Studentenactie vraagt aandacht voor ‘vergeten’ leed Oeigoeren

29 apr 2021

Tijdens de Ramadan organiseert de Moslimstudentenvereniging Nijmegen lezingen om aandacht te vragen én geld op te halen voor de Oeigoeren in China. Deze moslimminderheid wordt met harde hand onderdrukt door de machthebbers in Peking, laten mensenrechtenorganisaties keer op keer zien. ‘Het is eigenlijk een vergeten volk.'

De Ramadan is twee weken onderweg. Voor moslims een heilige periode van inkeer en zelfreflectie, maar ook voor liefdadigheid. Dit jaar haalt de Moslim Studentenvereniging (MSV) geld op voor de Dutch Uyghur Human Rights Foundation (DUHRF). Die zet zich in om positie van Oeigoeren in China te verbeteren.

‘Dat is hard nodig, want ze worden vreselijk onderdrukt’, zegt Meris Gutic, organisator van de MSV. In Nederland zijn volgens hem weinig mensen op de hoogte van de misstanden tegenover de Oeigoeren. ‘Het is eigenlijk een vergeten volk, zelfs onder moslims.’

Vervolgd

De Oeigoeren zijn een moslimgemeenschap woonachtig in het uiterste westen van China. Vanwege hun geloof en etniciteit worden ze vervolgd door de Chinese communistische partij. Wie volgens Chinese standaarden te fanatiek het geloof belijdt, komt in aanmerking voor de beruchte heropvoedingskampen. Daar zijn volgens Oeigoerse belangenorganisaties martelingen, seksueel misbruik en gedwongen sterilisaties aan de orde van de dag.

Tijdens de liefdadigheidsactie wil de MSV, die samenwerkt met andere moslim-studentenverenigingen, deze situatie onder de aandacht brengen. Vanavond om 18.00 uur is de aftrap van een twee dagen durend programma. Dat bestaat voornamelijk uit lezingen, onder meer van Stijn Deklerck van Amnesty International en Abdulkayyum Japar van Stichting Uyghur Cultuur & Informatie Centrum. De lezingen zijn online te volgen – gratis, om zoveel mogelijk mensen te informeren.

Beurs trekken

Gutic merkt op dat er langzaam meer aandacht komt voor Oeigoeren. Hij verwijst naar een recente aflevering van het populaire programma Boos, waar de Leidse student Alerk Ablikim samen met presentator Tim Hofman sportmerk Nike om opheldering vroeg over het gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders. Die aflevering is ondertussen al bijna een half miljoen keer bekeken. Ablikim, wiens vader vermoedelijk gedwongen dwangarbeid verricht, geeft vrijdag een lezing over zijn verhaal als vluchteling.

De bedoeling is dat tijdens het programma gulle gevers de beurs trekken. De organisatie heeft daarom expres gekozen voor een liefdadigheidsactie tijdens de Ramadan, zegt Meric. ‘In deze tijd denken we veel geld te kunnen ophalen om verandering tot stand te brengen.’ De opbrengsten gaan naar DUHRF, opgezet door vijf Oeigoerse vluchtelingen. Die zet zich in voor vrijheid en democratie voor de Oeigoeren.

Gutic geeft toe dat met de actie de problemen rondom Oeigoeren niet meteen zijn opgelost. ‘Het is zo’n complex probleem. Maar alle kleine beetjes helpen. We moeten het onder de aandacht blijven brengen, anders veegt China zijn straatje schoon.’

Meer informatie over het evenement is te vinden op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!