Stroomstoring treft campus én ziekenhuis, onderzoek lag even stil

23 sep 2022

Een stroomstoring trof gistermiddag een groot deel van de campus. Enkele laboratoria konden niet direct herstarten, maar dat leidde niet tot gevaarlijke situaties. De oorzaak lag bij werkzaamheden op het terrein van het Radboudumc.

Nagenoeg de hele campus werd gistermiddag rond 13.00 uur getroffen door een korte stroomstoring. Deze was ontstaan door graafwerkzaamheden op het terrein van het Radboudumc, waarbij een kabel werd geraakt. De storing heeft niet voor grote problemen gezorgd, laat een woordvoerder van de Radboud Universiteit weten. ‘Er waren wat problemen met laboratoria bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatie (FNWI), die niet uit zichzelf herstartten. Ook was er een lift in het Erasmusgebouw uitgevallen. Maar daar zaten géén mensen in op dat moment.’

De stroomstoring trof nagenoeg alle gebouwen op de campus, volgens de woordvoerder. Opvallend genoeg bleef het Berchmanianum, waar enkele weken terug een stroomstoring was, ditmaal buiten schot. ‘De elektriciteit was binnen enkele minuten weer terug. Er zijn nergens ontruimingen geweest.’

Opnieuw opstarten

Bij de FNWI konden enkele laboratoria niet direct herstarten. Die hebben wat langer stil gelegen. ‘Maar dat heeft niet tot gevaarlijke situaties geleid. Het grootste deel van de installaties is daarbij wél uit zichzelf weer opgestart. Voor zover bekend zijn er ook geen grote problemen ontstaan voor lopend onderzoek’, aldus de woordvoerder.

Bij het HFML-Felix laboratorium, waar onderzoek wordt gedaan met grote lasers en magneten, balen ze van de storing, vertelt directeur Britta Redlich. ‘Veel apparatuur moest opnieuw opstarten. Omdat dat veel tijd in beslag nam kon er gisteren geen onderzoek meer plaatsvinden. Maar op enkele apparaten na, die onze technici zelf konden repareren, hebben we vandaag geen problemen meer. Ons onderzoek kan weer gewoon doorgaan.

Ook bij het Radboudumc viel de stroom gisteren tijdelijk uit. De patiëntenzorg is echter geen moment in gevaar geweest doordat de noodstroom snel werkte, liet een woordvoerder eerder aan De Gelderlander weten.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!