Prominente hoogleraar Psychologie kreeg officiële waarschuwing na grensoverschrijdend gedrag

16 sep 2023

Een hoogleraar Psychologie van de Radboud Universiteit is recent gewaarschuwd voor zijn grensoverschrijdende gedrag ten opzichte van een voormalige masterstudente. Hij bestookte haar met appjes en vertelde verliefd op haar te zijn. Dat blijkt uit een uitzending van radioprogramma Argos vandaag.

‘Ongepast en onprofessioneel’, zo oordeelt de Radboud Universiteit over het gedrag van een prominente hoogleraar Psychologie. De hoogleraar vertoonde grensoverschrijdend gedrag tegenover een masterstudente. Na onderzoek van de universiteit kreeg hij een waarschuwing die aan zijn personeelsdossier is toegevoegd, blijkt uit een uitzending van radioprogramma Argos.

Het ongepaste gedrag vond plaats tussen 2017 en 2020, vertelt de nu 29-jarige vrouw tegenover Argos. De hoogleraar was op dat moment haar scriptiebegeleider in de master en bestookte haar met appjes over onder andere haar uiterlijk. In 2020 bekende de hoogleraar verliefd op haar te zijn.

Lakse reactie

In een eerder stadium maakt de studente melding bij de studiecoördinator, die de hoogleraar aanspreekt op zijn gedrag. Dat biedt weinig soelaas – de hoogleraar reageert daar laks op en gaat door met het maken van ongepaste opmerkingen.

De studiecoördinator geeft in de uitzending aan dat het niet makkelijk is een hoogleraar aan te spreken die aanzien heeft, onderzoeksgeld binnenhaalt, veel boeken verkoopt en persoonlijk bevriend is met de directeur. Pas veel later, wanneer de dan voormalig studente met een burn-out thuis zit, doet ze melding bij een vertrouwenspersoon.

Een officiële klacht dient ze niet in omdat ze daar op dat moment de energie niet voor heeft, laat ze aan Argos weten. Het werd bovendien ontmoedigd door de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon doet wel een melding die wordt opgepakt door de faculteit.

Waarschuwing

Na met de betrokkenen te hebben gesproken krijgt de hoogleraar een waarschuwing. In een officiële brief, ondertekend door de decaan en voorgelegd aan rector Han van Krieken, wordt de hoogleraar medegedeeld dat hij zich onprofessioneel en ongepast heeft gedragen. Deze brief, ingezien door Argos, wordt toegevoegd aan zijn personeelsdossier en geldt als een ‘gele kaart’.

In de uitzending zegt het slachtoffer tevreden te zijn over de reactie van het college van bestuur. Ze is echter ontevreden over de mogelijkheden die er zijn om melding te maken van dit gedrag. Ook vraagt ze zich af of er geen breder onderzoek moet komen naar het gedrag van de hoogleraar en hoe voorkomen kan worden dat hij opnieuw in de fout gaat.

Tweede vrouw

Die vrees is niet onterecht: in de uitzending komt namelijk een tweede vrouw aan het woord die ongepast wordt benaderd door de hoogleraar. Ook zij wordt bestookt met appjes. Dit vindt plaats als zij in dienst is bij het bedrijf waar de hoogleraar medeoprichter van is. Dit bedrijf laat na haar melding een onafhankelijk bureau onderzoek doen en geeft de hoogleraar een formele waarschuwing, plus een verbod om twee jaar lang op de bedrijfsvloer te komen.

Argos heeft om een reactie gevraagd bij de hoogleraar en bij het college van bestuur van de Radboud Universiteit. De hoogleraar zegt zich te schamen voor zijn gedrag en geeft in een uitgebreide reactie toe onprofessioneel, overmoedig en naïef te zijn geweest.

Extra onderzoek

Namens het college van bestuur zegt vicevoorzitter Agnes Muskens dat de universiteit worstelt met meldingen van grensoverschrijdend gedrag, omdat de universiteit ook de privacy van de beklaagde moet beschermen.

Muskens meent dat de universiteit in de zaak die Argos aan het licht brengt genoeg heeft gedaan. Dat er nu een tweede persoon naar voren stapt met klachten over de hoogleraar rechtvaardigt volgens haar niet alsnog een groot onderzoek; deze casus speelde zich immers af buiten de universiteit.

In de uitzending komt ook Marijke Naezer aan het woord. De expert op het gebied van grensoverschrijdend gedrag noemt het handelen van de hoogleraar seksueel grensoverschrijdend gedrag, ook al ging hij niet lichamelijk over de schreef. Daarnaast zet ze vraagtekens bij het achter gesloten deuren afhandelen van de zaak. De universiteit kan beter transparant en open zijn bij dergelijke zaken, zegt ze. ‘De vuile was kun je maar beter wassen en buiten laten drogen, zodat iedereen dat kan zien.’

De uitzending van Argos is terug te luisteren via NPO Radio 1. Volgende week komt het programma met een tweede deel over sociale veiligheid op de Nederlandse universiteiten.

Update (19 september): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de officiële brief aan de hoogleraar, waarin hem werd medegedeeld dat hij zich onprofessioneel en ongepast had gedragen, was ondertekend door rector Han van Krieken. Dat klopt niet, laat de universiteit vandaag weten. De brief, ondertekend door de decaan, werd wel voorgelegd aan de rector. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

5 reacties

  1. Nick den Uijl schreef op 16 september 2023 om 18:49

    Het is niet makkelijk “een hoogleraar aan te spreken die aanzien heeft, onderzoeksgeld binnenhaalt, veel boeken verkoopt en persoonlijk bevriend is met de directeur.”

    Sorry, wat?

  2. anoniem schreef op 17 september 2023 om 17:22

    Kan iemand (Vox?) misschien ook de vraag stellen wat zo’n waarschuwing nou eigenlijk voor zin heeft? Bij het bedrijf mocht hij tenminste 2 jaar niet over de vloer komen, op de RU mocht hij ‘gewoon’ nog studenten individueel begeleiden. En nu de RU zo hard campagne voert over sociale veiligheid en vertrouwenspersonen moeten we ons misschien afvragen of wat we nu weten over de minimale reactie die een melding bij een vertrouwenspersoon teweegbrengt, niet alleen maar meer onderstreept hoe weinig impact en bescherming een slachtoffer geniet vs. een dader. Hoeveel wangedrag moet er nog plaatsvinden voordat er harder opgetreden gaat worden? Er mag eens stevig gereld gaan worden op onze universiteit.

  3. DolFijn schreef op 18 september 2023 om 06:16

    Wat ‘n getrut. Nooit verliefd geweest? Omgekeerd gebeurt dit ook en dan is het niet grensoverschrijdend….

    • Anco Peeters schreef op 18 september 2023 om 09:30

      @DolFijn: Dit is een drogredenering (stroman), want er is veel meer aan de hand dan dat er iemand verliefd werd op een ander. Wat wordt beschreven is dat een hoogleraar die verantwoordelijk is voor de begeleiding van een student, die daarmee in een afhankelijke en kwetsbare positie tov haar begeleider staat, zichzelf jarenlang(!) zodanig opdringt dat ze een burn-out krijgt. Je kunt als student bar weinig doen in zulke situaties zonder reëele risico’s te lopen (o.a., scriptieproject opnieuw doen of de hoon van anderen over je heen krijgen).

      Suggereren dat de verantwoordelijkheid en schuld van de situatie bij de student ligt is het probleem miskennen, schadelijk voor het welzijn van de student (en voor anderen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt) en zit het vinden van een structurele oplossing in de weg.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!