Studenten voeren actie in de binnenstad voor meer betaalbare woningen

09 mrt 2023 ,

Studentenvakbond AKKU voerde donderdagmiddag actie tegen de krappe huizenmarkt voor studenten. De voornaamste eis: meer betaalbare studentenwoningen. Ongeveer honderd mensen kwamen af op de protestmars in de binnenstad.

Enkele tientallen actievoerders verzamelen donderdag rond vier uur op het Kelfkensbos. Ze hebben spandoeken en borden bij zich met daarop kreten als ‘More housing now’ en ‘Wonen is een recht’. Bij het protest, georganiseerd door studentenvakbond AKKU, wordt opgeroepen tot meer betaalbare studentenwoningen. De actie is gericht aan studentenhuisvester SSH& en particuliere verhuurders in Nijmegen, zo valt te lezen op de website van de studentenvakbond.

Dakloos

De voornaamste eisen zijn meer sociale huurwoningen in Nijmegen, een noodopvang voor internationale studenten en een algemene verlaging van de huurprijs. ‘De woningnood onder studenten blijft maar groeien’, vertelt organisator Mo Quirijnen. ‘Dat is ook slecht voor het welzijn van studenten, omdat zij steeds meer moeite hebben met het vinden van een kamer. Dat geldt al helemaal voor internationals, of mensen die niet bij hun ouders kunnen blijven wonen. Het is tijd dat er eindelijk een oplossing komt voor dit probleem.’

‘Het is tijd dat er eindelijk een oplossing komt’

Op het Kelfkensbos worden de aanwezige actievoerders toegesproken door een internationale student die langere tijd dakloos is geweest, leden van de Nijmeegse krakersbeweging Jantien en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Na ongeveer dertig minuten trekt de groep, die inmiddels tot ongeveer honderd man is gegroeid, met een mars door de binnenstad van Nijmegen.

Hondenweer

De actievoerders scanderen leuzen als ‘What do we want? Student housing! When do we want it? Now!’ en ‘Housing is a human right.’ Via de Mariënburg en Plein 1944 trekt de stoet naar de Grote Markt, om vanaf daar weer richting het beginpunt te gaan.

Hoewel het weer niet meezit – het blijft maar regenen – kijkt Quirijnen terug op een geslaagde middag. ‘Ik ben blij met de opkomst. Natuurlijk had ik liever zon gezien, dan hadden er meer mensen gestaan. Maar dat er zoveel actievoerders op de been zijn ondanks dit hondenweer, geeft maar weer aan hoe belangrijk het is dat we van ons laten horen.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!