Twee plaquettes onthuld bij standbeeld van Titus Brandsma

31 mei 2022

Bij het Cultuurcafé werden vanmiddag twee plaquettes onthuld naast het standbeeld van Titus Brandsma. Naar aanleiding van de heiligverklaring van de priester, hoogleraar en rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen organiseerde de universiteit ook een klein symposium.

Twee weken geleden werd Titus Brandsma heilig verklaard in Rome, in aanwezigheid van een delegatie van de Radboud Universiteit. Om de heiligverklaring van de priester, hoogleraar en rector van de Katholieke Universiteit Nijmegen te vieren, was vanmiddag een mini-symposium over Brandsma op de campus.

In de kapel van het Berchmanianum vroeg universiteitshistoricus Jan Brabers aandacht voor andere studenten en professoren van de Katholieke Universiteit Nijmegen die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog door in actie te komen tegen de bezetter. Voormalig Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja las het gedicht Ze schopten Anno Sjoerd en ze schopten Titus voor in het Fries en het Nederlands. Manager van de Honours Academy Annemarie Hinten haalde herinneringen op aan hoe de Nijmeegse delegatie de heiligverklaring van Titus Brandsma in Rome had beleefd.

Geen briljante journalist

In zijn lezing vroeg Joris Gerritsen, hoofdredacteur van De Gelderlander – de krant waar Brandsma tijdens zijn leven 200 artikelen voor schreef – zich af of we Titus Brandsma moeten zien als een journalistieke held. Brandsma was bij De Gelderlander geen strijder voor het vrije woord, aldus Gerritsen, maar eerder een bewaker van het katholieke woord.

Campusdichter Sam Theunissen en rector Han van Krieken onthullen de eerste plaquette. Foto: Johannes Fiebig

Toch mag De Gelderlander volgens Gerritsen best wat trotser zijn op Brandsma. Brandsma was misschien geen briljante journalist, maar door te pleiten voor een journalistieke beroepsopleiding kwam hij wel op voor de emancipatie van journalisten. ‘Hij is iemand die we mogen eren om zijn moed en moreel kompas’, aldus Gerritsen. ‘Daar kunnen veel journalisten een voorbeeld aan nemen.’

Inspiratie

Terwijl studenten op het terras van het Cultuurcafé van hun biertje nipten, werd bij het beeld van Titus Brandsma een plaquette met een citaat van Brandsma onthuld in aanwezigheid van locoburgemeester Noël Vergunst. Campusdichter Sam Theunissen las een gelegenheidsgedicht voor en letterendecaan José Sanders reflecteerde op het door Gerard Mathot gemaakte standbeeld van Brandsma. ‘Zijn gezicht is dubbel’, aldus Sanders. ‘Hij is vriendelijk aanspreekbaar, maar ook in gebed.’

Uiteindelijk had student Titia van Vucht de eer om een tweede plaquette, met daarop de datum van Brandsma’s heiligverklaring, te onthullen. ‘Brandsma kan vandaag zeker een inspiratie zijn voor ons als studenten’, zei de bestuurskundestudent.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!