Studenten van de Radboud Universiteit kiezen voor GroenLinks en Volt

15 mrt 2023 ,

GroenLinks is de populairste partij onder Nijmeegse studenten. Dat blijkt uit een exitpoll die Vox vandaag hield. Ook Volt, nieuwkomer tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, doet het opvallend goed.

Veel studenten brachten vandaag hun stem uit in het Berchmanianum, het academiegebouw van de universiteit. Van de 183 studenten die hun stem voor de Provinciale Staten deelden met Vox, stemden er 66 op GroenLinks (36 procent).

Links op kop

De Nijmeegse student toonde zich vandaag, zoals altijd, links-progressief. GroenLinks, Partij voor de Arbeid en de Partij voor de Dieren ontvingen samen bijna 60 procent van de stemmen.

Neem sociologiestudent Bo Naber (18). Zij vulde een stemwijzer in en kwam uit op GroenLinks uit. Na het scannen van het partijprogramma was ze overtuigd. ‘Op provinciaal niveau vind ik dat het ov makkelijker, goedkoper en beter beschikbaar moet worden. Daar staat GroenLinks achter.’

Ze vindt het ook belangrijk wat de partij voor studenten kan betekenen. ‘GroenLinks is voor meer huur- en energietoeslag en een hogere beurs. Ik wil dat het voor studenten weer betaalbaar wordt op kamers te gaan.’

Ook de Partij voor de Dieren en de PvdA doen het goed onder studenten. D66 werd in het verleden met regelmaat de grootste partij op de campus, maar die tijd lijkt voorbij. Van alle studenten die Vox sprak ontving de partij maar 6 stemmen. Student politicologie Chiel Hendriks (22) is een van hen. ‘Het stikstofbeleid van de D66 gaf voor mij de doorslag’, zegt hij.

Nieuwkomer

Volt, dat voor het eerst meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen, haalt in de exitpoll maar liefst een vijfde van de stemmen. Volgens economie- en wiskundestudent Jarno Roenhorst (21) heeft Volt goede internationale plannen voor het klimaat, de economie en het studentenleven.

‘Ik hoop dat studenten ondanks hun studieschuld alsnog een huis kunnen kopen’

‘Volt wil de studententijd weer normaal maken, daar sta ik achter’, legt hij uit. ‘Een goede basisbeurs en compensatie voor studenten vanwege het mislopen van de basisbeurs. Ik hoop dat studenten ondanks hun studieschuld alsnog een huis kunnen kopen.’

Rij tot buiten

Het was erg druk in het stembureau in het Berchmanianum vandaag. Naast medewerkers en studenten van de universiteit kwamen ook wijkbewoners hun stem uitbrengen. ’s Middags reikte de rij bijna tot buiten. Sommige stemmers maakten daarop rechtsomkeert en besloten ergens anders te gaan stemmen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!