Studeren kan nu ook in Het Gerecht en TvA 1

30 nov 2020

Een plek bemachtigen om te studeren op de campus is sinds vandaag iets makkelijker geworden. Als iemand een plek reserveert maar niet komt opdagen, wordt deze na 30 minuten opnieuw vrijgegeven. En met Het Gerecht en TvA 1 zijn er twee studieruimtes bij gekomen. In totaal zijn nu meer dan 750 studieplekken op de campus.

Bij het raam in de UB, naast de trap in het Erasmusgebouw of toch liever in de bibliotheek van het Huygensgebouw: elke student heeft zijn favoriete studieplek. Maar door de coronacrisis is het niet mogelijk om zomaar overal te gaan zitten: wie een plek wil, moet van tevoren reserveren.

In totaal zijn nu tussen de 750 en 800 studieplekken op de campus. Dit is inclusief de nieuwe studieplekken in TvA 1, al was niet echt sprake van een tekort. ‘Zelfs tijdens de afgelopen tentamenperiode was er geen 100 procent bezetting’, zegt Vincent Barendregt van het Facilitair Bedrijf.

De vraag voor deze extra studieplekken komt vanuit de Universitaire Studentenraad. ‘Er was behoefte aan een plek waar studenten mogen praten, denk aan videobellen of overleggen met studiegenoten. Dat hebben wij nu mogelijk gemaakt in TvA 1 en in Het Gerecht’, zegt hij.

Groepswerkplekken

Bij Het Gerecht kunnen studenten groepswerkplekken voor maximaal vier personen reserveren. Iedereen zit dan op 1,5 meter afstand van elkaar – ook huisgenoten – en hardop praten is toegestaan. In TvA 1 zijn op de tweede verdieping ruimtes voor één persoon beschikbaar, waar studenten ongestoord kunnen bellen of online college kunnen volgen. Beide locaties zijn voor één dagdeel online te reserveren.

In totaal kunnen studenten in zeven gebouwen op de campus terecht: de UB, het Grotiusgebouw, het Huygensgebouw, het Elinor Ostromgebouw,  het Erasmusgebouw, de Refter en TvA 1. Dat is een groot verschil met een paar maanden geleden toen alle gebouwen gesloten waren. Sinds juli is de Universiteitsbibliotheek weer deels open en vanaf oktober zelfs in het weekend. Reserveren was al die tijd verplicht.

Strenge controles

In het begin waren er wat problemen met zogeheten ‘no-shows’. Sommige studenten reserveerden wel een plek, maar kwamen niet opdagen. Inmiddels is het mogelijk om een reservering online te annuleren of te verzetten. ‘Vanaf deze week gaan we strenger controleren op no-shows’, zegt Barendregt. ‘Als een plek na 30 minuten nog steeds leeg is wordt deze automatisch geannuleerd en weer beschikbaar voor een andere student.’ Hier hangt geen straf aan vast. De studenten in kwestie krijgen wel een automatische mail waarin de annulering wordt bevestigd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!