Twee plaquettes onthuld bij standbeeld van Titus Brandsma
- Foto: Johannes Fiebig
Bij het Cultuurcafé werden vanmiddag twee plaquettes onthuld naast het standbeeld van Titus Brandsma. Naar aanleiding van de heiligverklaring van de priester, hoogleraar en rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen organiseerde de universiteit ook een klein symposium.
Twee weken geleden werd Titus Brandsma heilig verklaard in Rome, in aanwezigheid van een delegatie van de Radboud Universiteit. Om de heiligverklaring van de priester, hoogleraar en rector van de Katholieke Universiteit Nijmegen te vieren, was vanmiddag een mini-symposium over Brandsma op de campus.
In de kapel van het Berchmanianum vroeg universiteitshistoricus Jan Brabers aandacht voor andere studenten en professoren van de Katholieke Universiteit Nijmegen die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog door in actie te komen tegen de bezetter. Voormalig Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja las het gedicht Ze schopten Anno Sjoerd en ze schopten Titus voor in het Fries en het Nederlands. Manager van de Honours Academy Annemarie Hinten haalde herinneringen op aan hoe de Nijmeegse delegatie de heiligverklaring van Titus Brandsma in Rome had beleefd.
Geen briljante journalist
In zijn lezing vroeg Joris Gerritsen, hoofdredacteur van De Gelderlander – de krant waar Brandsma tijdens zijn leven 200 artikelen voor schreef – zich af of we Titus Brandsma moeten zien als een journalistieke held. Brandsma was bij De Gelderlander geen strijder voor het vrije woord, aldus Gerritsen, maar eerder een bewaker van het katholieke woord.
Toch mag De Gelderlander volgens Gerritsen best wat trotser zijn op Brandsma. Brandsma was misschien geen briljante journalist, maar door te pleiten voor een journalistieke beroepsopleiding kwam hij wel op voor de emancipatie van journalisten. ‘Hij is iemand die we mogen eren om zijn moed en moreel kompas’, aldus Gerritsen. ‘Daar kunnen veel journalisten een voorbeeld aan nemen.’
Inspiratie
Terwijl studenten op het terras van het Cultuurcafé van hun biertje nipten, werd bij het beeld van Titus Brandsma een plaquette met een citaat van Brandsma onthuld in aanwezigheid van locoburgemeester Noël Vergunst. Campusdichter Sam Theunissen las een gelegenheidsgedicht voor en letterendecaan José Sanders reflecteerde op het door Gerard Mathot gemaakte standbeeld van Brandsma. ‘Zijn gezicht is dubbel’, aldus Sanders. ‘Hij is vriendelijk aanspreekbaar, maar ook in gebed.’
Uiteindelijk had student Titia van Vucht de eer om een tweede plaquette, met daarop de datum van Brandsma’s heiligverklaring, te onthullen. ‘Brandsma kan vandaag zeker een inspiratie zijn voor ons als studenten’, zei de bestuurskundestudent.