De UB heropent: ‘Veel studenten staan erom te springen’

01 jul 2020 ,

Gejuich bij studenten: er kan weer gestudeerd worden in de universiteitsbibliotheek. Als normaal is het nog niet. Zo is alleen de eerste verdieping geopend en moeten studenten online een plekje reserveren.

Denk terug aan de laatste keer dat je in de UB hebt gezeten. Je ploetert op een essay dat je morgen moet inleveren. Een buurman kijkt Netflix terwijl hij eigenlijk zou moeten studeren. Boekenwurmen annoteren voetnoten van dikke historische bundels.

Na een maandenlange sluiting komt vandaag iets van dat vertrouwde gevoel terug. De centrale universiteitsbibliotheek, ook wel bekend als de UB, heropent een deel van de studieplekken. Tot groot genoegen van scriptie-schrijvend Nijmegen. ‘Veel studenten staan om de opening te springen’, zegt Thecla Ettema, hoofd van de afdeling Loan and Study Services.  ‘En wij als medewerkers eigenlijk ook.’

Aan de bak

Dat de bibliotheek nu weer open kan, komt door het herstartplan van het college van bestuur. Daarin staat dat de Centrale Bibliotheek open mag mits anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Ook zouden maximaal 50 studenten tegelijkertijd in het gebouw mogen werken. Geen gemakkelijke taak in een gebouw dat tijdens tentamenperiodes uitpuilt met studenten die kriskras door elkaar bewegen. Dus moest het team bibliothecarissen aan de bak.

Het resultaat is een universiteitsbibliotheek die van buiten hetzelfde oogt, maar van binnen een coronarevolutie heeft ondergaan. Alles staat in het teken van die anderhalve meter afstand. Zo moet een student die binnenkomt via een vaste route naar een werkplek lopen. Elke werkplek ziet er ongeveer hetzelfde uit: een bureau, al dan niet afgeschermd met spatschermen, met een stopcontact en een mandje met schoonmaakmiddelen. Studenten moeten hun eigen laptop meenemen.

Bonnefooi

In dit ‘nieuwe normaal’ zit samen studeren er niet in. Wie dat toch doet, kan de bibliotheek worden uitgezet. ‘We vinden het wel jammer dat het sociale aspect van studeren voorlopig weg is’, zegt Ettema. Studenten moeten vooraf een plekje reserveren via een online reserveringsplatform. Op de bonnefooi langskomen om te studeren is dus niet mogelijk.

Voorlopig zijn alleen de werkplekken op de eerste verdieping beschikbaar. Of andere zalen ook opengaan, hangt af van het college van bestuur. ‘De meeste voorbereidingen hebben we daarvoor al getroffen. Ze kunnen daarvoor kiezen als het bijvoorbeeld heel druk is. We moeten dan wel nadenken over hoe we de toetsenborden bij de computers schoonhouden’, zegt Ettema. Op volle kracht kan de corona-bieb ongeveer 300 man kwijt, een kwart van het normale maximum. De kleinere bibliotheeklocaties, zoals die in het Grotiusgebouw, blijven voorlopig dicht.

3 reacties

  1. P. Krediet schreef op 2 juli 2020 om 16:58

    “De kleinere bibliotheeklocaties, zoals die in het Grotiusgebouw, blijven voorlopig dicht.” Und warum? Koudwatervrees? Besmettelijke boeken?

  2. Student schreef op 2 juli 2020 om 23:06

    Waarom mogen we niet gewoon weer zaaltjes in bijv. EOS en TvA reserveren? Lijkt me heel wat meer coronaproof dan met z’n allen in de UB…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!