Radboud Academy treedt naar buiten op InScience met film over Davos

06 nov 2020

Met een film over het Wereld Economisch Forum en een debat achteraf gaat Radboud Academy voor de eerste keer live. Het centrum dat al het postacademisch nascholingsaanbod van de Radboud Universiteit en het Radboudumc samenbrengt, werkt samen met filmfestival InScience, dat vanwege corona helemaal online plaatsvindt.

In maart van dit jaar ging Radboud Academy van start, een studiecentrum voor mensen die al een diploma op zak hebben. Denk aan jongeren die net zijn afgestudeerd en bepaalde vaardigheden voor een baan missen, of iemand die al een tijdje werkt en wil worden bijgeschoold.

Volgende week wil het nieuwe paradepaardje van de universiteit ook het brede publiek bereiken bij InScience, het jaarlijks wetenschapsfilmfestival in Nijmegen (zie kader, red.). ‘Buiten onderwijs voor professionals willen we ook iets aanbieden voor een bredere groep geïnteresseerden,’ zegt Elles Droppers, communicatieverantwoordelijke bij Radboud Academy.

Duurzame ontwikkeling

Op het filmfestival vertoont Radboud Academy Das Forum, een documentaire over het World Economic Forum (WEF), een jaarlijkse bijeenkomst van de internationale top van de politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld in het Zwitserse Davos. Het doel: samen de wereld verbeteren, door middel van dialoog. In de film is een prominente rol voor Klaus Schwab, de oprichter van het Forum. Met beelden van achter de schermen laat de documentaire zien in welke mate de gesprekken tijdens het WEF ook echt iets opleveren.

Dat is interessant voor iedereen die bezig is met maatschappelijke vraagstukken en wil leren hoe je een constructieve dialoog kunt voeren, legt Droppers uit. ‘De thema’s van het WEF gaan iedereen aan,’ zegt ze. ‘Niet alleen wereldleiders praten over duurzame ontwikkeling, dat doen we aan de universiteit ook. En dit gebeurt natuurlijk ook bij andere organisaties, bedrijven en overheidsinstellingen.’

Trainingsprogramma

Na afloop analyseert hoogleraar sociaal-ecologische interacties Noelle Aarts de gesprekken uit de documentaire, samen met twee andere experts. ‘De experts gaan in discussie over de lessen die uit de documentaire te halen zijn’, zegt Droppers. ‘Wat kunnen we leren van wereldleiders in Davos en hoe kunnen we dit toepassen in onze eigen regio?’

Het programma op InScience is de aftrap voor een tweedaags trainingsprogramma van Radboud Academy, Duurzame Verandering, dat in het voorjaar van 2021 van start gaat. ‘Dat is bedoeld voor onder meer beleidsmakers en adviseurs’, zegt Droppers. ‘Tijdens de training gaan we nog dieper in op dialogen rondom duurzaamheid.’

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen zijn de film en de discussie – gratis – te volgen via een livestream. Inschrijven voor het educatieprogramma van Radboud Academy kan hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!