Rentestijging: studenten lossen massaal extra af

09 feb 2024

Bijna één op de drie (oud-)studenten met een studieschuld loste in 2023 extra af, gemiddeld ruim 3000 euro per persoon. Dat heeft onder meer te maken met de stijgende rente, denkt DUO.

Vooral aan het eind van het jaar kreeg DUO ineens veel extra geld binnen, maakte de dienst gisteren bekend. Waarschijnlijk is het een reactie op het voor veel studenten onverwachte nieuws dat de rente op studieleningen zou gaan stijgen.

Jarenlang konden studenten gratis lenen. Maar in oktober rekende het Financieele Dagblad uit dat de rente vanaf begin dit jaar zou gaan stijgen van 0,46 naar 2,5 procent.

708 miljoen euro

Over heel 2023 betaalden bijna 229.000 DUO-debiteuren zo’n 708 miljoen euro meer terug dan ze moesten. In de jaren ervoor was dat zo’n 400 tot 480 miljoen euro. Ook voldeden 47.000 (oud-)studenten met extra aflossingen hun volledige schuld, terwijl dat er eerder met ongeveer 36.000 aanzienlijk minder waren.

Niet alleen de stijgende rente, ook nieuwe hypotheekregels maken dat oud-studenten willen opschieten met aflossen. Sinds januari kijken banken namelijk naar de werkelijke, actuele schuld die oud-studenten hebben. Voorheen wogen ze in een aanvraag het originele leenbedrag mee. Wie extra aflost kan nu dus meer geld lenen voor een huis.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!