Sloopkogel dit jaar door tandheelkunde
Deze zomer is het zover en gaat het gebouw van tandheelkunde op de schop. In mei zal het kantoorpersoneel van de opleiding tijdelijk zijn toevlucht nemen tot de Thomas van Aquinostraat 4. De laagbouw van tandheelkunde gaat in september plat.

Hoe zou Anja de Ruijter, projectcoördinator bij tandheelkunde, het gebouw typeren waarin zij dagelijks werkt? ‘Solide, betrouwbaar, eerlijk. Maar ook donker, weinig kleurrijk, een tikje saai.’ Wat betreft die laatste punten: daar komt verandering in. Dit kalenderjaar wordt een begin gemaakt aan een drastische verbouwing.

Om te beginnen gaat de sloopkogel in september door de laagbouw van het gebouw aan de Philips van Leydenlaan, naast het Radboudumc. De hoogbouw blijft wel staan, zij het eigenlijk alleen het geraamte: de dragende, betonnen muren. De gevels worden opnieuw opgetrokken. Op de plek van de laagbouw wordt een kliniekenplein ingericht, waar ‘bijzondere patiënten’ hulp krijgen. Denk aan mensen met angststoornissen, mindervaliden, kinderen of mensen met complexe tandheelkundige problemen.
Overbrugging
Toch zal het dit jaar nog vooral blijven bij interne én externe verhuizingen – al dan niet tijdelijk – en sloopwerkzaamheden. Te beginnen in mei, wanneer het kantoorpersoneel zijn intrek neemt in de Thomas van Aquinostraat 4, waar de sociale faculteit inmiddels is vertrokken. ‘TvA’ gaat over een paar jaar plat, maar dient als overbruggingsplek voor de medewerkers van tandheelkunde en mondzorgkunde totdat het gebouw volledig is gerenoveerd in 2017.

Groepen tot veertig studenten zullen in TvA 4 ook colleges volgen. Grotere groepen moeten echter uitwijken naar tijdelijk aan te leggen zalen. Die komen in het gebouw van de Arbo- en Milieudienst aan de Erasmuslaan, waar vroeger de Studentenkerk was gevestigd. Ook de diverse laboratoria van tandheelkunde kunnen niet mee naar TvA 4. Onderzoekers moeten voortaan naar het Novio Tech Campus, gelegen naast het 52 degrees-gebouw aan het Jonkerbosplein. De patiëntenzorg blijft tijdens de verbouwing wel gewoon in het tandheelkundegebouw.
‘Nu zit alles van tandheelkunde in één gebouw’, zegt De Ruijter. ‘Dus de impact voor studenten en medewerkers zal er tijdens de verbouwing zijn. Maar gelukkig begrijpt iedereen dat er iets heel moois voor terugkomt.’
Niet meer zoeken
Wat kunnen bezoekers verwachten? ‘Een mooier, open gebouw, met atrium waarin patiënten worden verwelkomd’, zegt De Ruijter. ‘Bovendien zullen patiënten veel gemakkelijker de weg vinden. Zij lopen nu nog vaak te zoeken.’ Dat komt onder meer doordat studenten, medewerkers en patiënten kriskras door elkaar lopen. Die groepen worden meer van elkaar gescheiden, onder meer door een speciale ingang voor studenten en personeel aan de Erasmuslaan. / Mathijs Noij
Koos schreef op 12 maart 2015 om 17:15
Een artiesteningang dus.