Powerliften op een veganistisch dieet: Martijn Hendriks laat zien dat het kan

16 jul 2021

De meeste krachtsporters eten op een dag heel wat kip, kwark en andere dierlijke producten. Zo niet geneeskundestudent Martijn Hendriks. Hij staat zondag op het NK powerliften voor junioren (tot 23 jaar). 'Na een veganistische maaltijd heb ik veel meer energie.'

Toen Martijn Hendriks (19) vorig jaar als eerstejaarsstudent geneeskunde over de introductiemarkt van de Radboud Universiteit liep, viel zijn oog op een kraampje van NSKV Profectus, de Nijmeegse studentenvereniging voor krachtsporters. ‘Dat leek me wel wat’, zegt Hendriks.

Nog geen jaar later – aanstaande zondag – staat hij in Weert op het Nederlands Kampioenschap powerliften, een tak binnen de krachtsport die zich richt op drie oefeningen: squatten, bankdrukken en deadliften. Hij doet mee aan de categorie voor atleten tot 23 jaar, tot 66 kilo.

‘Na een maaltijd met vlees voel ik me altijd futloos’

Hendriks is de sport ‘een beetje ingerold’, zegt hij zelf. ‘Bij Profectus kreeg ik het aanbod om gecoacht te worden. Dat wilde ik wel. Ik heb altijd veel gesport: fitness, maar ook handbal en rugby.’ Nu traint hij vier keer per week, twee uur lang. ‘Dat is niet te vergelijken met een voetbaltraining. Ik ga dan echt diep en moet daar ook van herstellen.’

Noten, tempé en havermout

Bijzonder aan Hendriks is dat hij zijn sport beoefent op een veganistisch dieet. Waar voor veel krachtsporters vlees, eieren en andere dierlijke producten de heilige graal zijn, krijgt Hendriks zijn eiwitten binnen via noten, tempé en havermout.

Hij had aanvankelijk ook wel zijn twijfels of een plantaardig dieet zijn sportprestaties niet in de weg zou zitten, maar de documentaire The Game Changers overtuigde hem om veganist te worden. ‘Ik was altijd wel bewust bezig met het klimaat, dierenwelzijn en met name mijn gezondheid. Er valt echt wel wat af te dingen op deze documentaire, maar ik dacht toch: waarom probeer ik het niet gewoon een week?’

‘Een zak friet zou ik niet meer wegkrijgen’

Of het nu een placebo-effect was of niet, Hendriks merkte meteen verschil. ‘Na een maaltijd met vlees voelde ik me altijd futloos – het gevoel dat je even een dutje wil doen op de bank. Nu had ik veel meer energie. Een veganistische maaltijd ligt ook minder zwaar op de maag.’ Ook heeft de student het gevoel dat hij sneller herstelt van zware trainingen. ‘Ik heb veel minder last van spierpijn.’

Kilocalorieën

Zijn lichaam en geest zijn inmiddels zo gewend aan zijn dieet, dat hij niet meer zonder zou willen. ‘In het begin hunkerde ik nog wel eens naar vlees. Nu hunker ik alleen nog maar naar groenten.’ Naast dierlijke producten heeft Hendriks ook snoep, vette hap en andere ongezonde etenswaren afgezworen. ‘Een zak friet zou ik niet meer wegkrijgen.’

Tegelijkertijd heeft zijn lichaam – vanwege zijn sport – wel enorm veel kilocalorieën nodig. ‘Voor een gemiddelde man is dat 2500. Ik moet er wel 4000 binnen krijgen.’ Iemand die alleen plantaardige producten eet, moet dan heel veel eten. ‘Gelukkig vind ik het echt lekker wat ik kook.’

Zijn dieet zit Hendriks’ ambities in ieder geval niet in de weg. ‘Zondag gaat het vooral nog om het meedoen – dit wordt mijn debuut op het NK. De oudere jongens zijn verder dan ik. Maar ooit hoop ik wel op een medaille bij een grote wedstrijd. Dat zou heel mooi zijn.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

 1. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 20 juli 2021 om 09:03

  Ook geen mobiele telefoon zeker en nooit nieuwe kleding kopen. Weet hij hoe slecht het kopen van kleding is.
  En hij neemt zeker nooit kinderen? Of mag dat wel zolang ze verplicht worden gedegradeerd tot mensenlijke herbivoortjes met een lapje leer van een zelf geschoten hert op de veluwe met pijl en boog?
  Een woning hoeven zij ook niet. Gewoon lekker in een grot gaan zitten. Zomers koel en ’s winters koel. Geen verwarming en geen airco nodig.

  Hij rijdt later, wanneer een topbaan voorbij komt, vast niet in een X7 met privé-chauffeur en privé vliegtuig zoals Frans Timmermans de biomassa-centrale-specialist?
  De mensen die ons moeten vertellen hoe we moeten leven en wat we moeten doen voor het milieu en wat we daarvoor moeten laten en betalen.

  Zo, even de BBQ aanzetten met een lekker stukje vlees erop.
  Niks mis mee op z’n tijd. Gehaktballen voor spierballen!

  • Rupke (houd toch uw …) schreef op 20 juli 2021 om 17:50

   De man zegt niet perfect te willen leven, maar gewoon een stukje beter. Hij zegt zelfs niet eens dat jíj veganist zou moeten zijn. Hij presenteert een simpel feit – vlees en zuivel zijn slecht voor het milieu – en heeft op basis van dat feit een persoonlijke keuze gemaakt. En jij krijgt een woedeaanval omdat deze man een andere keuze heeft gemaakt dan jij. Word eens volwassen, zou ik zeggen.

 2. Rupke (oren groter dan ’t kupke) schreef op 20 juli 2021 om 19:25

  Ik zeg niet dat hij dat zegt dus niet lezen wat er niet staat.
  Dat zijn mijn woorden.
  De een walgt van een frietje en voelt zich dagen slecht voelt en de ander eet lekker elke 2 weken een lekker frietje.
  We worden doodgegooid met veganistische info.
  Ieder zijn ding en bijdrage maar niet iedereen via elk mediakanaal overspoelen met info over veganisten.
  Respect voor zijn keuzes en prestaties overigens.

  • Rupke (houd toch uw …) schreef op 20 juli 2021 om 23:34

   Hier is een oplossing: lees de artikelen over veganisten niet. Niemand dwingt je ertoe. Waarom doe je het jezelf aan als het je duidelijk zo frustreert?

 3. Rupke (oren groter dan ’t kupke) schreef op 20 juli 2021 om 19:36

  Maar woedeaanval is overigens jouw conclusie.
  Knap dat je dat kan zien aan tekst. Ik ben de rust zelve 🙂
  Ik geef graag tegengas aan al die keuzes die van een ander zijn maar die wel iedereen keer op keer moet lezen.
  Ik doe mijn eigen dingen die goed zijn voor het milieu en daar schrijft ook niemand over. En dat hoeft ook niet. Daar hoef je alleen maar de tv voor aan te zetten.
  Maar iedereen moet zich tegenwoordig schuldig voelen als ze vlees eten en daar kan de persoon in dit artikel niks aan doen. Dus nogmaals veel respect voor de persoon en mijn excuses als het lijkt dat het puur op hem gericht is want dat was niet de bedoeling.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!