Student start petitie tegen staking streekvervoer

19 jun 2018

Gerben Willemse is zo boos over de nieuwe aangekondigde staking van de streekvervoerders, dat hij een petitie is gestart tegen de actie van vakbond FNV. ‘Dit is echt te gek, zo midden in de tentamenweken’, zegt de student.

Het ziet er naar uit dat Gerben Willemse, student geografie, planologie en milieu aan de Radboud Universiteit, aanstaande maandag zijn ouders moet vragen om hem naar Utrecht Centraal te brengen. ‘Ik kom mijn dorp Ameide niet uit als er geen bussen rijden.’

Belachelijk vindt de student het dat vakbond FNV een staking aankondigt voor ten minste drie dagen, precies in een periode dat veel studenten hun collegejaar afronden. ‘Ik heb maandag een tentamen. Dat sla je niet zomaar over.’

Hij is daarom vanochtend een petitie gestart, in de hoop dat de staking niet doorgaat. Of in ieder geval een paar weken wordt uitgesteld, tot in de zomervakantie.

Loonsverhoging

De eis van de leden van FNV Streekvervoer is een loonsverhoging van 3,5 procent. Daarnaast willen ze dat er maatregelen worden getroffen om de werkdruk te verminderen en zou er elke tweeënhalf uur ruimte moeten zijn voor een toiletbezoek. Die laatste eis is inmiddels ingewilligd door de werkgeversorganisatie.

‘Ik ben niet principieel tegen stakingen’, zegt Willemse. ‘En ik ben er ook wel voor dat buschauffeurs meer gaan verdienen. Maar met deze maatregel tref je vooral studenten en mensen die niet zo veel geld hebben. Het is buitenproportioneel.’

Bovendien zijn er net nieuwe onderhandelaars aangesteld, die nauwelijks de tijd hebben gekregen om het gesprek aan te gaan met de vakbonden, aldus Willemse.

Beter was het geweest om een actie te organiseren waarbij reizigers gratis mogen reizen, vindt de student. ‘Daar tref je de werkgever mee, maar niet de reizigers.’

Update 21 juni: de staking is opgeschort tot woensdag 27 juni, meldt FNV. Werkgevers zijn door de druk ‘eindelijk bereid stappen te zetten’, aldus de vakbond.

7 reacties

  1. Harrie schreef op 19 juni 2018 om 19:16

    Ga gratis rijden
    Mij part een maand
    Maar stop met anderen in de problemen brengen
    Ik mag ook niet grof zijn tegen een chauffeur dan krijg ik het hele land over me heen
    En dan moet ik voor deze acties begrip hebben

    Dit gaat te ver
    Wat gaat dit de man of vrouw kosten Di gewoon moet werken

    Als dit door gaat heeft er niemand meer recht op een fatsoenlijke behandeling , nog de chauffeur nog de bonden nog de politiek , laat staan de klant die alles betaald.
    DE REIZIGER

  2. Novlim schreef op 19 juni 2018 om 23:11

    Er zou wel eens wat minder vanuit de ik en wat meer vanuit de ander geredeneerd mogen worden. Het is voor iedereen vervelend dat de bussen niet rijden, maar de chauffeurs staken niet omdat ze daar zin in hebben. Een beetje solidariteit met de werknemer, ipv de werkgever, zou in deze terecht zijn. Het publieke gespui schaadt de onderhandelingspositie van chauffeurs meer dan het “ons” oplevert: als “het volk” er ook achter zou gaan staan, weten de hoge heren niet half hoe snel ze een loonsverhoging door moeten voeren.

  3. Vd plas schreef op 20 juni 2018 om 09:36

    Strak plan ..zorgen jullie voor alternatief vervoer voor studenten die nog wel school moeten en examens en tentames hebben!!!!!

  4. Pol schreef op 20 juni 2018 om 14:00

    Stel het staken een paar weken uit ,snap dat jullie meer loon willen …zo solidair ben ik wel…..maar snap ook dat studenten midden in hun tentamens zitten en graag hun diploma willen halen en van de bus afhankelijk zijn…..die straf je het meeste…..zijn bezig voor hun toekomst.

  5. Jeanet Elyo schreef op 20 juni 2018 om 22:31

  6. MaddeMossel schreef op 21 juni 2018 om 10:38

    Jeetje, wat een gemakszuchtig denken bij die Willemse en in de reacties zeg. Alsof het een grondrecht is dat buschauffeurs elke dag voor je klaar staan. Willemse mag blij en dankbaar zijn dát er tot nu toe chauffeurs waren die hem tegen een laag loon iedere dag naar Utrecht Centraal wilden brengen. Zonder die chauffeurs had hij niet eens in Ameide kunnen blijven wonen. Nu willen ze dit werk niet langer tegen een hongerloon uitvoeren. Lijkt me hun goed recht, en als Willemse echt zoveel baat heeft bij de busverbinding zou ik de chauffeurs in hun acties hartstochtelijk steunen in plaats van deze kinderachtige actie opzetten.

    Ik raad Willemse en iedereen die die petitie ondertekent sterk aan om eens te proberen je in die chauffeurs te verplaatsen. Wat is nu erger, jarenlang een laag loon ontvangen waardoor je moeite hebt de eindjes aan elkaar te knopen? Of één tentamen missen?

    Overigens bestaat er ook nog zoiets als Uber, of taxi’s. Voor mijn part zamelt Willemse geld in bij gedupeerde studenten uit de buurt voor een tourbus die naar Utrecht centraal rijdt. Lijkt me een betere oplossing dan deze intens sneue petitie.

    • Nancy schreef op 27 juni 2018 om 18:38

      Als busschauffeur kies je vrijwillig voor die baan. Het is dus geen gunst die zij de reizigers dien maar hun baan en dus hun plicht. Wij als reizigers betalen ook ervoor dat is onze plicht.

      Voordat men een contract tekent weet je volgens mij wel wat je gaat verdienen en wat de voorwaarden zijn. Indien dat niet bevalt staat men vrij om te kiezen voor een ander beroep.

      Dus aub wek niet het idee alsof het een gunst is. Het is een baan waar men bewust zelf voor kiest.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!