Stoppen met roken? De universiteit helpt een handje

11 feb 2019

Met overdekte rookplekken en gratis cursussen voor studenten en medewerkers die willen stoppen met roken, zet de Radboud Universiteit een volgende stap naar een rookvrije campus.

Vicevoorzitter Wilma de Koning stoorde zich al langer aan de walm van sigarettenrook en de peuken op de grond voor de universiteitsbibliotheek. Op haar aankondiging dat de universiteit streeft naar een rookvrije campus, kwam afgelopen juni minder tegenwind dan verwacht. En dus schakelt de universiteit, die in rookbeleid wordt geadviseerd door kinderlongarts Peter Merkus van het Radboudumc, nu een versnelling hoger.

Bushaltes

Om het meeroken tot een minimum te herleiden, zullen de ingangen van gebouwen voortaan rookvrij worden gemaakt. Wie wel nog graag een sigaret opsteekt, kan daarvoor terecht in overdekte rookplekken in de vorm van abri’s, die ook gebruikt worden voor bushaltes. De locaties van de abri’s worden naar verwachting in de zomer bekendgemaakt, de plaatsing is voorzien voor de tweede helft van 2019.

Daarnaast kunnen studenten en medewerkers die willen stoppen met roken vanaf februari 2019 een cursus volgen bij de Arbo- en Milieudienst van de Radboud Universiteit. De cursus – inschrijven kan voorlopig enkel via dit mailadres – wordt kosteloos aangeboden.

Het idee achter beide maatregelen is dat de Radboud Universiteit een gezond werk- en studieklimaat wil bieden voor alle studenten en medewerkers. ‘Vanuit deze gedachte wil de universiteit werken aan het verminderen van roken en meeroken op de campus’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor de gezondheid. Volgens het Trimbos Instituut sterven in Nederland jaarlijks circa 20.000 mensen aan rook gerelateerde ziekten en enkele duizenden als gevolg van meeroken.’

3 reacties

 1. Wim Gerdes schreef op 13 februari 2019 om 15:44

  Mocht een cursus onvoldoende blijken te zijn dan kan de universiteit eens overwegen om een effectieve therapie aan te bieden. Ik behandel al jaren met succes mensen die willen stoppen met roken. Hoe? Twee sessies hypnotherapie.

 2. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 14 februari 2019 om 16:26

  Ik ben verslaafd aan koekjes, vooral speculaasjes knabbelen heerlijk weg, maar ik word er wel een beetje dikker van. Kunnen koekjesverslaafden ook een overdekte eet-abri van de werkgever krijgen om hun verslaving uit te leven? En dan de rest van de campus (ook de automaten en zo) snack- en koekjesvrij maken.
  Idioot voorstel? Zie boven; die abri’s lijken mij zonde van het geld.

 3. Martin schreef op 8 april 2019 om 21:59

  Hans rookt niet dat is duidelijk; een abri lijkt me prima tussenweg voor de rokers/stopers onder ons,

  cheerz

  Martin

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands