Studenten willen dat universiteit alle banden met Israël verbreekt

18 okt 2023 ,

Zo’n dertig studenten van actiegroep Nijmegen4Palestine demonstreerden woensdagmiddag op het Erasmusplein tegen wat zij de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden noemen. ‘Wij willen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt.’

Een Palestijnse vlag en spandoeken met opschrift “From the river to the sea, Palestine will be free” en “100K+ Palestinians killed since 1948. This is a genocide”. Op het Erasmusplein zijn woensdagmiddag zo’n dertig studenten samengekomen om te demonstreren tegen wat zij de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden noemen.

Kayleigh Hofstede. Foto: Vox

Bombardement

De directe aanleiding voor de demonstratie is het bombardement op het ziekenhuis in Gaza gisteravond, aldus organisator en student Kayleigh Hofstede van de nieuwe actiegroep Nijmegen4Palestine. Daarbij kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid 500 mensen om. ‘Maar het grote plaatje is dat we zien dat Israël al 75 jaar Palestijnse gebieden koloniseert en bezet.’

Volgens Hofstede heeft de Radboud Universiteit nog steeds banden met Israël. ‘Wij zien dat het bijvoorbeeld heel makkelijk is om op uitwisseling te gaan naar Israël’, zegt Hofstede. ‘Wij vinden daarom dat de universiteit de banden met Israël moet verbreken, net als ze heeft gedaan met Rusland toen dat land Oekraïne is binnengevallen.’

Tel Aviv en Jerusalem

Op de site van de universiteit staan Tel Aviv University en Hebrew University of Jerusalem genoemd als partnerinstellingen van de Radboud Universiteit. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat medio oktober drie studenten naar Israël zouden vertrekken. Hun is afgeraden af te reizen.

‘Er zal ongetwijfeld contact zijn tussen wetenschappers in Nijmegen en Israël’

Of er verder samenwerkingsverbanden zijn tussen Nijmegen en Israël, wil de actiegroep nog gaan onderzoeken. Ook de woordvoerder van de universiteit heeft daar geen pasklaar antwoord op. ‘Er zal ongetwijfeld contact zijn tussen wetenschappers in Nijmegen en Israël, maar of er institutionele banden zijn moeten we uitzoeken.’

Ook vanuit studentenpartij de Knokpartij zullen hier vragen over komen aan het college van bestuur, kondigt Hofstede aan. Zij is lid van de partij, die onderdeel uitmaakt van de universitaire studentenraad.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

14 reacties

 1. Alumnus schreef op 18 oktober 2023 om 16:33

  De oorlog van Israël tegen Hamas en Hezbollah vergelijken met de inval van Rusland in Oekraïne… Iedereen die even nadenkt, weet dat dat nergens op slaat. Wat je ook van de Israëlische reactie op de aanslagen van 7 oktober vindt, van studentvertegenwoordigers mag toch verwacht worden dat ze nadenken en nuance zoeken. Om dan een slogan als “From the river to the sea” te gebruiken, wat een eufemisme is voor de ontkenning of zelfs de vernietiging van de staat Israël, maakt wel duidelijk dat het deze demonstranten niet om de mensenrechten te doen is. Waar waren ze toen 1000+ onschuldige Israëliërs werden afgeslacht? Eigenlijk zouden we boos moeten zijn dat deze mensen vertegenwoordiger zijn op de universiteit. Maar ik ben helaas niet meer verbaasd.

 2. gerrit den Hartog schreef op 19 oktober 2023 om 11:52

  Een vrijwel onoplosbaar conflict even afdoen met de kretologie dat de Universiteit alle banden met Israël moet verbreken. Zoek liever de dialoog ipv alle schuld op Israël te schuiven. Neem ook niet alles zomaar aan als het gaat om een ziekenhuis dat plat ligt. Ik mag toch hopen dat het bestuur niet meegaat in deze anti Israël gekte, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat aan Israëlische kant ook (veel) dingen fout gaan.

 3. Armand Hennekens. schreef op 21 oktober 2023 om 14:50

  Aan twee kanten veel onschuldigen . Dat kan tóch zeker geen mens wiĺlen. Ga maar praten.

  • Pieter schreef op 23 oktober 2023 om 10:45

   Volgens Hamas is geen enkele Joodse inwoner van Israël onschuldig en dus moeten ze allemaal dood. Dat roepen hun leiders al sinds de oprichting keer op keer op keer.

  • Tom Steenblok schreef op 23 oktober 2023 om 15:50

   Ik begrijp je reactie Armand. Denk je echter niet dat de implicatie van jouw reactie is dat de universiteit niet moet samenwerken met Israelische universiteiten? Op dit moment dragen die namelijk actief bij aan het bloedvergieten van het Israelische leger, bijv doormiddel van het Talpiot en Havatzalot programma. Aan de Palestijnse kant heeft de RU al geen banden. Denk je, gezien het feit dat er aan beide kanten veel onschuldige doden zijn, niet dat de RU ook hiervan zijn handen af moet trekken? Of vind je dat de RU wel banden mag hebben met universiteiten die bijdragen aan Israelisch geweld, en niet met universiteiten die bijdragen aan Palestijns geweld?

 4. Jan Peet schreef op 22 oktober 2023 om 10:12

  Israël doet veel verkeerd – onder de ene regering meer dan onder de andere – maar toch. Tegelijkertijd is het land in principe bereid om met zijn buren samen te leven, wat het ook in verschillende verdragen met die buren heeft bewezen. Hamas heeft als doel – gesteund door de RU-demonstranten – Palestina ‘from the river to the sea’ te zuiveren van alle Joden (een handjevol dat er in 1948 al woonde uitgezonderd, maar hoeveel zouden dat er nog zijn?). Met het verbreken van de banden met Israël zou de Radboud Universiteit een heel erg verkeerd signaal afgeven.

 5. Mienke schreef op 22 oktober 2023 om 11:17

  https://ongehoordnederland.tv/2023/10/22/laatste-nieuws/column-paul-cliteur-de-uva-is-ideologisch-doorgedraaid-instituut-geworden/

  “Veroordeel de acties van Israël”. Dat, schrijft De Volkskrant, is de kern van de oproep die studenten, alumni en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) doen in een brief aan het universiteitsbestuur. Maar het UvA-bestuur geeft voorlopig geen gevolg aan die eisen. Men zegt: “Het belangrijkste is om de onderlinge rust te bewaren.”

  Opvallende eis van de studenten, medewerkers en alumni. Dus geen standpunt over het kidnappen van kinderen door Hamas. Geen standpunt over het vermoorden van de burgerbevolking van Israël bij de recente inval door Hamas. Geen standpunt over het martelen van gevangenen. Maar wel, aan de vooravond van een vergeldingsactie en zelfverdediging van Israël, een veroordeling van Israël.

  Zouden ze zo gek zijn, die studenten, medewerkers en alumni van de UvA? Of presenteert De Volkskrant misinformatie? We moeten dat laatste natuurlijk nooit uitsluiten bij de mainstream media, maar voorlopig geloof ik De Volkskrant. Er zijn namelijk voldoende indicaties dat deze berichtgeving over de UvA, een totaal ideologisch doorgedraaid instituut, juist is.

  Hoe doorgedraaid die mensen zijn, blijkt uit de motivering voor de brief. De bijna achthonderd ondertekenaars van de brief zien het als de “verantwoordelijkheid” van het UvA-bestuur om zich uit te spreken tegen wat zij “de genocide door Israël” noemen. Initiatiefnemer van de brief, promovendus Eleri Connick, licht toe: ‘Wij hebben allerlei wetenschappers in huis die weten wat genocide is, wat een bezetting is en wat oorlogsmisdaden zijn” en toch, zegt hij, “klinkt er een oorverdovende stilte vanuit de universiteit.”

  Hoe moeten we hierover denken? Rectores en leden van Colleges van Bestuur zijn incompetent
  Wat Conninck en zijn companen niet begrijpen, is dat niets hen belet zélf een standpunt in te nemen. De genocidedeskundigen moeten zich vooral op de opiniepagina’s van kranten en in tijdschriften laten horen. Met flitsende bijdragen, spetterende discussies. En inderdaad, het is stil omdat die deskundigen als bange muizen zich verschuilen achter de muren van hun instituut. Maar verwachten dat deze stilte moet worden opgevuld met uitspraken van UvA-rector Prof. dr. ir. P.P.C.C. (Peter-Paul) Verbeek, een Nederlandse techniekfilosoof, zonder enige competentie op het terrein van de internationale betrekkingen, is mateloos naïef. Of met uitspraken van College van Bestuur-voorzitter Prof. dr. G.T.M. (Geert) ten Dam, een onderwijskundige.

  Besturen van universiteiten zijn geen leden van de Congregatie van de Geloofsleer die overal verstand van hebben, maar gewone wetenschappers. De een weet wat van techniekfilosofie. De ander wat van onderwijskunde. Verder brengt hun academische integriteit met zich mee dat zij niet moeten gaan zwatelen over onderwerpen waar zij totaal geen verstand van hebben. Ook niet nu zij tot het hogere ambt van bestuurder zijn geroepen.

  Maar deze bestuurders hebben toch wel impliciet en expliciet stelling genomen op het terrein van de genderideologie (kwestie Buijs, de Amsterdamse Buikhuisen)? En toch ook over Oekraïne?

  Zeker! En dat was dus ook oliedom. Nu zitten zij op de blaren. Dat die kwestie van de opgewekte verwachtingen een rol speelt (en dat de UvA-bestuurders dus zelf een bijdrage hebben geleverd aan de ontaarding van de UvA als universiteit) blijkt uit het stukje in De Volkskrant: “Wat meespeelt, is dat de UvA de inval van Rusland in Oekraïne wel expliciet veroordeelde, toen de oorlog daar vorig jaar begon.” Meespeelt.

  Ziedaar, de bestuurders hebben hun universiteitsmedewerkers en studenten verwend. De UvA-bestuurders hebben zich al laten verleiden tot partij kiezen in een kwestie die enkele maanden geleden betrekkelijk eenvoud leek: Poetin viel Oekraïne binnen. Simpel, toch? Poetin moet weg. “Wij” moeten die oorlog winnen. Onze oorlog, tenslotte. Stapje voor stapje wordt dat ingewikkelder, dus ook daarin zal blijken dat de UvA-bestuurders hun hand verre overspeeld hebben.

  Wat moeten die universitaire bestuurders dan wel doen? Geen standpunten meer innemen over regenboogvlaggen, Israël, Oekraïne, corona-vaccinaties? Inderdaad, wat zij moeten doen, is het beschermen van de vrijheid van hun wetenschappers. Hun wetenschappers maximale vrijheid geven. Zij moeten het academisch debat faciliteren, maar daar vooral niet zelf aan mee gaan doen. Wat zij moeten gaan doen is de Idee van een Universiteit herstellen.”

  Cliteur heeft gelijk en dit geldt natuurlijk net zo goed voor de RU.

 6. Tom Steenblok schreef op 23 oktober 2023 om 15:44

  Ik heb begrip voor de twee-kanten-retoriek die in de comments veelal gespuwd wordt, alhoewel ik het er zelf niet mee eens ben. Het lijkt echter alsof de commenters hun mening over de oorlog projecteren op deze specifieke casus, terwijl er wel degelijk grote verschillen zijn . In tegenstelling tot de oorlog en Nederland heeft de RU namelijk op dit moment enkel banden met Israelische universiteiten, en niet met Palestijnse. En deze Israelische universiteiten dragen actief bij aan de illegale inbeslagname van Palestijns land, en dragen actief bij aan de verwoesting die het Israëlische leger teweeg brengt. Voor zover ik weet zijn er geen banden met Palestijnse universiteiten. Iemand die heilig gelooft in het twee-kanten verhaal, zou daarom logischerwijs ook voor het verbreken van banden met Israëlische universiteiten moeten zijn, danwel voor het opstellen van banden met Palestijnse universiteiten. Maar dat zegt dan weer niemand.

  Was het nu het geval dat er ook banden waren met Palestijnse universiteiten, en als die universiteiten ook actief bijdroegen aan de verwoesting van leven, pas dan zou een twee-kanten-retoriek toepasbaar zijn. Zolang dat niet zo is, zijn het enkel Israëlische universiteiten die bloed aan hun handen hebben en zijn het enkel deze universiteiten waar de RU banden mee heeft. Ik sta daarom volledig, op persoonlike titel, achter de eis van de demonstranten.

  • Demi schreef op 24 oktober 2023 om 09:06

   @Tom Steenblok Op welke wijze dragen de Israëlische universiteiten actief bij aan het bloedvergieten?

  • Demi schreef op 24 oktober 2023 om 09:06

   @Tom Steenblok Op welke wijze dragen de Israëlische universiteiten actief bij aan het bloedvergieten?

  • Tom Steenblok schreef op 24 oktober 2023 om 11:40

   @Demi de Hebrew University of Jerusalem speelt een belangrijke rol in de Talpiot en Havatzalot programmas, wat militaire opleidingen zijn voor elitetroepen en bijdragen aan respectievelijk militaire technologische ontwikkeling en militaire inlichtingen. Diezelfde universiteit heeft gebouwen in Oost-Jerusalem, dus op bezet grondgebied, en heeft zo deelgenomen aan de illegale inbeslagname van Palestijns grondgebied. De Tel Aviv University heeft het “Dahiya doctrine” ontwikkeld, een militaire tactiek waarbij burgerlijke infrastructuur het doelwit is, en dat excessief gebruik van geweld voor dat doeleinde goedkeurt. Daarnaast discrimineren beide universiteiten institutioneel Palestijnse studenten, wat natuurlijk niet bepaald bevorderlijk is voor een “open academisch debat”, wat onder normale omstandigheden voor de meesten al genoeg is om een universiteit in diskrediet te brengen.

  • Pieter schreef op 24 oktober 2023 om 12:27

   De enige reden dat Israël nog bestaat is de aanwezigheid van een technologisch superieur leger. Veel van die technologie is noodgedwongen in Israël zelf ontwikkeld, UITERAARD(!!!) in zeer nauwe samenwerking met de eigen wetenschappers en universiteiten. Wie nu deze universiteiten wil straffen voor die samenwerking, zegt in feite dat Israël zich al lang geleden van de kaart had moeten laten vegen.

  • Demi schreef op 24 oktober 2023 om 15:17

   @ Tom Steenblok
   Bedankt boor je toelichting!

 7. Power2All schreef op 10 december 2023 om 17:28

  Mensen kennen de geschiedenis helemaal niet van Israel en Palestina blijkt wel.
  Die protesten, en vooral met die From the River to the Sea, is gewoon keihard genocide okay vinden, maar kan me begrijpen dat die kinders gewoon mee schreeuwen wat anderen roepen en totaal geen idee hebben wat ze eigenlijk zeggen.
  Israel is al heel lang geleden uit Gaza vertrokken, om een goede standsverhouding te krijgen daar, maar uiteindelijk is het een terroristen hard gebleken. Hetzelfde geldt op de Westbank, waar Jordanie, Iran en Syrie de mensen aan het ophitsen zijn om maar vooral tegen alles wat Israelisch en Joods is, geweld te gebruiken.

  Zoek maar eens op naar cartoons en kinder shows in Gaza en de Westbank, waar het doden en aanvallen van Joden vooral wordt toegejuichd.
  Laatst een tijger gezien die begooid werd met stenen, en uitleg kreeg dat de tijger Israel was, en dat kinderen daar vooral met stenen moeten gooien.

  Maar joh, blijf vooral anti-Israel en pro-terroristen…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!