Pro-Palestina demonstraties alleen nog toegestaan op aangewezen parkeerplaats

09 jun 2024

Burgemeester Bruls legt grote beperkingen op aan het pro-Palestijnse campusprotest. Demonstraties zijn alleen nog toegestaan op een parkeerplaats naast het Elinor Ostromgebouw. Ook de lezing van de omstreden Mohammed Khatib mag morgen alleen daar plaatsvinden.

Als het aan burgemeester Bruls ligt, is het voorbij met de protestmarsen, (tijdelijke) bezettingen en walk-ins op de campus. Hij staat alleen nog pro-Palestijnse demonstraties toe vanaf parkeerplaats P7a, naast het Elinor Ostromgebouw. Dat mag bovendien alleen tussen 8 uur ’s ochtends en 20 uur ’s avonds.

De burgemeester heeft dit besluit genomen op grond van de Wet Openbare Manifestaties, schrijft de gemeente vandaag op haar website. Aanleiding zijn de “wanordelijkheden en strafbare feiten gepleegd door betogers, waarvoor ook de politie en ME moesten worden ingezet”.

De aangewezen demonstratielocatie.

“Het recht op demonstreren is belangrijk”, schrijft de gemeente, maar “tijdens demonstraties mogen geen strafbare feiten worden gepleegd, zoals lokaalvredebreuk en vernielingen”. Omdat de protesten nu al weken aanhouden, is er een “voortdurend risico op escalatie op een drukbezocht terrein”.

Vorige week woensdag besloot burgemeester Bruls om het pro-Palestijnse kampement voor het Maria Montessorigebouw door de politie te laten ontmantelen. Daar ging een urenlange bezetting van de Thomas van Aquinostraat 1 aan vooraf. Actievoerders richtten vernielingen aan en lieten het gebouw besmeurd met rode verf achter.

Lezing

De beperkingen betekenen dat de voor morgen (maandag 10 juni) aangekondigde lezing van Mohammed Khatib op het parkeerterrein moet plaatsvinden. Hij was uitgenodigd om voor de tweede keer een lezing te geven tussen de tentjes op de Nijmeegse campus.

Khatib is de Europees coördinator van Samidoun, een pro-Palestijnse organisatie, die volgens de Duitse overheid anti-joodse en anti-Israëlische propaganda verspreidt. SGP, JA21 en BBB noemden het in de Tweede Kamer ‘totaal onwenselijk’ dat Khatib naar Nijmegen zou komen en stelden vragen aan de ministers van justitie en onderwijs.

‘Wij zullen niet netjes vragen om ons demonstratierecht. Dat eisen we op’

Nadat het kampement vorige week werd ontmanteld, vroeg actiegroep Situating Palestine afgelopen vrijdag een ruimte aan bij de universiteit om de lezing van Khatib doorgang te kunnen laten vinden. Die was, volgens de universiteit, niet beschikbaar.

Bovendien schrijft de universiteit dat de onrust, overlast en de inbreuk op de veiligheid die gepaard zijn gegaan met de protesten van de afgelopen weken, aanleiding zijn om geen ruimte beschikbaar te stellen.

‘Schandalig’

Woordvoerder en student Ties laat desgevraagd weten dat de lezing van Khatib morgen wel doorgaat. Hij weet alleen nog niet waar. ‘Dat maken we morgenochtend bekend.’

Dat de ruimte voor de actievoerende studenten nu danig wordt ingeperkt door de gemeente noemt hij ‘schandalig’. ‘Demonstreren draait erom dat je op een zichtbare plek staat en met mensen in gesprek kunt.’ Volgens Ties is hem duidelijk gemaakt dat het overtreden van de beperkingen wordt gezien als misdrijf.

Toch kan hij zich heel goed voorstellen dat veel actievoerders zich niet gaan houden aan de nieuwe regels. Zij willen niet weggestopt op een parkeerplaats staan. ‘Wij zullen niet netjes vragen om ons demonstratierecht. Dat eisen we op.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

6 reacties

 1. Dit is niet ok! schreef op 10 juni 2024 om 00:12

  Is het naïviteit of overtuiging? Wie Samidoun uitnodigt, wil geen vrede maar haat. Men kan zulke protesten niet langer zien als pro-Palestijns, enkel als anti-Israël. Wie zulke mensen uitnodigt, spuugt niet alleen op Israëli’s, maar spuugt op vredezoekende Palestijnen, spuugt op Koerden, spuug op Syriërs, spuug op Yazidi’s, spuug op Iraniërs. Schaam je!

  • Pieter schreef op 10 juni 2024 om 13:16

   Het is zeker geen naïviteit. Organisator assistent-professor Harry Pettit zei vorige week op X dat “we are delighted to have Mohammed Khatib”. Hij weet heel goed wie deze man is en waar het in Duitsland verboden Samidoun voor staat.

   Darya Safai, in Iran geboren kamerlid in België schreef in maart op X:

   “For months Mohammed Khatib has been organizing demonstrations and creating NGOs to raise money for Hamas. He does all this under the guise of “for the Palestinians” when in reality it goes to Hamas. Mohammed Khatib is a Palestinian political refugee residing in Belgium. It’s unbelievable that such terrorists get protection in Europe.”

 2. Concerned student schreef op 10 juni 2024 om 00:19

  Protesten gaan absoluut over het openen van een dialoog, daarom steun ik de beslissing van de burgemeester. Het opzettelijk plunderen van de TvA en de constante dreiging van escalatie zijn geen “dialoog”… het lijkt meer op een gijzeling. De constante retoriek van “dit toont aan dat levens meer waard zijn dan eigendom” is wataboutism onzin, en het idee dat de demonstranten “elke narratief dat zich alleen op hun acties richt, zullen verwerpen” (zoals ze zo vaak zeggen) is een openlijke afwijzing van elke kritische zelfreflectie.

 3. Medewerker tva schreef op 10 juni 2024 om 07:27

  Ach, het “leed” wat de demonstranten is aangedaan. Is natuurlijk niks in vergelijking met wat in de Gaza gebeurd.

  De demonstranten hebben alle ruimte gekregen om te demonstreren. Alleen die ruimte hebben ze nu verspild. Prima oplossing dit. Alleen ik zou voorlopig niet je auto daar gaan parkeren.

 4. Pieter schreef op 10 juni 2024 om 09:04

  Mohammed Khatib is de Europese coordinator van Samidoun. Die organisatie werd in 2012 opgericht door leden van de Marxistische terreurorganisatie PFLP. Khatib verheerlijkt de aanslag van 7 oktober en is volgens journalist Carel Brendel fondsenwerver voor Hamas.

  • Hendrik schreef op 11 juni 2024 om 21:47

   Ben bang dat het merendeel dat protesteert dat met de beste bedoelingen doet maar helaas in de categorie ‘useful idiot’ valt en zij voornamelijk via TikTok zijn of haar informatie vergaart en door een algoritme in een bepaalde bubbel wordt gehouden. Een meer neutrale houding zou passend zijn in een complex conflict als dit mijns inziens.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!