Reis naar Portugal als toetje van een historisch seizoen

26 jun 2018 ,

Dames 1 van FC Kunde wacht deze zomer een bijzondere trip: op 20 juli vertrekt het team naar Coimbra om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de The European Universities Games. Het toernooi is een smakelijk toetje na een historisch succesvol jaar.

Terwijl de meeste voetballiefhebbers thuis voor de buis naar het WK kijken, is het eerste dameselftal van FC Kunde nog volop in training ter voorbereiding op The European Universities Games, het Europees Kampioenschap voor studententeams. Hiervoor kwalificeerden de voetbalsters zich door in 2017 eerste te worden bij het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK).

‘We gaan puur voor de ervaring’, zegt aanvoerder Larissa Ruczynski, die aangeeft dat in het buitenland meer geld wordt besteed aan studentenvoetbal. Trainer Walter Moerkerken vult aan: ‘In andere landen zijn ze veel meer bezig om een zo sterk mogelijke selectie neer te zetten. Frankrijk heeft bijvoorbeeld vaak een heel goed team.’ Hierdoor bestaat de kans dat Kunde zelfs moet aantreden tegen voetbalsters die vorig jaar nog meespeelden op het EK vrouwenvoetbal in Nederland.

Een ander nadeel voor Kunde is dat vaste keepster Lara van Dorrestein niet van de partij is tijdens het toernooi. ‘Dat wordt rouleren’, lacht aanvallende middenvelder Anouk Schuurmans, ‘maar we hebben ook veldspeelsters die goed kunnen keepen’, zegt ze, wijzend op spits Mireille Noordhoorn.

Tegelijkertijd is de stemming in het elftal opperbest. ‘Ik hoop dat we in Portugal ook gewoon lekker veel plezier met elkaar kunnen maken en dat ook uitstralen’, aldus Ruczynski. Er samen voor gaan vindt ze belangrijker dan het resultaat.

Twee promoties

Het toernooi vormt de afsluiting van een zeer succesvol seizoen voor de damestak van FC Kunde. Het hoogste elftal promoveerde voor de tweede keer op rij en speelt daarom volgend seizoen voor het eerst in haar geschiedenis eerste klasse. Doordat de ploeg dit jaar ook de finale van het GNSK haalde, kwamen de dames met een luxeprobleem te zitten: de finale van de nacompetitie voor promotie was één dag later, waarop ze besloten om de GNSK-finale te laten schieten.

De goede sfeer is een verklaring voor de prestaties van Kunde, dat aanvankelijk voor handhaving in de tweede klasse ging. ‘Dit is zo’n gedreven team en tegelijkertijd hebben ze superveel lol met elkaar’, vindt Moerkerken. ‘Het team is ontzettend hecht’, benadrukken Noordhoorn en linksbuiten Sofie Velers. Ruczynski concludeert: ‘Als je zo’n goede, positieve sfeer in het veld hebt, resulteert dat ook in punten.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!