Thomas van Aquinostraat 1 maandag weer grotendeels open na bezetting, zeventien ruimtes langer dicht

07 jun 2024

Schoonmaakpersoneel heeft de afgelopen twee dagen een flinke kluif gehad aan het herstellen van Thomas van Aquinostraat 1. Het gebouw kan maandag grotendeels weer open. Zeventien ruimtes blijven echter langer dicht.

Busjes van verschillende schoonmaak- en schilderbedrijven, een grote wagen van een riooltechniekdienst en tientallen mensen die in de weer zijn met hogedrukreinigers, schoonmaakmiddelen en kwasten. Het is op vrijdagmiddag een drukte van jewelste in het Thomas van Aquinogebouw 1 (TvA).

Studenten en medewerkers die normaal gesproken het gebouw bevolken hebben vandaag en gisteren elders op de campus onderdak moeten vinden. Het gebouw is na de bezetting van afgelopen woensdag gesloten.

Graffiti en inkt

Actievoerders namen die dag rond 16.00 uur het pand in en barricadeerden de deuren met onder andere banken, stoelen en prullenbakken. Ook bekladden zij muren en spullen met graffiti en inkt, werden er brandslangen opengezet, zijn brandblussers leeggespoten en papieren uit het raam gegooid. Tegen 21.00 uur kwamen de demonstranten op eigen houtje naar buiten.

De rode verf in een deel van het gebouw laat zich niet zo gemakkelijk verwijderen. Foto: David van Haren

Wat de totale kosten zijn om alles schoon te maken, weet de universiteit nog niet, laat een woordvoerder weten.

Terpentinelucht

‘Een deel van het pand was écht een bende’, vertelt Joep van Bracht, teamleider van de technische dienst van de Radboud Universiteit. Hij geeft een rondleiding door het gebouw om te laten zien wat er sinds de bezetting allemaal is gebeurd. ‘Er is keihard doorgewerkt.’

Dat is te zien bij binnenkomst: de gangen en muren van de benedenverdieping zijn schoon. Hoewel op sommige plekken nog nat, zijn de muren vrij van graffiti. Alleen een penetrante terpentinelucht herinnert aan wat hier woensdagavond heeft plaatsgevonden.

Elders in het gebouw is de ravage nog goed te zien. Op de eerste verdieping is een deel nog rood van de verf. Er staan wel reinigingsapparaten klaar, maar niemand is er aan het werk. ‘We hebben besloten dit deel van het gebouw voorlopig gesloten te houden’, vertelt Van Bracht. ‘We kijken na het weekend verder. Eerst de focus op de rest.’

Creatieve oplossingen

Op andere plekken zijn schilders aan het werk om het houtwerk van deuren en kozijnen weer van een nieuwe kleur te voorzien. Het schoonmaakmiddel om de graffiti weg te halen heeft ook de verflaag aangetast.

Op de muur is nog de natte plek te zien van waar de graffiti zat, maar de tekst is niet meer te lezen. Foto: David van Haren

Ook wordt er gezocht naar creatieve oplossingen om de rode verf te maskeren. Er komen bijvoorbeeld schilderijen overheen te hangen, vertelt Van Bracht. Tientallen kunstwerken staan al klaar, terwijl een klusjesman met een boor en pluggen onderweg is.

Deuren weer open

Vanaf volgende week zijn studenten en medewerkers weer welkom in TvA. De universiteit schrijft op haar website dat het gebouw maandag weer ‘grotendeels’ geopend is. Uit een mail van de afdeling Campus & Facilities, verstuurd naar de gebruikers van het gebouw, blijkt dat zeventien ruimtes op de eerste verdieping nog langere tijd dicht blijven, omdat daar “meer herstel aan moet worden verricht”.

“De werkzaamheden zullen de komende dagen nog doorgaan, zodat iedereen zo snel mogelijk weer terecht kan”, valt te lezen in de mail. Het kan nog even duren voordat de boel helemaal hersteld is. Ook in de zomerperiode zal er nog gewerkt worden. “Overlast zal daarbij niet altijd te voorkomen zijn, maar wordt zo veel mogelijk beperkt”.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

 1. Free palestine schreef op 7 juni 2024 om 21:31

  Ik vind de reactie in Nederland beschamend en hysterisch. 36.000 mensen merendeel vrouwen en kinderen zijn gedood met hulp, steun en support van de Europese Unie. (Handelsverdrag eu Israël bijvoorbeeld). In Slovenië mogen de studenten tenminste opkomen voor deze slachtoffers hier niet. Beschamend voor europa, voor Nederland https://www.aluo.uni-lj.si/en/?s=palestinian+people

  • PO schreef op 8 juni 2024 om 11:56

   Opkomen voor de slachtoffers mag hier ook, maar in hoeverre is het slopen van een gebouw van een onderwijsinstelling op 4500 km afstand “opkomen voor de slachtoffers”? Ik sympathiseer met het opkomen voor de slachtoffers van het brute Israëlische geweld maar ik snap echt niet waarom onze Nederlandse universiteiten daarvoor afgebroken dienen te worden. Richt je pijlen op het discutabele buitenlandbeleid van ons Kabinet of op de Israëlische ambassade, met het aanvallen van universiteiten zal echt geen slachtoffer minder vallen.

 2. Willem schreef op 8 juni 2024 om 07:31

  Het ondersteunend personeel is keihard aan de slag. Normaal werk blijft liggen en er wordt doorgewerkt in vakantieperiode. De werkdruk was al niet mis bij hen en met dank aan dit sloopwerk nog een stukje erger. Fijne mensen die demonstranten. Echt oog voor de medemens.

 3. CC schreef op 9 juni 2024 om 20:10

  Radboud already planned to demolish this building and take away even more opportunities for in-person learning, I don’t see why the ‘destruction’ of the TvA (a bit of mess) is suddenly problematic now that it’s furthering a political cause. Good for the students, pathetic show from Radboud. It’ll all be rubble soon anyway if you have your way, don’t pretend this was a catastrophe for you. The only people I feel bad for at the university are those responsible for cleaning the building again. CvB, if you think clearing the paint off the walls was hard, just think of how hard it’ll be to clear your consciences in a few years when people ask you why you did nothing.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!