Studentenfracties: ‘Stemsysteem studentenverkiezingen kampte hele week met storingen’

04 jun 2021

Studenten die deze week wilden stemmen voor de studentenverkiezingen kregen op meerdere tijdstippen een foutmelding. Dat melden leden van studentenfracties AKKUraatd en asap. Ambtelijk secretaris Betty Maessen erkent dat er een paar korte technische storingen zijn geweest, maar ze is het niet eens met alle kritiek van de studenten.

Fabian Engelsman, voormalig lid van de Universitaire Studentenraad (USR) namens AKKUraatd, zegt dat hij van zeker veertig studenten heeft gehoord dat ze er niet in slaagden om een stem uit te brengen. Ze kregen op hun computer een foutmelding te zien. ‘Er is helaas een fout opgetreden. Neemt u alstublieft contact op met het stembureau.’ Volgens Engelsman waren er op maandagochtend, dinsdagmiddag, en woensdagmiddag, -avond en -nacht storingen.

Ook studentenfractie asap heeft klachten ontvangen. Huidig fractievoorzitter Jasper van Ulsen spreekt van zeker vijftig klachten bij stemmers op maandagochtend en woensdag overdag, later op de avond en in de nacht. Daarnaast waren bachelorstudenten van de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) niet in het stemregister opgenomen. Zij konden uiteindelijk via mail hun stem uitbrengen, in plaats van via de website.

Foutmelding

De opkomst bij de verkiezingen bedroeg op donderdagochtend om 9 uur, met nog drie uur te gaan, 18,9 procent. Dat percentage ligt slechts 1,8 procent hoger dan op woensdagochtend, zegt Van Ulsen. ‘Dat suggereert toch dat er iets is misgegaan.’

Ook Engelsman vraagt zich af of de technische problemen de opkomst negatief hebben beïnvloed. ‘Het kost normaal al veel moeite om studenten te laten stemmen. Als ze daarbij een foutmelding krijgen, nemen ze vaak niet de moeite om nog een keer te kijken.’

De vraag is ook of een lagere opkomst de uitslag beïnvloedt. Zowel Van Ulsen als Engelsman denken dat dat niet het geval is.

Kiesprogramma

Ambtelijk secretaris van de medezeggenschap Betty Maessen is op de hoogte van de klachten, maar zet vraagtekens bij de duur van de storingen. Volgens haar duurde de storing dinsdagmiddag maar zo’n tien minuten. Daarnaast is bij haar geen storing op woensdagmiddag bekend. Zeker weten doet ze het niet: het stembureau onderneemt pas actie als er een klacht van een student binnenkomt.

Maessen benadrukt dat mogelijk andere oorzaken de klachten veroorzaken. ‘Als studenten niet kunnen stemmen, betekent dat niet gelijk dat het stemprogramma uit de lucht is. Er zijn ook studenten die willen stemmen maar daarvoor niet gerechtigd zijn, bijvoorbeeld omdat ze hier alleen een bijvak volgen.’

Ook wijst ze erop dat de inschrijving van studies in het kiesregister niet altijd goed gaat, zoals bij ALPO gebeurde. ‘Het ligt dus genuanceerder dan enkel te zeggen: het ligt aan het kiesprogramma.’

‘Bij proefverkiezingen kwamen we dit probleem niet tegen. Wat moeten we nog meer doen?’

Volgens Maessen is het niet mogelijk om te kijken hoeveel gerechtigde studenten een storingsmelding kregen. Gevraagd naar de voorbereiding van de verkiezingen, benadrukt ze dat alle systemen zorgvuldig getest zijn. ‘We hebben proefverkiezingen gedraaid. Daarbij kwamen we dit probleem niet tegen. Wat moeten we nog meer doen?’

ICT-beheerder

Op donderdagmiddag om 12 uur sloten de stembussen. De bekendmaking van de uitslag staat voor vanmiddag op de planning. Engelsman is benieuwd hoeveel studenten er niet in slaagden om een stem uit te brengen. ‘Een ICT-beheerder moet dat toch kunnen uitzoeken. Als blijkt dat een substantieel deel van de studenten geen stem heeft kunnen uitbrengen, vind ik dat je hier iets mee moet doen.’

7 reacties

  1. Xander van Ulsen schreef op 4 juni 2021 om 09:56

    Een opmerkelijkere fout die niet genoemd wordt, is dat veel studenten niet konden stemmen doordat hun wachtwoord niet voldeed. Terwijl andere jaren dit geen probleem was.

    Op de pagina van de verkiezingen van de RU staat het volgende vermeld:
    “9. Mijn wachtwoord werkt niet.
    Dat kan gebeuren als je wachtwoord meer dan 10 karakters heeft. Verander in dat geval je wachtwoord. Als je wachtwoord wel aan de eisen voldoet en het lukt niet om in te loggen, neem dan contact op met het Centraal Stembureau.”

    Los dat het al vervelend is als je wachtwoord niet voldoet om te stemmen, is het ook een nog hogere drempel om ‘even snel’ te stemmen. Maar zelfs als je je wachtwoord aanpast, is de kans groot dat je weer niet aan de voorwaarde voldoet omdat het wachtwoord sowieso tussen de 10 en 40 tekens lang moet zijn…

    Het is opmerkelijk dat wachtwoorden wel werken in andere systemen, maar niet op stemweb.

    Waarom is stemweb niet ‘gewoon’ gekoppeld met SURFconnext, om dit soort gedoe te voorkomen?

    • Informatica-student schreef op 4 juni 2021 om 10:54

  2. Jan Giesbeek schreef op 4 juni 2021 om 10:57

    Stemmen per e-mail…

    Ja dat is inderdaad een oplossing. Geen goede oplossing. Maar wel een oplossing.

    Stel je voor dat je bij reguliere verkiezingen niet goed gerigistreerd staat door een fout en dat je daarom bij het gemeentehuis in persoon mag vertellen wat je wil stemmen.

  3. Wopkefan schreef op 4 juni 2021 om 11:05

  4. Bas van de Zandt schreef op 4 juni 2021 om 14:11

    Het is jammer om te lezen dat de universiteit de problemen niet serieus neemt. De uitval was een stuk meer dan alleen ‘een keer 10 minuten op een dinsdagmiddag’. Zelf kreeg ik (om te testen) woensdagavond ook een storing nadat ik al gestemd had, wat duidelijk aangeeft dat het niet (alleen) te maken had met het wel/niet ingeschreven staan. De fout die werd weergegeven gaf ook duidelijk aan dat het een fout was in de website, en niet in de inschrijving.

    Elke website houdt in principe logboeken bij van gebeurtenissen, dus het zou niet zo moeilijk moeten zijn om te achterhalen wanneer de site eruit lag. De website had een eigen error-pagina (die er maandag nog niet was) wat aangeeft dat de problemen weldegelijk intern bekend waren. Ook is het vreemd om te verwachten dat iedere student die problemen heeft de moeite gaat nemen om het stembureau te mailen. Het is niet zo moeilijk om automatisch in te stellen dat er een mailtje gestuurd wordt naar het stembureau als er problemen zijn.

    De opmerking “we hebben proefverkiezingen gedraaid” is alsof je zegt dat je een auto gestart hebt en het daarom prima moet rijden. Hoeveel mensen hebben meegedaan aan de proefverkiezing? Is er load-, unit-, integration-, security-, … testing gedaan? Nu klinkt het alsof er twee studenten het proces doorlopen hebben en dat het daarom ‘wel goed is’.

    De realiteit is dat er waarschijnlijk een hoop studenten niet hun stem hebben kunnen uitbrengen en de universiteit niet wilt onderkennen dat het probleem groter is dan ze zelf denken. Digitaal stemmen is sowieso een lastig dossier, dus het is uiterst belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in het onderliggende systeem. Het zou de universiteit daarom sieren als ze onderzoek doen naar de problemen en met een verbeterplan komen voor volgend jaar.

  5. Popi-jopi student schreef op 4 juni 2021 om 23:31

    “De opkomst bij de verkiezingen bedroeg op donderdagochtend om 9 uur, met nog drie uur te gaan, 18,9 procent. Dat percentage ligt slechts 1,8 procent hoger dan op woensdagochtend, zegt Van Ulsen. ‘Dat suggereert toch dat er iets is misgegaan.’”

    Óf dat laat maar weer eens zien dat maar héél weinig mensen iets geven om de waardeloze, verhulde populariteitswedstrijd die de USR-verkiezingen heet. Als na twee dagen nog maar zeventien honderdste gestemd heeft, moet men misschien niet verbaasd zijn dat na drie dagen achttien honderste gestemd heeft.

  6. Betty Maessen schreef op 5 juni 2021 om 11:24

    Als een student of zelfs een groep studenten niet kan stemmen, hoeft dat niet automatisch te maken te hebben met de storingen van het stemprogramma. Die nuance acht ik van belang en dit onderscheid heb ik getracht helder te maken. Dat ik het niet eens zou zijn met de kritiek van de studenten is een onterechte en zeer vrijpostige conclusie!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!