RAGweek haalt recordbedrag op

24 jun 2021

De Nijmeegse RAGweek heeft dit jaar een recordopbrengst van 42.345 euro en 98 cent. Het bedrag wordt verdeeld over de goede doelen De Hond Kan De Was Doen en Right to Play. 'We konden wel janken van blijdschap.'

Het bedrag werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt in café Van Buren. Voor de meeste bestuursleden was de opbrengst een verrassing: slechts twee waren ervan op de hoogte.

‘De bekendmaking was een moment van pure euforie’, vertelt voorzitter Elsze van den Wittenboer. ‘We konden wel janken van blijdschap.’ Nu, twee dagen later, kan ze de opbrengst eigenlijk nog niet geloven. ‘Het voelt eigenlijk alsof ik in een honeymoon phase zit’.

Het opgehaalde bedrag is bijna veertienduizend euro meer dan afgelopen jaar – ook in coronatijd – en ruim dertienduizend euro meer dan het recordbedrag van 2019.

Flexibiliteit

Het succes smaakt extra zoet voor het RAGweek-bestuur vanwege de hindernissen die de coronacrisis met zich meebracht. Bijna alle traditionele evenementen zoals cantussen mochten niet doorgaan. Ook waren de geldende coronaregels lange tijd onduidelijk. ‘Het was tegenslag na tegenslag’, verzucht Van den Wittenboer. ‘Hadden we een leuk idee, kon dat weer niet doorgaan.’

De coronasituatie vereiste de nodige flexibiliteit bij het bestuur én de deelnemende verenigingen, die het leeuwendeel van de activiteiten voor hun rekening namen. Uiteindelijk stond er toch een vol programma. Populaire activiteiten waren onder meer een lezing met neuroloog Dick Swaab, een virtuele nachttour van museum Het Valkhof en de vele georganiseerde veilingen. Ook de Sexy met Stijl Besturenkalender vloog wederom over de toonbank.

Opmerkelijk genoeg denkt Van Den Wittenboer dat de coronacrisis voor de hoge opbrengst heeft gezorgd. ‘Normaal gesproken besteden studenten veel geld aan leuke dingen zoals uitgaan en festivals. Nu ze daar niet meer heen konden, gaven ze meer geld aan goede doelen. Daarbij merkte je dat iedereen bereid was een stap extra te zetten om toch nog leuke activiteiten te organiseren.’ Van den Wittenboer zegt ‘ontzettend trots’ te zijn op alle verenigingen die meededen.

Mond vol tanden

Het opgehaalde geld wordt verdeeld door twee goede doelen: De Hond Kan De Was Doen, dat hulphonden voor mensen met een beperking of chronische ziekte opleidt, en Right to Play, dat kinderen in ontwikkelingslanden door sport en spel zelfredzamer maakt.

Van den Wittenboer vertelt dat vertegenwoordigers van beide doelen met hun mond vol tanden stonden toen het bedrag in Café van Buren bekend werd gemaakt. ‘Ze liepen ook allebei juichend het café uit. Blijkbaar spraken ze zelfs in de trein mensen aan om te vertellen hoe blij ze ermee zijn. We vinden het heel mooi om te zien hoeveel dit bedrag voor de goede doelen betekent.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!