Studerende veldrijder zamelt geld in voor invalide oud-wielrenner

21 sep 2020

Een ludieke actie op Twitter van student en veldrijder Gosse van der Meer is wat uit de hand gelopen. Als zijn beste vriend en Sunweb-renner Joris Nieuwenhuis de Tour de France zou uitrijden, zou hij een groot feest organiseren. Omdat ‘een bakkie Pils als Joris Parijs haalt’ wegens corona niet kan doorgaan, besloten beide wielrenners het ingezamelde geld te doneren aan een invalide oud-wielrenner.

Veldrijder Gosse van der Meer heeft de afgelopen drie weken meer dan genoten van de Tour de France, zegt hij aan de telefoon. Niet alleen omdat het een uitzonderlijk spannende editie was, maar ook omdat zijn beste vriend Joris Nieuwenhuis debuteerde in de beroemdste aller wielerwedstrijden, als knecht bij Team Sunweb.

Foto: Eric van ’t Hullenaar.

Van der Meer en Nieuwenhuis kennen elkaar al zo’n zes jaar, van wielerwedstrijden waar ze beiden aan meededen. ‘Toen we elkaar ontmoetten, klikte het meteen’, zegt Van der Meer. ‘Met onze oude fietsen, ongeschoren benen en vreemde accenten (Van der Meer komt uit Friesland, Nieuwenhuis uit de Achterhoek, red.) waren we de buitenbeentjes van het peloton. We fietsen allebei vooral voor de lol.’

Vive le Vélo

Tegen zijn eigen verwachtingen in werd Joris Nieuwenhuis dit jaar voor het eerst geselecteerd om de Tour de France te rijden. Om zijn vriend uit het profpeloton een hart onder de riem te steken, startte Van der Meer op Twitter de ludieke actie #bakkiepilsalsjorisparijshaalt. Wie een kratje (‘bak’) bier doneerde, zou na de Tour worden uitgenodigd voor een fietstocht met beide wielrenners, inclusief feest. Nog voor de start van de Tour had Van der Meer al 25 bakken bier verzameld.

Verschillende kranten en radiostations pikten het idee van de veldrijder op en ook de commentatoren van Eurosport vermeldden het in een live uitzending. Toen het Belgische Tourprogramma Vive le Vélo een filmpje maakten over de actie, ontplofte de telefoon van Van der Meer helemaal. ‘De teller stond plots op 300 bakken bier’, lacht hij.

‘Geen Project X’

Helaas gooide corona roet in het eten. Omdat het momenteel verboden is om grote evenementen te organiseren, is het feest voor Nieuwenhuis nog even uitgesteld. ‘Ik wilde geen Project X organiseren in coronatijden’, aldus Van der Meer.

Toch wilden Van der Meer en Nieuwenhuis iets doen met de aandacht die de actie genereerde. Ze vroegen alle deelnemers aan het evenement om een donatie ter hoogte van het bedrag van een krat bier voor Edo Maas. De 19-jarige Maas gold als een beloftevolle wielrenner, tot hij vorig jaar in een Italiaanse wielerwedstrijd in de afdaling van de Madonna del Ghisallo keihard geraakt werd door een auto die langs een zijweg het parcours opreed. Van der Meer en Nieuwenhuis willen Maas, die nu in een rolstoel zit, aan een speciale auto helpen.

‘Voor hetzelfde geld had Edo nu de Tour gereden’

‘Edo was een ploegmaat van Joris’, zegt Van der Meer. ‘Voor hetzelfde geld had hij nu de Tour gereden. Als we een auto voor hem regelen, is hij weer mobiel. Hij vond het supertof en was hartstikke dankbaar.’

Joris Nieuwenhuis fietste gisteren in Parijs over de Champs-Elysées, hij werd 103de in zijn eerste Tour de France. Het feest voor Nieuwenhuis komt er nog altijd, maar na afloop van het veldritseizoen. Van der Meer hoopt dat grote evenementen dan weer zijn toegestaan. ‘Ik heb het van de daken geschreeuwd en ik ben nu eenmaal een man van mijn woord.’

Wie zelf geld wil doneren, kan terecht op actie4edo.nl

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!