Paul Bakker blijft tot eind 2022 afwezig als docent

19 jan 2021

Hoogleraar Paul Bakker keert pas eind volgend jaar terug als docent op de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR). Volgens decaan Christoph Lüthy is er een ‘langere afkoelingsperiode’ nodig voordat Bakker weer college kan geven.

Paul Bakker kwam afgelopen voorjaar in opspraak wegens ‘ongepast handelen’. Waar hij zich exact schuldig aan gemaakt heeft, is nooit naar buiten gebracht. Daarmee wilde de universiteit de anonimiteit van betrokkenen beschermen. Na een extern onderzoek van bureau Berenschot kreeg de hoogleraar Filosofie van de Middeleeuwen en de Renaissance een campusverbod opgelegd, tot eind deze maand.

Ook kwam er een onderzoek naar sociale onveiligheid binnen FFTR. Daar kwamen nog eens 29 meldingen uit naar voren, over uiteenlopende zaken verspreid over vijftien jaar. Als gevolg hiervan loopt er nu een ‘cultuurtraject’ binnen de faculteit, dat onder andere tot een gedragscode moet leiden.

Anderhalf jaar verlengd

De periode van Bakkers afwezigheid binnen het onderwijs wordt nu met anderhalf jaar verlengd, tot en met volgend collegejaar, maakte de faculteit eind vorige week intern bekend. Pas in het eerste semester van 2022/2023 zal Bakker weer voor een collegezaal staan. De reden hiervoor is dat er een langere ‘afkoelingsperiode’ nodig is, licht FFTR-decaan Christoph Lüthy desgevraagd telefonisch toe.

Die verlenging is mede nodig, zegt hij, vanwege de manier waarop dit onderwerp de gehele faculteit geraakt heeft, waarbij ‘de voortdurende media-aandacht de emoties versterkt heeft’. Lüthy: ‘Er zijn afspraken met Bakker gemaakt over zijn terugkeertraject. Daar hoort bij dat colleges plaatsvinden in een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt.’

‘Er is geen sprake van een verlenging van Bakkers “straf”’

Over anderhalf jaar hoopt de decaan dat alle benodigde maatregelen genomen zijn om Bakker terug te kunnen laten keren. ‘Dan moet er binnen de faculteit weer voldoende vertrouwen zijn om opnieuw samen te kunnen functioneren.’

Er is dus geen sprake van een verlenging van Bakkers ‘straf’, benadrukt hij. ‘Zijn re-integratietraject begint alleen niet met onderwijs, maar het eindigt ermee.’ In de tussentijd zal Bakker zich bezighouden met andere activiteiten, zoals onderzoek. Lüthy: ‘Hij krijgt ook gewoon doorbetaald, vanuit zijn gespaarde sabbatical-middelen.’

Gedragscode

Intussen gaat de faculteit aan de slag met het eerdergenoemde cultuurtraject, zegt de decaan. ‘We moeten intern bespreekbaar maken wat er is gebeurd en bezien hoe we weer een structuur van vertrouwen kunnen krijgen. Daarvoor kijken we uiteraard verder dan deze ene casus. De gedragscode die we willen gaan opstellen gaat over wat wenselijk onderling gedrag is binnen hiërarchische structuren, en over het omgaan met afwijkende meningen.’

Met het uitwerken van een gedragscode hoopt Lüthy daarnaast dat de faculteit als proeftuin kan dienen voor de hele universiteit.

3 reacties

  1. Arend-Jan Struinsma schreef op 21 januari 2021 om 10:32

  2. Juridisch medewerker schreef op 24 januari 2021 om 14:25

    @Arend-Jan: Verdiep je eerst eens in het arbeidsrecht en de arbeidsrechtelijke reglementen van de universiteit voordat je een dergelijke stemmingmakende opmerking plaatst.
    Verder is het natuurlijk schandalig en in strijd met de beginselen van goed werkgeverschap hoe Bakker door zijn werkgever de Radboud Universiteit publiekelijk met naam en toenaam in de nationale pers door het slijk is gehaald en vervolgens weinig heeft gedaan om de op het persbericht volgende ongefundeerde geruchtenstroom in te dammen. Zij hebben daarmee zelf zijn terugkeer op korte termijn op de faculteit zeer bemoeilijkt en zullen dus extra aan de bak moeten om dit recht te zetten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!