Politie beëindigt tot tweemaal toe massaal introfeest bij Hoogeveldt

27 aug 2021 ,

De politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een groot feest op de binnenplaats van Hoogeveldt. Het was de tweede keer deze week dat zij in actie moest komen op het SSH&-complex: in de nacht van dinsdag op woensdag gebeurde hetzelfde.

‘Hier spreekt de politie. U wordt dringend verzocht om het terrein te verlaten’, klinkt het donderdag iets na middernacht door de megafoon van een politiewagen. De feestende menigte op het verhoogde talud op de binnenplaats van Hoogeveldt, zeker een paar honderd man groot, geeft in eerste instantie weinig gehoor aan de oproep. Twee agenten stappen uit en beginnen groepjes feestvierders aan te spreken. Met behulp van nog wat extra opgetrommelde collega’s keert na ruim een uur de rust terug.

De nacht van dinsdag op woensdag was het ook al raak. Ook toen was er muziek en feestvreugde op Hoogeveldt. Er waren zelfs enkele grote geluidsboxen neergezet om te zorgen voor genoeg volume. De politie greep toen rond 02.00 uur in.

DJ zou optreden

Geheel spontaan was het feest van gisteravond echter niet. In verschillende groepsapps gingen berichten rond dat er net als dinsdag weer een feest zou worden gehouden, met als hoogtepunt een live DJ. Zo ver kwam het echter niet: de politie trad al op voordat de aangekondigde DJ ten tonele kon verschijnen.

De politie was donderdagnacht aanwezig op Hoogeveldt om een massaal buitenfeest te beëindigen. Foto: Tom Hessels

De studenten gehoorzaamden, zij het met tegenzin, aan de oproep het terrein te verlaten. ‘We balen ontzettend, we waren hier net aangekomen met meerdere introgroepjes’, laat een van de aanwezige feestvierders weten. ‘Maar als de politie ons wegstuurt, dan zit er weinig anders op dan dat ook te doen, hè.’ Ze draait om en stuurt haar mede-introlopers naar binnen.

Iets na 01.00 uur was de binnenplaats dan ook zo goed als leeg. Een grasveld vol lege blikjes en gebroken glas bleef achter. Twee studenten komen nog naar buiten om het statiegeld te verzamelen. ‘Heb ik dinsdag ook al gedaan, dat heeft me toen zo’n 22 euro opgeleverd’, vertelt één van hen trots. ‘Ik schat dat het vandaag op iets minder gaat uitkomen.’

Doorfeesten

Waar het buiten leeg was, werd op verschillende gangen echter zichtbaar doorgefeest. Maar daar lag, zoals de Officier van Dienst (OvD) van de politie die nacht liet weten, geen prioriteit zolang de feesten geen overlast geven.

Ook laat hij weten tevreden te zijn over de ontruiming. ‘Het duurde even, maar uiteindelijk is iedereen rustig vertrokken.’ Opschalen, waar over de portofoons druk over overlegd werd, bleek uiteindelijk niet nodig. Met vijf agenten en een goede babbel kon de klus geklaard worden. Ook dinsdagnacht ging het wegsturen zonder echte problemen.

De politie was donderdagnacht aanwezig op Hoogeveldt om een massaal buitenfeest te beëindigen. Foto: Tom Hessels

‘We waren na dinsdag al op de hoogte dat er op deze locatie tijdens de introductie vaker feest gevierd wordt’, vertelt de OvD. ‘We zullen vannacht en de komende avonden vaker komen controleren en indien nodig ingrijpen.’

Korte lijntjes houden

Bij de SSH& balen ze van de situatie. ‘We snappen heel goed dat het introductieweek is en dat de studenten – nu er ook weer meer mag – graag een feestje vieren’, vertelt een woordvoerder van de studentenhuisvester. ‘Maar zo massaal samenkomen, dat is simpelweg nog te onverantwoord in deze tijd. Dat willen wij zo niet.’

‘Er waren bij ons echter over beide feesten geen signalen bekend, niet van tevoren en niet achteraf’, gaat de woordvoerder verder. ‘Maar dat is ook lastig, gezien het ‘pop-up karakter’ van dit soort spontane feestjes. We zullen voor de komende dagen de lijntjes met de bewoners op het complex en de politie korter houden om een eventuele volgende samenkomst sneller te kunnen beëindigen, maar we verwachten dat dergelijke feestjes na de introductieperiode weer zullen verminderen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!