreek alle banden met Israëlische universiteiten en bedrijven. ‘Ook al gooien de universiteiten niet letterlijk de bommen op Gaza, ze dragen wel bij aan hun staat die dit bewerkstelligt’, zegt Ties, woordvoerder namens Nijmegen for Palestine.

De Radboud Universiteit heeft ten minste banden met de Tel Aviv University en Hebrew University of Jerusalem. Eerder gaf het college aan die samenwerkingen niet te willen beëindigen om ‘zelfs in tijden van conflict een open lijn te behouden’.

Vreedzaam

De woordvoerder van Nijmegen for Palestine, een filosofiestudent, benadrukt dat het in Nijmegen om een vreedzaam protest gaat. ‘We hopen natuurlijk dat de Radboud Universiteit niet haar institutionele macht of politiegeweld inzet om ons hier weg te krijgen.’ In Amsterdam ontruimde de politie vorige week een tentenkamp op de UvA, dat gebeurde ’s nachts. Ook vandaag (maandag) kwam de ME in actie in de hoofdstad, dat meldt de NOS. Daar zijn demonstranten uit een universiteitsgebouw verwijderd.

‘Dit zijn studenten die hun hart laten spreken’

Zo’n twintig koepeltentjes zijn maandagmiddag opgezet op het grasveld naast het Collegezalencomplex. Het opzetten van het kampement volgde op een korte wandeling van een paar honderd sympathisanten van het Erasmusplein naar het veldje. De activisten blijven ook slapen, zeggen ze. Tussen twee bomen hangt een spandoek waarop de andere twee eisen vermeld staan: veroordeel de genocide in Gaza en steun Palestijnse studenten en universiteiten.

‘De afgelopen maanden is steeds duidelijker geworden hoe gewelddadig Israël optreedt tegen de Palestijnen’, aldus Ties. ‘Dit moet stoppen.’

Mentale steun

De studenten worden gesteund door een groep medewerkers die zich Staff for Palestine noemt. Een van haar vertegenwoordigers (die haar naam liever niet noemt) zegt dat de academici er zijn om hun studenten te steunen. ‘Door in een cirkel om ze heen te gaan staan.’ Ook mentaal verdienen de studenten support, zegt ze. ‘Als je kijkt hoe het protest op andere universiteiten tot nu toe is gegaan, is het ontzettend dapper dat deze studenten hier nu zijn. Het is spannend hoe het protest in Nijmegen zal verlopen.’

Foto: Johannes Fiebig

Volgens de vrouw zijn stafleden uit verschillende faculteiten vertegenwoordigd op het kampement. ‘Volgens mij zijn deze demonstranten hier niemand tot last’, zegt ze. ‘Dit zijn studenten die hun hart laten spreken, ik denk dat de maatschappij daar behoefte aan heeft.’

Onder de activisten die in het gras zitten zijn ook studenten en medewerkers met joodse wortels die het geweld van de staat Israël tegen de Palestijnen verwerpen. Op het programma voor de rest van de maandag staan lezingen en muziekoptredens. Om zeven uur wordt er gezamenlijk gegeten.

Overnachten

Een woordvoerder van de Radboud Universiteit laat weten dat het college van bestuur vandaag nog in gesprek gaat met de demonstranten. Tot die tijd reageren de bestuurders niet inhoudelijk op de eisen. Op de vraag of de studenten op de campus mogen blijven overnachten, wilde de woordvoerder niet vooruitlopen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Josee Kottier schreef op 14 mei 2024 om 08:37

  2. Daniel Treesburg schreef op 15 mei 2024 om 08:50

    De banden met Israël verbreken, hoe krijg je het verzonnen. Dat leidt tot polarisatie en uitsluiting van groepen. Net als hun genocide spandoek.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!