Radboud Universiteit verbreekt geen banden met Israël om oorlogsgeweld

28 mrt 2024

De samenwerkingsovereenkomsten tussen twee Israëlische universiteiten en de Radboud Universiteit blijven bestaan. In een brief aan Scholars for Palestine, een actiegroep die had opgeroepen tot een boycot, schrijft het college van bestuur terughoudend te zijn met het verbreken van banden. Wel wil de universiteit ondersteuning bieden aan Palestijnen.

Dat de gemoederen over de oorlog in Gaza ook in Nijmegen hoog oplopen, werd afgelopen weekend nog maar eens duidelijk. Voorafgaand aan de open dag van de universiteit hesen onbekende actievoerders twee Palestijnse vlaggen op het Erasmusplein en de Universiteitsbibliotheek werd beklad met teksten als “Boycot Israel” en “Free Palestine”. Ook vanochtend troffen bezoekers aan de campus opnieuw graffiti aan op het gebouw van de bibliotheek.

Wetenschappers en studenten van de Radboud Universiteit roeren zich al langer, onder andere met demonstraties, een petitie en een lezingenreeks.

De Palestijnse vlaggen op de campus voor de open dag, gehesen door activisten. Foto: Harry Pettit / X

In januari kwam daar een e-mail bij vanuit het collectief Scholars for Palestine, waarin de auteurs aan de Radboud Universiteit vier eisen stellen. De belangrijkste: schort de banden met Israëlische universiteiten en bedrijven op. Daarnaast wil de actiegroep dat de universiteit geld vrijmaakt voor de wederopbouw van het Palestijnse hoger onderwijs en voor (studie)beurzen voor Palestijnse studenten en onderzoekers.

Terughoudend

Vorige week ontving Scholars for Palestine antwoord van het college van bestuur. In die brief, gedeeld met Vox, schrijven de bestuurders dat ze zich grote zorgen maken over het gewapende conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze spreken zich uit tegen mensenrechtenschendingen en vóór het stoppen van geweld tegen onschuldige burgers.

Het college van bestuur is echter “terughoudend” in het “beperken van (institutionele en individuele) samenwerkingen”. Volgens de bestuurders kan samenwerking worden beschouwd als een kans om, ook in tijden van conflict, een “open lijn” te houden.

Waar het gaat over de steun aan Gaza schrijft het college dat het zal nagaan welke bijdrage de universiteit kan leveren om de wetenschappelijke infrastructuur in het gebied weer op te bouwen. “Dat kan bijvoorbeeld in het contact met de bestaande academische relaties.”

Ook gaat de Radboud Universiteit samen met andere universiteiten in Den Haag pleiten voor steun aan Palestijnse gebieden en een lager collegegeld voor Palestijnse studenten.

Teleurgesteld

Al met al is Harry Pettit, universitair docent bij sociale geografie en een van de leden van Scholars for Palestine, teleurgesteld in de reactie van het bestuur. Hij ziet vooruitgang op het vlak van ondersteuning voor Palestijnen, maar blijft oproepen tot het opschorten van de banden met de Israëlische instellingen.

Pettit richt zijn pijlen vooral op Tel Aviv University en Hebrew University of Jerusalem, waar de Radboud Universiteit samenwerkingsverbanden mee heeft. Volgens Pettit zijn er voldoende redenen om niet met deze instellingen geafficheerd te willen worden. ‘De universiteit in Tel Aviv ontwikkelt wapensystemen die nu op het slagveld in Gaza worden gebruikt. En aan de Hebrew University staat de academische vrijheid zo onder druk dat een hoogleraar is geschorst die zich had uitgesproken tegen de oorlog.’

‘Mensen sterven letterlijk van de honger, omdat Israël geen hulp toelaat’

Pettit heeft geen aanwijzingen dat de Radboud Universiteit de ‘open lijn’ met deze instellingen gebruikt om haar afkeuring voor het geweld uit te spreken. ‘Als je dit als argument gebruikt om de banden niet op te schorten, moet je er ook wel iets mee doen.’

Volgens Pettit staat de reactie van de Nederlandse universiteiten in schril contrast met het antwoord op de Russische invasie in Oekraïne. Toen kregen Nederlandse universiteiten vanuit het ministerie het verzoek om banden met Russische instellingen te bevriezen. ‘Dat die opdracht nu niet uit Den Haag komt, is een slecht excuus om geen morele verantwoordelijkheid te nemen.’

‘Kijk maar naar wat er nu in Gaza gebeurt’, gaat Pettit verder. ‘Mensen sterven letterlijk van de honger, omdat Israël geen hulp toelaat. Wat is er nog meer nodig voordat de universiteit in actie komt?’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

7 reacties

  1. student schreef op 28 maart 2024 om 13:22

    Laf van de Radboud Universiteit.

  2. oud-student schreef op 28 maart 2024 om 21:00

    Goed van de Radboud Universiteit.

  3. Bouke Wartna schreef op 29 maart 2024 om 19:17

    Het is belangrijk de banden vast te houden. Alleen al om het deel van de Israelische gemeenschap die het niet eens zijn met de politiek van meneertje Netanjahu, te kunnen blijven ondersteunen in de toekomst.

  4. Pieter schreef op 1 april 2024 om 10:42

    De bewering van Harry Pettit dat Israël geen hulp toelaat klopt niet.

    Elke dag rijden trucks met enorme hoeveelheden voedsel en medicijnen vanuit Israël naar Gaza. En elke dag worden de cijfers daarvan online verstrekt door de Israëlische overheidsorganisatie ’Coordination of Government Activities in the Territories’ (Cogat). Dit waren de cijfers van 17 maart: ’243 trucks met humanitaire hulp werden geïnspecteerd en overgebracht naar de Gaza Strip. 165 via Kerem Shalom en 78 via Nitzana. 167 trucks werden gedistribueerd binnen Gaza.’ Elke journalist kan dit controleren, maar media zoals de NOS en De Volkskrant weigeren om met iemand van Cogat contact op te nemen. Zij nemen wel de gemanipuleerde beelden en berichten van Hamas over; deze zetten al wekenlang vol in op ’hongersnood’. En Harry Pettit en vele anderen trappen er in.

    • Ju schreef op 2 april 2024 om 11:31

      Dus de ene kant liegt en de andere kant vertelt de hele waarheid voor jou, zonder het in twijfel te trekken. Maar hoe zit het dan met de VN en alle andere organisaties die een ander verhaal vertellen? En als je hen ook niet vertrouwt, hoe zit het dan met je eigen ogen, die zien dat Israël letterlijk voedseldistributiepunten bombardeert, of juist vandaag weer de informatie over World Central Kitchen?

    • misschien ook alleen naïef schreef op 5 april 2024 om 14:46

      Nee, ‘geen hulp’ klopt idd niet, het is wel veel veel te weinig hulp om een hongersnood te voorkomen… Ieder land en iedere organisatie geeft dit aan, sinds maanden! Juist gisteren is er weer een rapport van Oxfam uitgekomen hierover: https://www.oxfam.org/en/press-releases/people-northern-gaza-forced-survive-245-calories-day-less-can-beans-oxfam en zelf de VS wil steun opzeggen als niet veel meer hulp wordt toegelaten!

      De +200 trucks van eergisteren zijn bij verre niet genoeg en bovendien niet alleen eten maar ook water, medicijnen en andere humanitaire goederen. Als je kijkt naar de infographic verder beneden op dezelfde site zie je dat daar maar ongeveer de helft van eten brengt. Dat is veel minder dan de ±500 trucks die voor de oorlog al dagelijks Gaza binnen gingen, en ook veel minder dan de min. 300 trucks die wordt gehandhaafd als ondergrens om een hongersnood te voorkomen. Dus de link die jij deelde van Cogat bevestigd wat in het artikel staat.

      Net als de Hamas heeft de regering in Israël alle reden om te liegen hierover. Interessant als het hierover gaat is ook dit stuk uit de Correspondent: https://decorrespondent.nl/15220/zo-onwerkelijk-groot-is-de-verwoesting-in-gaza/05524026-cf68-00a4-0354-4df503232952?mc_cid=91cda74a05

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!